Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scheme filtre low pass

naminator2003

Postări Recomandate

Stiu ca s-a mai intrebat, nu ma injurati ca postez iar. Imi trebuie si mie cat puteti de repede o schema mono ca sa mearga la +12 V (e pt masina) de filtru pentru bass. Daca e stereo no problem dar alimentarea conteaza. Mersi anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

18

• Ciprian Alexandrescu

17

• naminator2003

11

• chetross

1

naminator,O vrei simpla de tot, adica un tranzistor/doi acolo sau te coafeaza ceva cu un operational? Ce frecventa de taiere[Hz]? Ce panta[dB/oct]? Vrei sa aiba si castig in banda de trecere sau sa fie 1:1 ?Cirip

Link spre comentariu

pai cu atat mai simplu cu atat mai bine. daca ai cu operational merge si cu ala. Preferabil undeva unde sa fie deja calculate ca sa nu pun pe cineva la munca, pref cu pcb cu tot...... Sa se auda doar pana la 150-250 Hz daca ziceti ca e rezonabil pentru un tub de bass pentru masina.mersi cirip

Link spre comentariu

OK, cu operational. Cablaj nu am si nu am timp sa fac, dar poti sa lipesti pe o placuta cu gaurele, daca vrei repede.150Hz taiere la 3dB, 18dB/octava, castig de 2 in banda de trecere, caracterisica maxim plat (Butterworth). Revin cu schema.Cirip

Link spre comentariu

Gata naminator. Uite schema atasata. Cateva comentarii:-Tranzistorul poate fi orice NPN-Am incercat sa folosesc valori standardizate ptr rez si conzi. Fa tot posibilul sa respecti valorile.-Operationalul e ce vrei tu, dar ai grija sa identifici corect intrarile + si - , alimentarea, etc. Probabil ca un TL082, LM358... si altele de teapa lor si-ar face treaba bine mersi.-Ai marcate tensiunile in cateva puncte, masurate fara semnal. Inainte de a baga muzica, alimenteaza si masoara tensiunile indicate. Daca sunt abateri mari, nu incerca cu muzica ptr ca nu va merge.-Ai atasata si caracteristica de trecere intre 5Hz si 5Khz. Testul e facut cu semnal de 100mV (practic poti sa bagi mai mult).Daca ai intrebari sau neclaritati, vino aici si intreaba. Povesteste-ne si daca a mers si daca n-a mers. :yawinkle: Bafta!Cirip

Link spre comentariu

Cirip mii de multumiri. :partyman: Dar mai e o mica problema. Ca sa bag ambele canale in el dar fara sa pierd stereofonia pot sa folosesc 2 rezistente de 100k ca sa trec semnalul prin ele si pe urma sa le unesc? asa trebuie ca asa am vazut pe site-ul lui niq_ro (mersi), ca sa nu pierd stereofonia...Si inca un sfat... imi trebuie si mie o idee de ce amplificator mono sa fac pentru tubul asta de bass pentru masina (deci +12V alimentarea). Unul preferabil de la 40 50 W in sus. :smt003

Link spre comentariu

naminator,Sigur, poti face sumarea canalelor cu cele doua rezistente, dar vei pierde din semnal datorita divizarii dintre 100K si impedanta de intrare a filtrului (cam 35K). Sumarea cinstita nu se face asa, dar e un fel de "las ca merge" :yawinkle: . Ideal, punctul de insumare trebuie sa fie un nod de impedanta joasa pentru a permite izolarea intre ele a celor doua surse - canalele R si L.Ca sa scoti 40-50W in masina, ori folosesti difuzor de impedanta joasa si montaj in punte, ori folosesti amplificator alimentat de un invertor care ridica tensiunea. Ptr schema concreta... ii las pe altii sa vina cu sugestii. CPX,Multiplica valorile conzilor sau rezistentelor din filtru cu raportul dintre frecventa de taiere declarata (150Hz) si noua frecventa (60Hz). In cazul tau, factorul de multiplicare ar fi 150/60=2.5. Daca vrei sa maresti conzii, noua valoare ar fi 47*2.5=117.5nF. Multiplicarea merge in ambele directii, adica se poate creste frecv de taiere, pana la o limita, desigur, data de operationalul folosit.Cirip

Link spre comentariu

OK, nema problema.Naminator, ai atasata o noua schema. Asa cred eu ca e cel mai corect sa se faca insumarea. Poti folosi ambele operationale dintr-o capsula din cele mentionate.Spor!Cirip

Link spre comentariu

Am o problema...am facut un filtru trece jos si nu pot scapa de subsonic...daca pun filtru sobsonic(simplu un cond si rezistenta...urmeaza sa incerc unul Linkwits-Riley ) se piede si din semnalul util si daca cresc amplificarea la filtrul trece jos iarasi am subsonic...ma cam invart in cerc...va rog ceva solutiii.....am facut un filtru trece jos foarte agresiv...adica amplifica foarte tare pana pe la 50 hz si apoi taie mult.Nu este un filtru standard..e facut de mine ..foloseste si tranzistor si operational...Am nevoie de sa ceva ca sa scap de amplificarea neplacuta pe care o face incinta de la 50 hz pana la 120 pana la + 5 db....Va rog ceva solutii...multumesc mult :smt001

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări