Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6P36S SE


fgbogdan

Postări Recomandate

Incerc sa realizez un SE bazat pe 6P36S plecand de la asta

luata de aici http://audio.ring.lt/se1/se1.html

Posted Image

intai de test

Posted Image

apoi ... o cutie (din laterala de PC)

Posted Image

apoi amplasamentul si un traf dintr-un microunde.

Posted Image

ansamblul alimentare + transformatoare de iesire vor fi la randul lor intr-o cutie sau cu plasa

trafurile de iesire nu sunt inca masurate si in cazul in care nu corespund cerintei din schema le voi schimba.

Posted Image

 

 

am plecat de la ideea de a realiza ceva cu PL500 deoarece mi-au placut cum arata tubul. Apoi am gasit pe rand cate un 6P36S in piata si am vazut ca ar fi compatibile asa ca am bobinat transformatorul sa imi livreze si 6.3 dar si 27 ... ca sa pot utiliza ambele tipuri de lampi. Si ... pentru prima data am folosit eagle pentru cablaj.

 

acum intrebarile:

 

peste tot am gasit ca exista compatibilitate intre PL500-El500-6P36S - exceptand bineinteles tensiunea de filament - dar pentru prima data schema pe care o abordez are un reglaj (cel de negativare) - si nu am reusit sa descopar cum se face. Intradevar daca modific amplifica mai mult. Care este insa metoda de reglaj corecta si unde trebuie sa masor pentru a ajunge la "Cathode current to 6P36S is Ia=65mA. Grid voltage about -45V" - inseamna ca prin R9 (cea de 1 OHM) sa treaca 65mA si intre masa si pinul 1 al lampii sa am -45V ? dupa 15 minute de la porire cu sarcina si cu intrarea in scurtcircit ?

dar cum reglez intensitatea ? ca am reglaj numai la negativare.

 

Si ... din datele lampii am ca limita de curent pe catod este de 20mA http://www.tubes.ru/techinfo/GlassTubes/6p36c.html - deci dupa cine ma iau ? si cum fac in cazul in care o sa pun PL500 cu negativarea.

 

mersi

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 72
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • fgbogdan

    20

  • blue

    12

  • sandugeorge316

    8

  • THOMAS

    7

Top autori în acest subiect

[suat] - nu stiu de la ce sunt. Le-am cumparat noi.[blue] - deci trebuie sa am 65mA prin rezistor - adica 65V la capete. si acel -45V nu il masor niciunde ?Nu inteleg expresia - "dar trebuie sa ai grija sa incepi cu reglajul valoarea maxima -Ug"intrarea in scurt si cu sarcina pusa si numai dupa 15 minute de la pornire sau trebuie altfel ?

Link spre comentariu

Trebuie sa ai o tensiune de negativare distincta de aprox 70-100v/20-50mA, care se aplica pe grila 1 al tubului de putere prin intermediul unui semireglabil, cursorul acestuia se pozitioneaza astfel incit atunci cind atunci faci prima pornire a amplificatorului sa ai valoarea maxima (70v) fiindca in acest caz curentul prin tub este minim, treptat micsorezi acesta tensiune pina cind pe rezistorul de 1 ohm citest cu un voltmetru tensiunea de 65 mV, sigur intrarea amplificatorului este in scurt sau si mai bine cu un condensator de 1 microfarad pui grila1 a tubului final la masa, succes !

Link spre comentariu

Un proiect frumos ca si lampile alese!Exista undeva in datele puse de d-ta pentru tubul 6P36S o greseala in ceea ce priveste curentul anodic,studiaza foaia de catalog pusa de mine si o sa vezi ca Ia=120mA+/-50mA,deci in niciun caz 20mA (!!!!),iar Pda=17W. Reglajul Ia se face din semireglabilul R10 incepand de la valoarea de -70V ,la asta s-a referit si vei masura tensiunea pe R9 de 1 ohm si prin legea lui Ohm vei calcula ce curent vei avea prin tub (curent katodic Ik=Ia+ig2).In cazul d-tale pentru 65mA vei masura o tensiune pe R9 de 65mV. Nu este obligatoriu sa ai in G1 -45V,important este sa reglezi un curent anodic permis de tubul respectiv si de caracteristica aleasa. Am pus mai jos modalitatea de a masura curentului anodic dar si cel de katod.Montajul d-tale tubul 6P36S,este configurat ca o trioda,in acest caz puterea va fi mai mica (preconizez cam 3,5W-4,5W curati pe difuzor).Daca vei monta tubul in configuratie tetroda (asa cum este facut de "mama" lui),puterea va fi de 6W-7W pe difuzor,dar si dinamica sunetului va fi cu totul alta,asta este convingerea mea.Foarte importante sunt transformatoarele de iesire in ceea ce priveste calitatea sunetului.P.S intrarea trebuie pusa la masa,exact asa cum spune ,sau cursorul lui R1 catre pozitia minima (masa).

Link spre comentariu

Acum daca tot sinteti lamurit , vedeti ca valorile R6 respectiv C1 nu sint acomodate , adica R6 mult prea mica pentru C1=0,22_micro-F , sau C1 mult prea mic pentru R6=10k (cam asa se intimpla prin "anumite scheme"...si g2= un anod serios la 340V-daca va suporta-cu greu astfel de tuburi suporta Ug2 mare...,negativare fixa="minunat..."),cuplajul C1-R6 foarte slab(atenuari mari sub 200Hz)...,o fi destinat pentru sateliti ?! (medii-inalte si ceva bas superior-anemic...).

__Amplificatorul acesta(schema data) nu va fi stabil(ca fuga a curentului tub final ,avind in vedere negativarea fixa) decit la un Ia0+Ig2_0=35mA max 40mA ,iar Watii "trebuiesc cautati pe la vecini" (1,5-2W_hai sa zicem ca trioda in conditiile date=trebuie sa tin 6p36 foarte blocat/ datorita Ug2_mare).

Link spre comentariu

acum nu ma lasati "neterminat" ... ... daca R6 e prea mica pentru C1 atunci C1 trebuie sa fie prea MARE pentru R6 si nu "prea mic" ... ... "prea mic" are si o formula de calcul sau o sugestie sau sa folosesc tatonari ?multumesc

Link spre comentariu

acum nu ma lasati "neterminat" ... ,... daca R6 e prea mica pentru C1 atunci C1 trebuie sa fie prea MARE pentru R6 si nu "prea mic" ...

multumesc

Analizati pasajul subliniat din citat(studiati reactanta capacitiva,o marime invers proportionala in raport cu frecventa , divizoare de tensiune CA C-R, filtre trece sus etc).

 

Intr_un astfel de cuplaj este bine ca reactanta capacitiva C1(Xc1) sa fie 1/10-1/5 din R6 la/pentru frecventa minim redata(sa zicem 30Hz).Or mariti R6_mult mentinind valoarea C1 ,sau mariti mult C1 mentinind valoarea R6 ,mai corect ar fi sa majorati ambele valori astfel C1=0,47 si R6=100K(470nF are un Xc cam de 11,3k la 30Hz asadar va introduce o atenuare mica pentru 30Hz si ceva mai mare sub aceasta frecventa atunci cind R6=100K ,sau exemplu la existent:-220nF are un Xc=24k la 30Hz si in raport cu R=10k va introduce o atenuare mare la 30Hz si foarte mare sub aceasta frecventa,aceasta valoare C1=220nF(existenta) ar satisface cu greu "conditia" pentru un R6=100K.

__Precum vedeti pentru o situatie normala cresc amindoua valorile atit C1 cit si R6 ,asadar v_ati "prins" ?(ce inseamna un cuplaj corect in audiofrecventa daca dorim ca raspunsul la frecvente joase sa fie la locul lui si cuplajul sa nu actioneze ca un filtru trece sus...).Realizati ce se publica uneori(mai mereu) pe internet ?!.

Link spre comentariu

deci daca tot trec la grupa mijlocie si incep calculeleo sa pun un 470nF si frecventa de 20Hzxc1 = appx 17K si pot sa folosesc R6 intre 85K si 170K - deci hai sa zicem 100Kinsa modificarea rezistentei nu o sa dea peste cap partea de negativare recomandata presupun pentru valorile actuale, sausa ma rezum numai la cei 65mA de pe R9 ?

Link spre comentariu

Nu da "peste cap" nimic R6=100K...,recomand sa masurati in special Ig2_0(curentul de grila 2 in repaos/ si sa consultati foaia de catalog 6p36s pentru a vedea care este puterea maxima disipata suportata de g2 la acest tub).

Link spre comentariu

schema aceasta este aiurita, transformatorul este calculat pt 1,8 K ori tubul lucreaza bine ca trioda cu 3-4 K ,PSF-ul ales depaseste puterea disipata si bineinteles R6 trebuie sa aibe minim 100k

Link spre comentariu

Va salut stimati lampari.Am inceput si eu acest proiect cu 6p36 ,si daca dl Fgbogdan nu are nimic inpotriva am sa postez (ca sa nu mai deschid un alt topic pe aceesi tema) tot aici despre rezultatele la care voi ajunge.Prin bunavointa domnului VTP (caruia ii multumesc pe aceasta cale) am intrat in posesia lampilor,a unor trafuri de alimentare C core din care vreau sa realizez trafurile de iesire si a sirmei de bobinaj.Il rog pe dl Blue sa lamureasca problema schemei "aiurite" si mai ales a trafului de iesire(sectiune ,nr spire ,mod de bobinare,inpedante),nu de alta dar nu vreau sa ma apuc de bobinat dupa specificatiile lituanianului si sa constat ca am muncit degeaba.Nici sarma pentru bobinaj nu am prea multa .Sectiunea tolelor C este de 11cm patrati.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări