Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scadere ("divizare") capacitiva a tensiunii

Postări Recomandate

• Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Za capacitor are o impedantza, f-ctie de frecventa. Extinzi montajul de la divizorul serie rezitiv si gatova. Tensiunea de iesire nu depinde ce condensatoare, dar capabilitatea de curent da. E de retinut ca la capacitatea condensatorului de pe care culegi tensiunea se adauga capacitatile parazite din montaj.Ce se urmareste de fapt ? Priza de reactie in oscilator ?

Link spre comentariu

Nooo.

:) Bine ca mi-ai amintit, Am facut oscilatoare cu retea de defazare RC :rade:

Nu, asa cum am spus este vorba de o simpla sursa de tensiune, deci sa aiba ceva putere.

De exemplu aici avem o sursa:

Posted Image

merge, nu zic nu, dar pentru curenti mici. Eu vreau curenti ceva mai mari ( nu f. mari).

Pentru incepatorii care vor sa realizeze sursa de mai sus, subliniez ca trebuie neaparat o rezistenta de aprox 470k paralel cu C1=aprox 1uF/400V, ca daca nu, dupa ce scot montajul din priza, se curenteaza "putin".

Am zie eu, da' poti multiplica tensiunea - bine-nteles nu obtii curenti mari :

Posted Image

Ei de fapt ce fac aici, incarca un condensator, il descarca in serie cu sursa si tot asa.

Intrebare. Daca in loc de tensiune sinus la intrare voi baga dreptunghi (evident ca merge), dar voi avea efecte negative asupra condensatorilor ? Dar daca pun electrolitici, pentru un curent de output mai mare ?

Si aici am zis: ta na na ...

Daca incarc eu 2 condensatori in serie si ii descarc in paralel ?

Si am facut astfel de schite, dar imi iese mult mai complicat decat sursa clasica cu transformator.

Poate exista solutie mai simpla ....

Link spre comentariu

Pentru cei carenu vor sa se joace cu electrosecuritatea, recomand calduros un transformator. E mare, e greu dar te scapa de belele. In montajul de mai sus lipseste un element serie pe ramura de plus, o rezistenta pe care sa cada ceva tensiune. Altfel Zenenrul isi va da rapid obstescul sfarsit, fara nici o limitare acolo. Montajul functioneaza doar la curenti mici, pentru ca la cuenati mai mari creste puterea disipata in condensator. Au mai fost discutii pe forum referitor la acest tip de alimentator.

Link spre comentariu

Multumesc de raspuns.Eu totusi nu inteleg ca un condensator disipa, si ca ar creste puterea disipata de zerner.Prima poza pare a fi corecta.Pai ce, daca apar condensatoare pe ambele ramuri de la 220Vca (atat pe faza cat si pe nul) nu e considerata izolatie galvanica ?Care ar fi diferenta intre traf care transmite un camp magnetic (in mare parte e magnetic, nu sariti, o fi unu' mic elecric, ca doar nu scapi de el) si un condensator care transmite un camp electric ?Ar trebui sa fie acelasi drak, sau ma insel ?

Link spre comentariu

Pai de ce sa nu mearga divizorul capacitiv? Nu numai ca merge teoretic dar daca tensiunea este alternativa se foloseste si practic. :bataie

@Mondan divizorul capacitiv nu izoleaza galvanic.

Link spre comentariu

La imaginea asta ma refream - cea atasata!Despre asta spuneti ca nu este separare galvanica ?Intrebarea mea mai excata este : Daca pui mana pe orica fir dupa puntea redresaore te curenteaza ?Despre cond aia 2 din sursa PC stiu, Aia apar dupa puntea redresaore cum ar fi C2 din poza. Normnal, daca redresarea s-a facut asa tesniunea pe aia e mare. Dar sa nu uiti ca in serie cu primarul (mai bine zis cu priza mediana din primar) ai un condenator de 1uf/400V. Deci oricum ar fi infasurarea din primat se alimenteaza prin condensator de 1u ( ma rog o fi 2u la unele varinate)A... scuze, tu te referi la filtru, la ce filtru te referi ?Si inca ceva - am pus divizor in ghilimele, deci nu este folosi in sens propriu.Scopul este realizarea unei sursa de de tensiune de medie putere.

Link spre comentariu

Divizoarele capacitive se folosesc la masurarea tensiunii pe liniile electrice aeriene de inalta tensiune pentru a reduce pretul unui transformator de tensiune inductiv (clasic, transformator). Acest divizor capacitiv are avantajul ca se poate injecta un curent de inalta frecventa in linia de transport, folosind linia pentru telecomunicatii. Cel mai simplu divizor este cu 2 condesatoare in serie, alimentate cu tensiune alternativa, si de valoare egala, si fiecare condesator va avea, pe el, tensiunea divizata cu 2. Vrei sa faci un divizor cu un anumit raport atunci calculezi impedantele necesare fiecarui condesator exact ca la un divizor rezistiv. La capitolul putere acest montaj are capabilitate mica in curent de ordinul 10-50 mA per condesator. Daca vrei capabilitate de curent mai mare folosesti condesatori in paralel in cadrul montajului (pentru calcule folosesti un raport de 1/10 intre curentul electric total prin circuit si curentul debitat pe sarcina). Avantajul acestui divizor este ca are tensiune relativ constanta la iesire (fata de varianta cu condesator in serie cu sarcina) si nu depinde de variatiile curentului de sarcina (vezi raportul de mai sus de 1/10). Dezavantajul major este ca nu realizeaza separarea galvanica intre sursa si sarcina, singura posibilitate de a mari electrosecuritatea este de a lega punctul comun al celor 2 circuite la nul. Un link (Eng) : http://www.aikenamps.com/VoltageDividerRule.htm .

Link spre comentariu

...Intrebarea mea mai excata este : Daca pui mana pe orica fir dupa puntea redresaore te curenteaza ?...

Iar raspunsul mai exact este: DA, curenteaza, ai chiar sanse sa dai coltul , daca valorile capacitatilor nu sunt suficient de mici, ca sa limiteze curentul la valori nepericuloase (mA).Poti calcula foarte simplu ce valori trebuie sa aiba acele condensatoare, aplici doar legea lui Ohm si formula reactantei capacitive.

...Scopul este realizarea unei sursa de de tensiune de medie putere...

Dupa ce vei face calculele respective, te vei lamuri ca respectivul scop nu poate fi atins.
Link spre comentariu

Poti calcula foarte simplu ce valori trebuie sa aiba acele condensatoare, aplici doar legea lui Ohm si formula reactantei capacitive.

Da ?Daca intensitatea prin condensator este 100mA, insemna ca eu consum 30W din reteua electrica ? si asta pentru 5V*100mA=0.5W(am dioda zerner de 5V)Adica eu consum 30W si folosesc doar 0.5W. Eu stiu raspunsul, dar te intreb retoric cum se calculeaza puterea consumata din 220V ?Eu nu intelg ce sunt sfaturile asta cu reactanta cacitiva. Crezi cumva ca nu am terminat liceul ?Esti clasa a X-a ?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări