naminator2003 Postat Aprilie 29, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 29, 2011 Am modificat schema, am adaugat 2 tranzistori pt o amplificare mai mare. Acum am aproape 130mV pe o sarcina de 135 ohmi, dupa cum am simulat si in schema, ceea ce ar trebui sa fie ok. Am facut si pe placa modificarea, dar nimic, exact la fel, nu se stinge ledul deloc. Ce as putea sa fac, nu a mai lucrat nimeni cu circuitul asta ? Al meu e de fabricatie ST, sa fie asta o problema, sa fie cumva contrafacut? Link spre comentariu
cirip Postat Aprilie 29, 2011 Partajează Postat Aprilie 29, 2011 Salut naminator,Ca sa faci o sinteza sa se agate, trebuie indeplinite mai multe conditii. Faci o serie de afirmatii ca "aia merge, aia merge", dar nu dai nici un fel de indicatie in care sa arati ce anume te determina sa crezi ca merge. Atata timp cat sinteza nu se agata, e clar ca nu merge, deci mai e cel putin o problema. Nu fii prea relaxat in a elimina cauzele. Nu poti fi sigur de nimic decat in momentul in care obtii ce doresti.Ca sa merga sinteza trebuie sa te asiguri intai ca sunt programate corect divizoarele. Faptul ca apar niste numere pe ecran, nu insemna ca cipanul a inghitit exact ce trebuie. In experienta mea, programarea incorecta este o cauza foarte frecventa pentru "nu merge". La pagina 10 e o procedura de initializare. O aplici? PCA-ul e programat corect?Oscilatorul trebuie sa poata fi adus in zona frecventei programate in cipanul de sinteza. Ai pus un potentiometru in locul tensiunii de comanda ca sa vezi ce domeniu de frecventa acopera VCOul? Ai cu ce sa masori fracventa?Si chiar daca e programat corect si oscilatorul e in gama, acum intervin valorile din filtrul de bucla, care pot face sintetizorul instabil. Rezultatul: nu se agata.Deci daca faci afirmatia ca cutare sectiune e corecta, ar trebui sa spui si cum ai masurat, pentru ca ar putea sa-ti scape diverse amanunte. Ce scule de masura ai? Daca ai doar un multimetru, e cam greu.As mai spune ca simularea nu te mai ajuta in etapa asta. Deja trebuie pus montajul pe picioare. Cu ce masori amplitudina semnalului in montaj? Mie mi se pare ca sunt prea multe tranzistoare.Pinul test scoate lock detect daca e programat sa scoata asa ceva. Altfel poate fi inactiv sau poate scoate afara diverse semnale din interior in scop de depanare. Cirip Link spre comentariu
naminator2003 Postat Aprilie 29, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 29, 2011 Am un multimetru si un osciloscop pana la 20 MHz. Pentru a comunica cu SAA1057 folosesc programul de la http://www.ifrimv.go.ro/saa_lpt.htm , comunic cu el prin port paralale, si sunt sigur ca merge si ca raspunde la comenzi pt ca: Programul ma lasa sa aleg ce sa scoata la pinul de test (18): 1, frecv referinta, in-lock counter, programable counter. Cand trimit cuvantul B cu programul, se modifica si ce e la pinul 18. Am vazut pe osciloscop frecv de referinta, programable counter etc. Alta idee care ma determina sa cred ca merge comunicatia este ca tensiunea de la pinul 5 se modifica in functie de valoare pe care o dau divizorului N. Deci comunicatia port paralel- saa1057 merge sigur. Nu am cu ce sa masor frecventa. Cel mult as putea sa-mi construiesc un frecventmetru, sau macar sa folosesc un chip prescaler pe care il am deja, MC12080, si sa ma uit la iesirea lui cu un osciloscop. Altfel, nu am cu ce sa masor amplitudini la frecvente asa de mari... Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Aprilie 29, 2011 Partajează Postat Aprilie 29, 2011 In radioamatorism si ca de altfel in comunicatii profesionale, FM se intelege modulatie de frecventa de banda ingusta, utilizata doar pentru transmisii de voce 300-3400Hz. In Broadcast sau radiodifuziune se foloseste FM de banda larga, pentru a putea reda un spectru de frecvente audio mult mai mare, de peste 10Khz.De altfel cu o simpla cautare o sa gasesti caracteristicile pentru FM de banda larga. Circuitul CA3189 este unul utilizat foarte des in aparate de radio FM de calitate si a fost fabricat si de IPRS Baneasa, utilizat in aparatele de radio romanesti cu pretentii in pereche cu TDA1046 . Unul era radiocasetofonul LIRA, avea acord cu diode varicap. Cele mai simple utilizau B A570 ( de exemplu Solo500). Se poate utiliza si LC7265, daca doresti afisarea digitala. http://vitsserg.livejournal.com/tag/lc7265 Insa nu ai specificat ce doresti sa obtii de la aparatul radio FM. Care este banda de frecventa ce trebuie acoperita? Care este pasul selectat de sinteza, 25-50-100khz? La ce intentionezi sa utilizezi receptorul? pentru DX, pentru Hi-fi? In functie de parametrii acestia se poate realiza un receptor pentru nevoile tale. In general de la 10,7Mhz frecventa intermediara pana la audio se poate realiza foarte usor un receptor performant cu circuite uzuale folosite in tuner-ele industriale. Doar partea de front-end necesita mai multa atentie pentru a obtine sensibilitate mare de intrare. Link spre comentariu
cirip Postat Aprilie 29, 2011 Partajează Postat Aprilie 29, 2011 Salut,Poti folosi divizorul variabil pe post de frecventmetru.Incarca o rata rezonabila, configureaza pinul de test sa scoata pulsurile de la div. variabil si masoara perioada cu osciloscopul. Apoi calculeaza frecventa. Impulsurile trebuie sa fie curate, stabile, fara fronturi multiple si sa-si schimbe frecventa cand apropii mana de oscilator sau daca schimbi manual tensiunea de varicap. Cu metoda asta poti determina si domeniul de frecventa al VCOului.Daca tii VCOul fix (aproximativ), schimband ratele de divizare si masurand din nou frecventa la pinul de test, poti sa evaluezi si daca incarcarea ratei de divizare se face corect. Stiind frecv VCOului si rata de divizare stii cam ce frecv tre sa obtii. Daca e mult diferita, ceva nu merge.La sincronism, atat pe referinta cat si pe div variabil trebuie sa ai aceeasi frecventa. Un alt test: lasi referinta fixa, setezi o rata de divizare si plimbi VCOul din tensiunea din varicap. Trebuie sa poti sa treci cu frecventa variabila (masurata la pin 18) prin valoarea referintei. Daca trece si totusi nu se agata, atunci ai probleme la filtrul de bucla. In apropierea egalitatii, tensiunea de iesire din filtrul de bucla ar trebui sa se zbantuie in toate partile.Inca ceva. Nu stiu de unde e schema, dar C15 inghite complet efectul varicapului D1. Ai acolo 2nF in paralel cu niste pF. Parerea mea! Nu mai spun ca in simulare sursa aia in paralel cu D1 scurtcircuiteaza tot, dar hartia suporta orice :)Spor! Link spre comentariu
naminator2003 Postat Aprilie 29, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 29, 2011 @cirip:Intr-adevar, C15 nu trebuia pus acolo, am facut eu o mare greseala. Grupul ala de 2 condensatori de 2,2 nF si 2 rezistente de 10k trebuia pus altfel, cum era in prima schema de pe pagina 1. Am gresit chestia asta si mi-am facut o gramada de probleme. Bine ca ati observat si ca am remediat si chestia asta pe placa.Acum merge, ajunge la sincronism, am recalculat si bobina la 120nH pentru ca s-au modificat parametrii rezonatorului. O sa adaug si divizorul pentru un frecventmetru din varianta finala... Multumesc mult pentru observatii.@MiniTehnicus:Receptorul va fi utilizat pentru DX. Sinteza permite o selectie a frecventei cu pasul de 10KHz. Am inteles ca este vorba de FM de banda larga, la demodularea caruia rezulta semnalul multiplex numit MPX, care este compus din L-R, L+R, tonul pilot, date RDS etc. O sa folosesc circuitul CA3089 ca amplificator de frecventa intermediara si demodulator, care am vazut ca este substitutul pentru CA3189.Intr-adevar, partea de amplificator de radio-frecventa, mixer si sintetizor este cea care conteaza cel mai mult in performantele receptorului. Dupa ce mai imi iese ceva, o sa mai revin cu detalii Link spre comentariu
cirip Postat Aprilie 30, 2011 Partajează Postat Aprilie 30, 2011 Acum merge, ajunge la sincronismFelicitari! Te rog sa mai postezi cum evolueaza proiectul. Link spre comentariu
cristian2009 Postat Aprilie 30, 2011 Partajează Postat Aprilie 30, 2011 Ce folosesti in front end ? Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Aprilie 30, 2011 Partajează Postat Aprilie 30, 2011 O schema bloc ar arata in felul urmator:- preamplificator receptie bfg540x sau bfg135a ( vezi YU1AW)- front end realizat pe mos-uri , bfr 960, bf998- IF cu BM3189 (iprs) - audio tda2005 sau tda2003 (versiuni ieftine) sau la alegere audioPoti realiza si alta varianta, la care sa utilizezi tripla schimbare de frecventa si DDS.Asa ai putea utiliza comenzile pentru USB,LSB si CW pentru a comuta filtrele de diferite largimi de banda din frecventa intermediara.DDS-ul cu 9850 urca pana pe la 30MHz iar cel cu 9851 peste 50Mhz, dupa front-end adaugi un mixer si oscilatorul fix pe quart de 60-66Mhz si aduci banda receptionata in gama DDS-ului utilizat.Daca este utilizat pentru DX, pentru ce varianta?Pentru DX pur, in care se utilizeaza doar receptia mono, se mai pot realiza cateva modificari.Pentru DX audio-hifi, trebuie sa alegi un decodor stereo sensibil si etajele de pana la el sa fie de castig mare, sa stoarca si zecimile de decibel din semnalul receptionat pentru a realiza o auditie stereo.In cazul asta, este preferabil sa te orientezi catre circuite Philips, cum sunt cele din walk-man cu radio, functioneaza la tensiune scazuta si sunt optimizate pentru castig mare. Link spre comentariu
naminator2003 Postat Aprilie 30, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 30, 2011 Nu stiu deocamdata ce o sa folosesc pe front end.Receptorul este stereo, si cu RDS. Ma gandeam sa ii fac o sensibilitate cat mai buna, dar fara a-l complica excesiv. Speram sa obtin performante macar un pic mai mari decat al receptoarelor astea , radio-ceas . M-am hotarat sa folosesc sinteza cu pll-ul SAA1057, mixer-ul NE602 si AFI+demodulator CA3089.In rest, la stanga de mixer, nu prea stiu foarte sigur ce am sa pun. Ideea e ca sigur ARF-ul trebuie sa fie acordabil prin diode varicap, ca sa fie centrat pe frecventa postului. Ce ar trebui facut pentru asta, stiind ca eu reglez frecventa sintetizorului din taste, as putea sa iau tensiunea data de PLL pe varicapurile sale si sa o divid cu niste rezistente, sa fie aplicata simultan si pe varicapurile din ARF? Cu alte cuvinte, cum sa realizez "monoreglajul", cum se numea el, printr-o metoda rezonabila?Am vazut si preamplificatoarele de la YU1AW cu tranzistori bfg . Astea sunt doar PRE-amplificatoare de antena, adica fac parte din circuitul de intrare, nu? Pe urma vine amplificatorul propriu zis, si abia apoi se intra in mixer ?As vrea sa-l las cu o singura schimbare de frecventa momentan...Multumesc pentru sugestii... Link spre comentariu
Flor Postat Mai 1, 2011 Partajează Postat Mai 1, 2011 Asa, ca soparla...si cu regrete mari pt ce voi scrie.. Un coleg de al meu, care a construit enorm, mi-a zis ca pt ca nu avea bani dar avea la job atat T350 cat si Rx-ul 2001, le-a studiat si a reprodus atent cablajele*.. Si pt ca a avut bafta a gasit un LM3189 fabricat la mama lui, adica la National Semi. ... Cum pusese socluri peste tot, a scos IPRS-ul si a pus LM-ul. Si fasaitul i-a disparut... La fel si cu decodoarele stereofonice tip 758.. Asa ca, mai ales azi, cand integratele astea costa mai putin decat benzina masinii cu care ajungi acolo... Despre teoria monoreglajului iti recomand sa studiezi ce scrie in http://www.scribd.com/doc/45943688/Radi ... -Integrate .. O carte absolut superba... Succes si inspiratie.. Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Mai 1, 2011 Partajează Postat Mai 1, 2011 cum pot sa descarc cartea asta gratuit? E contra cost ? Link spre comentariu
vio2007 Postat Mai 1, 2011 Partajează Postat Mai 1, 2011 Trebuie sa ai cont pe Facebook,te autentifici si pentru download este butonul verde din dreapta jos.Fara cont salvezi ca imagini:Dai click dreapta pe pagina si apoi Save imagine as... Link spre comentariu
Flor Postat Mai 1, 2011 Partajează Postat Mai 1, 2011 Sau o cumperi de pe okazii.ro c 10 lei+transportul... Link spre comentariu
cristian2009 Postat Mai 1, 2011 Partajează Postat Mai 1, 2011 cum pot sa descarc cartea asta gratuit? E contra cost ?Vezi ca ai buton de download. Eu am descarcat-o. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum