naminator2003 Postat Noiembrie 4, 2010 Partajează Postat Noiembrie 4, 2010 Buna seara! Am in plan sa construiesc un receptor pentru FM, cu doua schimbari de frecventa. M-am gandit sa folosesc circuitele integrate NE602, pe post de oscilator local si mixer, ce va muta spectrul pe frecventa intermediara 10.7 MHz, apoi sa pun un integrat MC3361 ce va realiza a doua schimbare de frecventa si demodularea. Am tot scotocit internetul pentru astfel de scheme, insa sunt cu componente ce nu le gasesc in tara. O varianta foarte aproape de ceea ce as dori sa fac, cel putin partea de prima schimbare de frecventa, se afla la: http://hem.passagen.se/communication/mxtest.html . Circuitul de PLL, UMA1015 nu il gasesc in tara, si nici varicapul BB149, dar am gasit un varicap pe nume BBY40. As dori sa stiu cum se poate modifica aceasta schema pentru a implementa un control stabil al frecventei de oscilatie, prin orice mijloc posibil, fie ca e vorba de PLL, FLL. Din ceea ce m-am gandit domeniul acestui oscilator trebuie sa fie undeva pe la 97....77 MHz, cu o stabilitate buna. Stiu ca ceea ce intreb este destul de complicat, insa nu as vrea sa folosesc un receiver integrat de-a gata, de genul TDA7000. Multumesc! Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 4, 2010 Partajează Postat Noiembrie 4, 2010 Cu tda7000 nu ai avea succes, e o jucarie facuta pentru radiouri de buzunar de 3 lei, n-are nici sensibilitate nici selectivitate calumea, plus ca are un zgomot de fond ridicat... Link spre comentariu
ywar2 Postat Noiembrie 4, 2010 Partajează Postat Noiembrie 4, 2010 Salut. Daca te gindesti la un VFO in bucla PLL ai putea incerca SAA1057 si LM7001. O simpla cautare pe net iti va da multe rezultate. La receptie poti sa incerci sa folosesti MC3362. Are cam tot ce trebuie in el ptr un receptor dubla schimbare de frecventa si este special conceput ptr a fi comandat in bucla PLL. Uita-te pe datasheet si bineinteles pe Google. Pe curind !!! http://lpistor.chez-alice.fr/meteo2.htm#recepteur http://www.ifrimv.go.ro/saa_lpt.htm http://sq1ftb.n12.pl/articles.php?article_id=8 Link spre comentariu
marinescug Postat Noiembrie 4, 2010 Partajează Postat Noiembrie 4, 2010 Buna seara!Am in plan sa construiesc un receptor pentru FM, cu doua schimbari de frecventa. M-am gandit sa folosesc circuitele integrate NE602, pe post de oscilator local si mixer, ce va muta spectrul pe frecventa intermediara 10.7 MHz, apoi sa pun un integrat MC3361 ce va realiza a doua schimbare de frecventa si demodularea.Am tot scotocit internetul pentru astfel de scheme, insa sunt cu componente ce nu le gasesc in tara. O varianta foarte aproape de ceea ce as dori sa fac, cel putin partea de prima schimbare de frecventa, se afla la: http://hem.passagen.se/communication/mxtest.html . Circuitul de PLL, UMA1015 nu il gasesc in tara, si nici varicapul BB149, dar am gasit un varicap pe nume BBY40. As dori sa stiu cum se poate modifica aceasta schema pentru a implementa un control stabil al frecventei de oscilatie, prin orice mijloc posibil, fie ca e vorba de PLL, FLL.Din ceea ce m-am gandit domeniul acestui oscilator trebuie sa fie undeva pe la 97....77 MHz, cu o stabilitate buna. Stiu ca ceea ce intreb este destul de complicat, insa nu as vrea sa folosesc un receiver integrat de-a gata, de genul TDA7000.Multumesc!1. Aviatia e peste 108, dar in MA.Daca te bata gandul la DX in FM, in asteptarea verii sa auzi Parisul, vezi pe youtube canalul lui Zarstosu, sau ceva de genul.http://www.youtube.com/user/zvartoshuScvhemele celea sunt cam de jucarie, fara nici un filtru la intrare, cu multe complicatii in schimb . Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Noiembrie 4, 2010 Partajează Postat Noiembrie 4, 2010 Pentru ce ai nevoie de receptor?MC3361 este un decodor pentru FM de banda ingusta, se utilizeaza la echipamente de comunicatii unde este nevoie doar de banda vocala 300-3000Hz.Pentru FM de banda larga, adica broadcast FM (banda 88-108Mhz) se folosesc alte tipuri de integrate, de ex. CA3189, tipurile mai uzuale se gasesc mai des in aparatele de radio.Pentru receptia in VHF, o mare importanta o are partea de front-end, mai precis circuitele de intrare in receptor, care trebuie sa asigure o amplificare mare cu zgomot foarte redus, o selectivitate foarte buna, iar asta se realizeaza cu MOS-uri sau HEMT-uri.Ca o comparatie, cauta schema unui receptor de top industrial, de ex Onkyo Integra 4670, o sa ai o referinta pentru proiectarea receptorului. Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 5, 2010 Partajează Postat Noiembrie 5, 2010 "Cu tda7000 nu ai avea succes, e o jucarie facuta pentru radiouri de buzunar de 3 lei, n-are nici sensibilitate nici selectivitate calumea, plus ca are un zgomot de fond ridicat..."...TDA 7000 nu e deloc o jucarie...firma Philips nu produce jucarii...iar cit despre performante , daca le comparam cu vreun analizor Rohde&Schvarz , intr-adevar este inferior...dar nu pentru radiouri de "3 lei"...apropo , ati lucrat cu el ? Ce performante au iesit asa dezamagitoare la masuratori ? Link spre comentariu
SirRoger Postat Noiembrie 5, 2010 Partajează Postat Noiembrie 5, 2010 Nu vei obtine performante cu TDA7000. Userul dyogenes are dreptate. Link spre comentariu
Yo4You Postat Noiembrie 6, 2010 Partajează Postat Noiembrie 6, 2010 De ce nu incercati sa faceti receptor cu MC3362 are un VCO stabil si zic eu foarte ok pentru modul FM nici nu trebuie stabilizare PLL sau FLL este suficient VCO-ul intern. Link spre comentariu
yo6pir Postat Noiembrie 6, 2010 Partajează Postat Noiembrie 6, 2010 @naminator2003 Daca te hotarasti sa faci sinteza de frecventa din link-ul asta: http://sq1ftb.n12.pl/articles.php?article_id=8 postat de ywar2, care este foarte eleganta si usor de construit, eu iti donez GRATIS circuitul LM7001. 73! Ovidiu. Link spre comentariu
ywar2 Postat Noiembrie 6, 2010 Partajează Postat Noiembrie 6, 2010 Cristalul... cristalul e problema. Dar cine are integratul... in mod normal ar trebui sa aiba si cristalul. LM7001 s-au gasit in receptoarele analogice de tv via satelit... si cristalul bineinteles. Pe curind !!! Link spre comentariu
yo6pir Postat Noiembrie 6, 2010 Partajează Postat Noiembrie 6, 2010 Rectific: Donez integratul LM7001 + Quartz 7,2MHz + fisier HEX (daca nu stie sa compileze in BASCOM AVR codul sursa de program), absolut FREE!Trebuie doar sa inceapa si sa vedem aici, cu ceva poze, ca avanseaza in acest proiect.Spor la construit,Ovidiu. Link spre comentariu
yo7but Postat Noiembrie 6, 2010 Partajează Postat Noiembrie 6, 2010 Pune te rog fisierul HEX sa-l ia si altii, poate au nevoie.Tnx. Link spre comentariu
yo6pir Postat Noiembrie 7, 2010 Partajează Postat Noiembrie 7, 2010 Codul sursa si fisierul hex compilat cu BASCOM AVR: Link spre comentariu
yo7but Postat Noiembrie 7, 2010 Partajează Postat Noiembrie 7, 2010 Tnx es 73's de mult cautam asa ceva. Link spre comentariu
naminator2003 Postat Noiembrie 8, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 8, 2010 In primul rand va multumesc pentru raspunsurie primite.M-am gandit sa folosesc un sintetizator PLL de tipul SAA1057, sau chiar LM7001, asta ramane de vazut. Ar fi o idee buna de folosit acest sintetizator, impreuna cu un mixer integrat, adica NE602 pe care deja l-am cumparat. Microcontrollerul, daca tot realizeaza comanda PLL-ului, ar putea sa i se adauge un contor de frecventa pentru a masura exact frecventa oscilatorului local. Receptorul vreau sa-l construiesc pentru ascultarea posturilor FM de radiodifuziune, cu posibilitatea de a adauga decodor de RDS in viitor. Circuitele MC3361 si MC3362 nu permit demodularea corecta a unui post FM? asta nu stiam. Initial, da, as vrea ca demodulatorul + schimbatorul de frecventa secundar sa fie un integrat, de genul acestora.Domnul simnakovi, va multumesc pentru intentie, daca decid sa folosesc LM7001, am sa va caut. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum