Vizitator dandum Postat Noiembrie 4, 2010 Partajează Postat Noiembrie 4, 2010 Salut tuturor! M-am ales cu un amplituner Onkyo TX-2000 (da, o chestie ceva mai veche...) la care dreapta merge perfect, in timp ce pe stanga am doar brum de retea (absolut nicio urma de semnal util), cu o intensitate constanta (nu prea mare), indiferent de orice reglaj (volum, balans, intrare selectata, iesire de boxe sau la casti etc.). Recunosc ca nu am decat notiuni generale de electronica, respectiv atat cat sa-mi dau seama ca daca nici volumul, nici balansul n-au nicio influenta, problema trebuie sa fie de undeva de la "sfarsit". Brum-ul apare imediat ce cuplez tensiunea si dispare brusc la decuplare (spre deosebire de sonorul de pe dreapta, care creste treptat la cuplare - o fi avand si circuit de cuplare cu intarziere sa nu arda boxele?! - si are nevoie de vreo secunda sa dispara la decuplare). Sursa pare OK, tensiunile pe care le furnizeaza sunt cele corecte, iar condesatorii mari de 4700 uf / 40 V de-acolo par OK (nu-s umflati, n-a curs nimic din ei). M-am uitat sa vad daca pare sa fie ceva prajit in mod evident dar... n-am gasit nimic de genul respectiv. Sa fie oare STK-ul? La terminalele lui nu par sa fi avut loc... "incinerari", atata doar ca nu e 463 ca in schema, ci 465. Am atasat si manualul. Multumesc anticipat pentru orice sugestie! P.S. Stie cineva unde gasesc becuri de scala de 6,3 V de tip sofit - un terminal iese pe-o parte, celalalt pe cealalta? Bine, in ultima instanta adaptez eu ceva, fie si LED-uri, dar daca totusi are cineva cunostinta de asa ceva. Din 7 becuri, doar unul mai e functional... Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 4, 2010 Partajează Postat Noiembrie 4, 2010 Sigur că are mut, e Q303,403.Ca să vezi dacă e din STK (mai mult ca sigur), ascultă cu o cască pe intrarea lui, dacă preul de ton livrează semnal pe acel canal, sau faci ştrap între cele 2 intrări şi asculţi la ieşire, de preferat operaţiile astea le faci chiar pe capetele puţometrului de balans. Link spre comentariu
Vizitator dandum Postat Noiembrie 5, 2010 Partajează Postat Noiembrie 5, 2010 Mersi frumos pentru raspuns!Sincer sa fiu, prima chestie pe care m-am aruncat a fost Q303, dar care pare OK - cel putin masurat pe placa cu multimetrul, adica in varianta echivalentei teoretice cu doua diode. Deci, in zona lui, totul parea identic cu situatia de pe canalul drept, care e perfect functional.E drept ca nici n-am prea avut timp sa aprofundez, dar vreau (daca tot sunt date cu generozitate in schema) sa masor si tensiunile din jurul STK. Plus ca nu mi-a dat prin cap ieri sa pun voltmetrul si direct pe iesire...Nu sunt electronist, iar motivul pentru care nu-l duc la reparat nu sunt banii, ci ambitia si placerea de a-l rezolva eu si de a mai invata ceva. Tocmai de aia l-am luat stiind ca are un canal dus.As mai avea o intrebare: daca tot e sa-i schimb STK-ul, sa pun tot 465 sau 463 cum e in schema originala? 465 are 5W in plus, dar ma gandesc si ca schema a fost proiectata pentru 463... Sau gandesc prost?Voi reveni pe masura ce mai descopar cate ceva. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 5, 2010 Partajează Postat Noiembrie 5, 2010 În primul rînd nu vei găsi originale, nu se mai fabrică de peste 30 ani, dar poţi găsi încă unul defect pe jumătate şi să le foloseşti împreună, separînd pinii din părţile defecte. Avantajul e schema internă, care permite asta. Exemplu: http://john.ccac.rwth-aachen.de:8000/misc/rr100rep/ Sau poţi construi o mică plăcuţă de atac la care ataşezi 4 trz Darlington şi ai simulat integratul. Link spre comentariu
Vizitator dandum Postat Noiembrie 5, 2010 Partajează Postat Noiembrie 5, 2010 Intre timp situatia a devenit destul de clara (zic eu): la iesirea de pe stanga (pinul 7), tensiune continua -31V. Direct din STK. Pot sa am acolo -31V din alta parte? Pe canalul drept, care e OK, nici vorba de asa ceva... Nu-mi dadusem seama mai repede fiindca si amaraciunea de comutator "speaker A, B, A+B" facea fite...Dupa iau jos STKaputu' de-acolo, sa vad daca nu cumva s-a mai dus si altceva prin zona.Cat despre STK in sine, este la Mivarom. Sau, cel putin, la nivel declarativ pe site Naiba stie pe unde si cum or fi facute...Daca nu si nu, i-oi face alt modul de amplificare.Mersi mult pentru sfaturile de pana acum. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 5, 2010 Partajează Postat Noiembrie 5, 2010 De obicei crapă trz final şi prefinal de pe ramura negativă la aceste STK-uri. Alte piese nu prea au ce să păţească, trebuie verificate totuşi C506,606. Link spre comentariu
Vizitator dandum Postat Noiembrie 5, 2010 Partajează Postat Noiembrie 5, 2010 Mersi frumos zal!Cat despre cauza defectului, nu stiu ce sa spun, eu l-am luat de la o firma de second-uri, cu bani putini, tocmai din cauza ca e defect. Mi s-a parut super amuzanta eticheta lipita de ei pe el: 4x80W Daca la puterea asta or fi incercat sa-l testeze...Plus ca trebuie sa-l si igienizez si sa mai pun un pic de lumina prin el. As pune LED-uri, dar nu stiu daca vor lumina scala la fel de bine ca fostele becuri originale. E cate unul la fiecare capat (si lumina trebuie sa treaca prin plasticul scalei). Plus ca mai e o chichisneata de bec in cursor - acolo cred ca un LED mic e cel mai indicat.De asemenea, mai am cele trei becuri martor (tuned, locked, stereo) care in schema sunt trecute cu 14 V / 0,06 A. Oare acolo as putea pune ceva led-uri? Martorii aia sunt comandati de circuitele din partea de tuner si mi-e ca daca pun LED-uri ba stric integratele alea, ba daca inseriez rezistente sa limitez curentul la 0,06 A lumineaza prea slab.In fine, mai intai sa am muzica pe ambele canale. Mi-am comandat piesele, inclusiv STK463, sa vad cu ce chinezarie de unica folosinta ma aleg. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 6, 2010 Partajează Postat Noiembrie 6, 2010 Ledurile au curent mic, mai puţin cele făcute special pre intensităţi mari luminoase. Nici un pericol ptr integrate, dar tot au nevoie de rezistenţe care preiau surplusul de tensiune, deci încearcă ptr fiecare led în parte, aşa orientativ începi de la 1k/0,5W şi poţi să scazi pînă luminează suficient. E mai mult nevoie de îndemînare la prinderea ledurilor. Să nu depăşeşti 20mA ptr ledurile normale. Link spre comentariu
bobo Postat Noiembrie 6, 2010 Partajează Postat Noiembrie 6, 2010 Ledurile au curent mic, mai puţin cele făcute special pre intensităţi mari luminoase. Nici un pericol ptr integrate, dar tot au nevoie de rezistenţe care preiau surplusul de tensiune, deci încearcă ptr fiecare led în parte, aşa orientativ începi de la 1k/0,5W şi poţi să scazi pînă luminează suficient. E mai mult nevoie de îndemînare la prinderea ledurilor. Să nu depăşeşti 20mA ptr ledurile normale.corect .....sau mai simplu cu legea lui ohm.R=U/II=0,015-0,020A Link spre comentariu
Vizitator dandum Postat Noiembrie 6, 2010 Partajează Postat Noiembrie 6, 2010 Da... partea proasta cu LED-urile care se vand acum e ca nu prea au specificatii clare. De exemplu, la unul din magazinele de la noi de Cluj de unde mai iau cate una alta cand ma apuca bricolajul electronic, ma intreaba daca sa-mi dea de 2V sau de 12V - asta e tot ce pot sa-mi spuna despre ele. Ma gandesc sa iau mai multe si sa testez ce curent trece prin ele in functie de tensiunea aplicata. O alta varianta la care ma gandeam era sa pun trei din alea de "2V" inseriate in locul becurilor de la scala de 6,3 V. Loc am destul, plus ca asa folosesc surplusul de curent producand tot lumina si nu caldura intr-o rezistenta...Probabil ca o sa ma ocup cu asta intai, ca STK-ul l-am comandat cu livrare prin posta asa ca ma consider norocos daca-l primesc vinerea viitoare. Link spre comentariu
Vizitator dandum Postat Noiembrie 6, 2010 Partajează Postat Noiembrie 6, 2010 corect .....sau mai simplu cu legea lui ohm.R=U/II=0,015-0,020ADesigur Pe de alta parte, proful de fizica din liceu mai avea o vorba care se va aplica partial si la mine: "Legea lui Ohm: Om trai si om vedea."Ma gandesc si ca n-am fost niciodata curios sa vad care e de fapt rezistenta interna a unui LED...Mai mult, uitandu-ma acum pe schema, vad ca alimentarea iluminarii e neredresata, deci daca pun direct LED-uri folosesc o singura semialternanta. LED-urile au ceva probleme in tensiune inversa (avand in vedere ca-s facute sa lumineze, nu sa redreseze)? Oare sa intercalez o punte acolo? Scuze daca sunt intrebari de incepator. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 6, 2010 Partajează Postat Noiembrie 6, 2010 O să pîlpîie ledul pe ritm de 50Hz. Se poate redresa şi filtra. Link spre comentariu
Vizitator dandum Postat Noiembrie 7, 2010 Partajează Postat Noiembrie 7, 2010 O să pîlpîie ledul pe ritm de 50Hz. Se poate redresa şi filtra.O sa-i pun o punte si-un condensator... Link spre comentariu
Vizitator dandum Postat Noiembrie 9, 2010 Partajează Postat Noiembrie 9, 2010 Cel putin cu lumina "de bord" am rezolvat.A fost prima data cand am masurat sa vad ce se intampla cu niste LED-uri. De la magazin mi-au spus ca sunt pentru 3V. Am constatat ca la 3V unul ia 2,5 mA. Doar atat! Dupa redresare si filtrare am dres situatia din doua rezistente de 47, LED-urile le-am inseriat cate doua, iar in final 3x2 grupuri de LED-uri albastre "de 3V" + unul "de 2V" (cu rezistenta aferenta de 680 in plus fata de 2x47 mentionate anterior) inghit in total 11 mA la o tensiune de 5,93V. Lumina e exact cat voiam sa fie. Sincer, ma asteptam sa curga ceva mai mult curent...Ramane sa vad ce fac cu cei trei martori (maine!) si, cand vine, cu STK-ul.P.S. Noroc ca mi-am luat mai multe din fiecare: un LED lua 16 mA (fata de 2,5 celelalte) si lumina ca din fundul pamantului... Link spre comentariu
Vizitator dandum Postat Noiembrie 10, 2010 Partajează Postat Noiembrie 10, 2010 Booon, acum am toate luminile regulamentare, inclusiv martorii. Tocmai aici intervin marile nedumeriri.Sunt trei martori: Locked, Tuned, Stereo. Insa:1. Tuned nu functioneaza pe AM, nici cand indicatorul de semnal e spre 52. Mai mult, pe FM, Locked se aprinde imediat ce semnalul sare de 1, dar Tuned numai cu butonul "FM Mute/Lock" pe ON. Nu, nu sunt montate invers, desi nu mi-ar fi greu sa le schimb. Nu prea inteleg insa filosofia de a face un Locked pe post de Tuned sau invers. Deci, care-i ce dintre astea doua?!Asadar, va solicit ajutorul teoretic pentru cele expuse mai sus.Multumesc!P.S. Banuiesc ca STK-ul ars, pe care inca nu l-am schimbat ca n-am avut cu ce, n-are nimic de-a face cu problemele astea. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum