Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio receptor cu tubul PCF802 alimentat la 12V

Vizitator

Postări Recomandate

• Răspunsuri 44
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mitokadona

4

• MiniTehnicus

2

• imreberes

2

• mila

2

Top autori în acest subiect

:limb: Mai atasez cateva scheme de receptoare cu tuburi comune , tot la 12 V . Imi cer scuze pentru offtopic , dar poate pot servi ca sursa de inspiratie la viitoarele experimente , sper sa fie folositoare !
Link spre comentariu

Buna dimineata,

Legat de radioreceptoarele cu tuburi alimentate la tensiune redusa, se pune intrebarea pana la ce tensiune pot functiona?

Am gasit un articol legat de tubul EF184 care dezvolta ideia ca poate lucra la 0V anodica.

aici

:freaza:

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

ca sa nu mai deschid alt topic, am sa postez aici, sper sa nu se supere nimeni. atasez mai jos o schema cu un radioreceptor cu tubul pcf802 care functioneaza la o tensiune de 90vcc.merge si cu alte tuburi... pcf82, ecf80 , ecf802, pcf 80. in loc de pentoda poate fi folosita si o triodaca de exemplu 6n1p, 6n2p, pcc189,ecc189, pcc88, ecc82, ecc83. aceste tuburi au fost testate si merg. tot pe aceasta schema pot fi folosite si ef 80, ef183 sau ef 89, 6k13p, 6bx6,pl 84, el 84, pl500.

Link spre comentariu

daca aveti timp puteti incerca. cred ca pasiunea pentru tuburi ne tine uniti pe acest forum. cand voi mai avea timp voi mai posta si alte experimente de ale mele. printre toate tuburile mele au mai ramas si cateva pe care nu am experimentat, dar le vine si lor randul.

Link spre comentariu

ca sa nu mai deschid alt topic, am sa postez aici, sper sa nu se supere nimeni. atasez mai jos o schema cu un radioreceptor cu tubul pcf802 care functioneaza la o tensiune de 90vcc.merge si cu alte tuburi... pcf82, ecf80 , ecf802, pcf 80. in loc de pentoda poate fi folosita si o triodaca de exemplu 6n1p, 6n2p, pcc189,ecc189, pcc88, ecc82, ecc83. aceste tuburi au fost testate si merg. tot pe aceasta schema pot fi folosite si ef 80, ef183 sau ef 89, 6k13p, 6bx6,pl 84, el 84, pl500.

Schema RF este OK, trioda putea fi utilizata pentru amplificare in AF, iar pe partea de redresare o punte cu diode si un condensator electrolitic la 10000µF cred ca erau mai eficiente.Se mai poate utiliza un triplor din tensiunea de filament obtinandu-se o anodica suficienta pentru a actiona un mic difuzor cuplat cu un traf de iesire.
Link spre comentariu

condensator electrolitic la 10000µF nu am, iar diode nu vreau sa folosesc. am incercat si cu trioda in locul pentodei, dar mi s-a parut ca se aude prea incet, ca antena folosesc o antena de camera.la montaj urmeaza sa mai adaog inca un pcf802 si vreau sa vad daca voi folosi un difuzor de 750ohmi sau un traf cu difuzorul adecvat.

Link spre comentariu

condensator electrolitic la 10000µF nu am, iar diode nu vreau sa folosesc. am incercat si cu trioda in locul pentodei, dar mi s-a parut ca se aude prea incet, ca antena folosesc o antena de camera.la montaj urmeaza sa mai adaog inca un pcf802 si vreau sa vad daca voi folosi un difuzor de 750ohmi sau un traf cu difuzorul adecvat.

10000µF sau doua condensatoare de 4700µF in paralel sau 5 condensatoare de 2200µF in paralel...Pe de alta parte ce propuneam eu era ca partea de RF sa ramana asa cum ai desenat-o iar dupa acest etaj sa cuplezi trioda pentru amplificare audio suplimentara.
Link spre comentariu

Am redesenat schema; valoarea corecta a condensatorului din G1 trebuie sa fie de 470pF.
Link spre comentariu

Grupul RC din grila tubului are un rol de dezaccentuare (constanta de timp intre 50 si 250 microsecunde)la un condensator de 100pF si o rezistenta de 1Mohm rezulta o constanta de 100microsecunde.Valoarea rezistentei modifica (afecteaza) si sensibilitatea detectorului cu reactie.La valori mai mari 4,7-6,8-10Mohm creste usor sensibilitatea, valori mai mici, sub 1Mohm scade usor sensibilitatea.In principiu cu un tub de acest gen trioda-pentoda ECF(PCF)80 se poate construi un receptor cu reactie reflex 1-v-1 cu auditie in difuzor!Totusi pentru o functionare optima tensiunea de alimentare trebue sa fie mai mare de 100V.Tot nu am inteles de ce se evita redresarea pe siliciu?

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

Dupa ceva timp de experimente am constatat ca receptorul cu PCF 802/82 functioneaza foarte bine si la o tensiune anodica de 9V micsorand rezistentele serie cu cei doi anozi trioda/pentoda. Sensibilitatea este foarte buna surprinzatoare pentru o constructie de acest gen cu un singur tub, fiind comparabila cu un receptor superheterodina.

Radioul functioneaza cu o antena exterioara de 5-8m si priza de pamant.Momentan il prezint complet finalizat in varianta UM avand un amplif audio cu circuitul integrat MBA810 :da

Am renuntat la boxele de calculator. :rade:

POze:

Posted Image

Posted Image

Si un videoclip:

ZuD2NnTL6Mg

Link spre comentariu

Dat fiind ca multi dintre noi au "stocuri" de pcf802, ar fi bine sa le repuneti schemele disparute cu scopul de a valorifica aceste lampi. Multumesc

Am repus schemele de mai multe ori si au fost sterse insa pe link-ul urmator veti gasi prima varianta a acestui receptor (fara etaj final cu CI);

Cred ca nu sunt probleme deosebite in realizarea unui etaj audio cu circuite sau cu tranzistori sau de ce nu cu o lampa de genul ECL82...

http://i453.photobucket.com/albums/qq26 ... f802_1.jpg

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări