Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comanda pentru LED de tipul foarte luminos-valori rezistoare

Vizitator newbie2

Postări Recomandate

Vizitator newbie2

Salut.Vreau sa ma ajutati cu ceva: vreau sa stiu valorile rezistoarelor si tipul tranzistorului pe care il pot pune in montajul din imagine. Ce vreau defapt sa faca montajul, simplu, se vede din schema: sa aprind/sting ledul (genul foarte luminos), pe care il alimentez la 5V folosind un montaj existent, dar care are tensiunea de doar 2V (tensiune insuficienta pentru a aprinde ledul).La minimele cunostinte ale mele despre electronica, banuiesc ca montajul ar face ceea ce imi doresc. Problema este ca nu mai stiu sa calculez valorile rezistoarelor.Tranzistor pot folosi orice NPN (desigur, cel mai ieftin)?Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdan_

4

si la tranzistor ai colectorul si emitoruli inversate in poze. De la ce provine tensiunea aia de 2V? Ce tensiune ai cand vrei ca led-ul sa fie stins?Ce intelegi prin led foarte luminos? Un led de putere mare sau de eficienta mare ? Da mai multe detalii.

Link spre comentariu
Vizitator newbie2
si la tranzistor ai colectorul si emitoruli inversate in poze.

oops... mi-a scapat :d intr-adevar sunt inversate - scuze

De la ce provine tensiunea aia de 2V?

din la tastatura ambele tensiuni (alimentare si ledurile de la caps/num/scroll lock)

Ce tensiune ai cand vrei ca led-ul sa fie stins?

zero

Ce intelegi prin led foarte luminos? Un led de putere mare sau de eficienta mare ?

led de la bricheta, intr-adevar, cum a zis tyc

Da mai multe detalii.

cand folosesc tastatura seara vreau sa luminez cateva butoane multimedia pe care le folosesc des. vreau sa aprind ledul cand apas tasta scroll lock (o tasta inutila)

Link spre comentariu

Mai e si faptul ca ori R2 ori R3 e in plus. Daca folosesti R2 tranzistorul l-ai putea comanda ca un intrerupator, deschis/inchis si R2 ar limita curentul prin led.Daca folosesti R3 poti face sursa de curent constant(mai recomandata) si daca il pui pe R2 fie nu are nici un efect fie te incurca. La fel si R1, poate fi scoasa in cazul asta.De exemplu, daca e vorba de 20mA prin led pui R2 de 75 ohmi, si R1 si R3 scurt.

Link spre comentariu
Vizitator newbie2

Mai e si faptul ca ori R2 ori R3 e in plus. Daca folosesti R2 tranzistorul l-ai putea comanda ca un intrerupator, deschis/inchis si R2 ar limita curentul prin led.Daca folosesti R3 poti face sursa de curent constant(mai recomandata) si daca il pui pe R2 fie nu are nici un efect fie te incurca. La fel si R1, poate fi scoasa in cazul asta.De exemplu, daca e vorba de 20mA prin led pui R2 de 75 ohmi, si R1 si R3 scurt.

banuiesc ca nu ai apucat sa citesti raspunsul ;) astept raspunsul tau
Link spre comentariu

ba da, am citit. Tocmai de asta am zis de curent de 20mA. Iar led-ul ala din tastatura e chiar o sursa buna de tensiune constanta. Dupa cum ti-am zis, ai nevoie doar de rezistenta in emitor de 75 ohmi. Ca tranzistor, BC547 sau ceva similar e numai bun pentru tine. Desigur, daca vrei sa nu te complici, de ce nu pui un switch si gata. P.S. vezi ca daca tastatura e pe PS2 esti mai limitat la curent decat prin usb, desi eu banuiesc ca pentru un singur led nu e problema.

Link spre comentariu
Vizitator newbie2
ba da, am citit. Tocmai de asta am zis de curent de 20mA.

Iar led-ul ala din tastatura e chiar o sursa buna de tensiune constanta. Dupa cum ti-am zis, ai nevoie doar de rezistenta in emitor de 75 ohmi.

Ca tranzistor, BC547 sau ceva similar e numai bun pentru tine.

in concluzie, asta e circuitul (din imagine)

Desigur, daca vrei sa nu te complici, de ce nu pui un switch si gata.

mi-e mila de tastatura ;) :d firele pt led le-am scos prin niste fante ale tastaturii

P.S. vezi ca daca tastatura e pe PS2 esti mai limitat la curent decat prin usb, desi eu banuiesc ca pentru un singur led nu e problema.

tastatura e PS2

te anunt maine daca merge ;) si poate pun o poza

PS: multumesc tuturor ;) in special tie, bogdan_

Link spre comentariu

ai nevoie doar de rezistenta in emitor de 75 ohmi.

bogdan_

Adica trebuie sa fie in partea de jos rezistenta, nu sus. Tu aplici 2V intre baza si emitorul tranzistorului, unde sunt 0.6V pana crapa tranzistorul. Daca pui rezistenta in emitor, vei avea o tensiune de 2V intre baza si masa, din care 0.6 pe BE si 1.4 pe rezistenta. Daca pe prezistenta aia iti cat 1.4V si are 75 ohmi, curentul prin ea e cam 20mA. Curentul prin baza tranzistorului il poti neglija in cazul asta, deci totul se duce si prin led.
Link spre comentariu
Vizitator newbie2

offff.... trebuie sa abordez altcumva problema... acum am vazut ca ledurile tastaturii nu se alimenteaza cum am crezut... ele sunt alimentate la ambele terminale cu 5V atunci cand sunt stinse, iar cand sunt aprinse sunt alimentate cu o cadere de tensiune de 2V (3 si 5V). m-a derutat faptul ca alimentarea cu 5V seamana cu masa (suprafata de cupru mai mare si uneste toti 3 catozii). cum fac, totusi, sa realizez comanda ledului suplimentar cu tasta scroll lock?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator newbie2

up...se poate realiza un montaj care atunci cand la intrare sunt 5V la iesire sa dea 0V, iar cand la intrare sunt 3V la iesire sa fie 3V? asta mi-ar rezolva problema. va rog sa ma ajutati, deja ma depaseste...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări