Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Adaptare nivele semnal la PIC

mircang9

Postări Recomandate

Schema asta nu este a mea defapt cum v-am scris mai sus ci este "inventia" unora de la o firma. Eu caut sa repar placa facuta de ei si cum n-am programator pentru AT89C51 schimb cu pic-uri. Si mie mi s-a parut ciudat ca acest comparatornu are cum sa functioneze cu referinta pe - de 12 V. Dar am zis poate poate cine stie.Asta ca sa vedeti si voi sa va convingeti ca unele firme mai fac si greseli elementarechiar.La iesire din RC semnalul fata de masa masurat cu osciloscopul arata 3.3 V varf la varf. Deci referinta pe intrarea de - a lui LM339 trebuie sa fie la jumatate adicaundeva pe la 1.6 V. Problema seamana intrucatva cu problema mea cu demodularea FSK unde vreau satransform din sinusoidal in dreptunghiular doar ca aici fac doar o translatie intre doua semnale dreptunghiulare. :101

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mircang9

13

• Liviu M

5

• puiu

4

• cirip

2

Top autori în acest subiect

Esti sigur ca valorile rezistentelor (51K parca) din divizorul rezistiv sunt reale (le-ai citit corect/masurat)? Sau ai masurat tensiunea respectiva sa vezi ca-i 12V?Ca noi acum presupunem ca tu ai notat valorile corect, da' daca rezistentele sunt una de 51K si cealalta de 5,1K, atunci ar trebui sa mearga.

Link spre comentariu

Rezistentele sunt ambele de 51K. Intr-adevar tensiunea la - de comparare era de 12V. Am lasat o rezistenta de 51K si in locul celeilalte legate la masa am pus un

semireglabil de 10K. Am variat pragul de la 0V la 3.3 V dar tot degeaba:

acelasi semnal ( 0.6 V ). Am incercat sa alimentez LM339 la 5 V si am

inlocuit rezistenta de 51K cu alta de 10 K si am reglat iarasi din semireglabilul

de 10K dar la fel aceeasi problema. Am mai interpus un condensator electrolitic

de 47 uF pe intrarea de semnal dar tot degeaba aceeasi problema.

Am incercat si varianta cu optocuplor si tot degeaba:

aceeasi amplitudine ( 0.6 V ) cu deosebirea neimportanta ca pe frontul pozitiv

apare o usoara curba. Din cate imi amintesc am incercat si varianta cu

o poarta logica. Toate aceste trei variante le-am masurat in gol

fara sa leg la pinul unui microcontroller si fara rezistenta de sarcina.

Cred ca voi cauta alta schema de amplificare semnalul asta dreptunghiular

de 2.4 V vf-vf frecventa de 50 Hz, 50 bps. Semnalul are 2.4 V vf-vf

fata de masa daca simulez local cu un emitator-receptor si 3.3 V vf-vf

fata de masa daca masor la un receptor legat la linia telefonica masurat

cu osciloscopul. Daca aveti alte idei sau vre-o alta schema pentru

amplificare.

Ma gandesc sa renunt la sursa aceea stabilizata pentru 5 V si voi folosi un

regulator 7805 ca sa fac din 24 V in 5 volti desi in schemele de mai sus

am pus masele in comun. Voi folosi schema de repetor de tensiune

sau amplificator neinversor folosind la alimentarea lui LM339 in loc

de masa tensiunea negativa de - 5V adica alimentare +/- 5V si va voi arata

rezultatele. De la:

http://webpages.ursinus.edu/lriley/ref/ ... 0000000000

Link spre comentariu

Toate aceste trei variante le-am masurat in golfara sa leg la pinul unui microcontroller si fara rezistenta de sarcina.

Care rezistenta de sarcina? Cumva cea de 5,6 K intre iesire si +5V? Eu in locul tau as incerca si cu ea pusa; nu scrie explicit, da' din toate exemplele lor mie imi "iese o iesire" oc, asa ca s-ar putea sa ai nevoie de pullupul ala.
Link spre comentariu

M-am referit la o rezistenta de sarcina de, sa zicem, 100K la masa sau pinul picului. Dar cred ca tot degeaba va fi pentru ca daca in gol e si asa mic semnalul, d-apai in sarcina ... va fi mai degraba si mai mic. Oricum problema asta pare extrem de simpla. Pana acum trebuia s-o rezolv de mult. Dar asta e ... se mai intampla si la case mai mari ... :101

Link spre comentariu

Eu intrebam de prima schema, aia cu 339, eventual cu pragurile corectate. Ai testat cu rezistenta de 5k6 la VDD sau fara?LMul e alimentat corect? Esti sigur ca nu trebuie alimentat diferential - +-12V - a.i. intrarea inversoare a LM-ului sa fie 0 (ceea ce ar face logic divizorul de tensiune cu rezistente egale)?

Link spre comentariu

Voi mai incerca maine. Am testat cu rezistenta de 5K6 legata ca in schema. Semireglabilul l-am dus si pana la minim. Voi incerca maine cu intrarea inversoarelegata la masa si ampliful alimentat la tensiune diferentiala: + - 5 V sau +/- 12 voltioricum atat + cat si - 5 V in loc de masa cum am incercat pana acum la alimentarea LM-ului. Plus daca va fi nevoie voi incerca repetorul de tensiune siamplificatorul neinversor. As pune si un condensator de cuplaj ca sa elimine situatiile in care RC se blocheaza si scoate + 24 V ce ar arde probabil LM-ul.

Link spre comentariu

La iesire din RC semnalul fata de masa masurat cu osciloscopul arata 3.3 V varf la varf. Deci referinta pe intrarea de - a lui LM339 trebuie sa fie la jumatate adicaundeva pe la 1.6 V.

Tare! Asta e din fizica de pe iutub?Stimabile, uite doua semnale. Ambele au exact aceeasi valoare varf la varf de 3.2V, dar niciunul nu va trigera un comparator cu pragul la 1.6V pentru simplul motiv ca sunt axate pe valori de CC diferite si nu vor intersecta niciodata pragul de 1.6V. [attachment=0]mircang9.GIF[/attachment]Te-am rugat sa masori nivelul de curent continuu de la iesirea RC. Lula! Nu aungi nicaieri prin incercari la intamplare.Cat despre

Asta ca sa vedeti si voi sa va convingeti ca unele firme mai fac si greseli elementare chiar.

,cred ca glumesti. Adica tu nu stii sa faci un amarat de comparator sa mearga si vorbesti de greselile firmelor? :ras: Spor la treaba!Cirip
Link spre comentariu

Da, bine. Ca sa vezi ca am inteles: sinusoida cu verde din desenul tau intersecteaza valoarea de 1.6 V la limita de sus. Prima sinusoida legata pe + si pe - masa ( 0 V )va merge comparatorul. Sinusoida rosie pe + si pe - pusa o referinta de tensiune continua de +10V si va functiona comparatorul. Acum ca sa masor zici sa masor cu multimetrul valoarea tensiunii continue de la iesirea din RC sau cu osciloscopul dat pe DC in loc de AC. O sa vad.Mersi tare mult pentru corectare. Sper de acum sa mearga. Am masurat cu multimetrul si am masurat ceva uimitor: tenisiunea care iese din RC variaza intre 15V si 22V. Pe cand pragul facut cu rezitentele alea de 51K asa cum erape placa de la firma astora era de 12V deci n-am gresitcand am scris ca mai gresesc si cei de la firme. :ras: :freaza: ----------------------------------------------Si eu care credeam ca comparatoarele astea merg chiar daca bag in ele semnale alandala. Ele vor scoate intotdeauna ceva DAR nu ce trebuie. :nas:

Link spre comentariu

Pfoa, eu nici nu mi-am inchipuit ca tu ai pus osciloscopul pe iesirea aia si n-ai vazut ca are un offset in DC. Oricum, daca tot ai osciloscop, ti-as sugera sa-l folosesti pe asta in locul multimetrului pentru masuratori. Cu el ai sanse mai mari sa vezi forma exacta a semnalului de la iesirea RC. Prin forma exacta ma refer la amplitudine, perioada, factor de umplere, offset...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări