Sharky Postat Septembrie 6, 2015 Partajează Postat Septembrie 6, 2015 Un grafic din excel e net superior oricarui experiment cu scantei, deoarece parcuge INTREG intervalul de functionare, nu doar cel incercat facand scantei. Nu degeaba Victor a postat materialul acela cu privire la masurarea PRACTICA a graficului simulat in tabelul excel. Orice om cu bun simt intelege ca acel raspuns este complet si nu mai suporta adaugiri. Cine vrea sa faca ceva practic nu are decat sa masoare curbele simulate in excel vs realitate, pe ce amplif vrea folosind materialul postat de Victor sau orice alta metoda care va avea ca rezultat acelasi grafic ca si cel simulat in tabelul excel! Eu am scris ceva: http://www.elforum.info/topic/40668-metoda-calcul-soa/?p=1228081 Nu mai postati materiale inafara subiectului ca sterg si gata. Link spre comentariu
hpavictor Postat Septembrie 6, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 6, 2015 http://www.diyaudio.com/forums/solid-state/235841-michael-kiwanukas-soa-paper.html Link spre comentariu
elektronu85 Postat Iulie 10, 2018 Partajează Postat Iulie 10, 2018 Va salut! Va rog frumos, cine mai are acel excel de calcul SOA, eventual poate si dl @Victor daca mai are materialul care a stat la baza acestui topic, sa posteze din nou aici. Consider ca in continuare e foarte util acel excel, cel putin mie mi-ar prinde foarte bine ! Multumesc anticipat! Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 10, 2018 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2018 Cu un simplu click s-a rezolvat : https://linearaudio.nl/safe-operating-area-calculations Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 11, 2018 Autor Partajează Postat Iulie 11, 2018 Există anumite nuanțe ... Considerăm de obicei că tensiunea de deschidere BE la tranzistoarele finale sau la cele din etajul SOA de 0,65 V este constanta . In realitate , la tranzistoarele PNP tensiunea este diferita de NPN . Dacă ai o rezerva importantă de SOA la finali , nu e grav . Dar dacă vrei să scoți totul din finali , la limita superioara a SOA , trebuie sa tii cont de variația UBE cu temperatura din carcasa amplificatorului . Vezi proiectul CPA200 , are un etaj de limitare SOA " personalizat " pentru PNP fata de NPN , în scopul de a exploata maximul posibil din cele 3 perechi de finali ( nu merge cu orice tip de finali , ci doar cu cei recomandați expres în schema CPA200 ) . Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 12, 2018 Partajează Postat Iulie 12, 2018 18 hours ago, Victor said: Există anumite nuanțe ... Considerăm de obicei că tensiunea de deschidere BE la tranzistoarele finale sau la cele din etajul SOA de 0,65 V este constanta . In realitate , la tranzistoarele PNP tensiunea este diferita de NPN . Se poate da, te rog, un exemplu practic? Multumesc. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 12, 2018 Autor Partajează Postat Iulie 12, 2018 Incinge simultan cu letconul doua tranzistoare , un PNP si un NPN si urmareste cu doua aparate de masura de precizie UBE . Daca tranzistoarele respective sunt intr-un etaj sensibil la aceasta variatie ( spre exemplu SOA ) pragul actionarii limitarii va fi dependent si de temperatura . Unii constructori folosesc diverse metode pentru a micsora influenta UBE cu temperatura ( comparatoare de precizie , NTC etc ) . Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 12, 2018 Partajează Postat Iulie 12, 2018 https://www.onsemi.com/pub/Collateral/MJL4281A-D.PDF E un exemplu. Vezi pagina 4, fig. 7 si 8. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 12, 2018 Autor Partajează Postat Iulie 12, 2018 Aici aveți două exemple ( FBT și Dynacord ) de compensare a erorii termice din cadrul etajului SOA : Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 13, 2018 Partajează Postat Iulie 13, 2018 Multumesc, meşterilor. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 13, 2018 Autor Partajează Postat Iulie 13, 2018 Eu nu sunt meșter , mai am de învățat . Link spre comentariu
elektronu85 Postat Iulie 13, 2018 Partajează Postat Iulie 13, 2018 Multumesc si eu! Exemplul este elocvent! Omul cat traieste invata! As adauga eu: daca vrea... Link spre comentariu
Patefon Postat August 1, 2018 Partajează Postat August 1, 2018 Atasat fisierul pierdut. Nu mai tin minte ce este acolo (au trecut 4 ani). Asa ca desteleniti-l voi. Sper sa va ajute. SOA_v2.xls Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum