Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Valorile RMS

coco243

Postări Recomandate

• Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

4

• coco243

4

• florincccc

1

• __farad__

1

Top autori în acest subiect

Acuma vloraea medie U e aceeasi cu Urms?

Nu. Valoarea medie este ... valoare medie, iar RMS (Root Mean Square) este valoarea medie patratica. In romaneste se cheama valoare efectiva.Exemplu: Valoarea medie a tensiunii de la priza este zero, dar valoarea efectiva (sau RMS sau medie patratica) este de 220V sau cat o fi standardul acum. Ai prins ideea.
Link spre comentariu

Acuma vloraea medie U e aceeasi cu Urms?

Nu. Valoarea medie este ... valoare medie, iar RMS (Root Mean Square) este valoarea medie patratica. In romaneste se cheama valoare efectiva.Exemplu: Valoarea medie a tensiunii de la priza este zero, dar valoarea efectiva (sau RMS sau medie patratica) este de 220V sau cat o fi standardul acum. Ai prins ideea.
Deci daca-mi cumpar un transormator 230/24Vac, 24 Vac este valoarea efectiva?
Link spre comentariu

In datasheet-uri, am vazut ca tensiunea alternativa, Vac poate fii reprezentata in 2 feluri, spre exemplu 12Vac este tot una cu plus minus 6V, nu imi dau seama de unde legatura asta. E ca si cum 230VAac este tot una cu plus minus 115V, este corecta afirmatia asta?

Link spre comentariu

Bineinteles ca nu.Curentul continuu este continuu.Iar curentul alternativ este curent alternativ(adica isi schimba polaritatea-vezi fizica de generala).Ceea ce ai vazut probabil erau transformatoare cu priza mediana pt alimentari simetrice.Asta inseamna ca la iesirea din secundar ai doua tensiuni egale de x volti sau o tensiune totala de 2*x volti.Dupa redresare se obtin doua tensiuni egale fata de masa( mediana se leaga la masa) dar de polaritate inversa(+/- x volti fata de masa)

Link spre comentariu

In datasheet-uri, am vazut

Un link, un atasament, ar fi utile pentru clarificare.

tensiunea alternativa, Vac poate fii reprezentata in 2 feluri, spre exemplu 12Vac este tot una cu plus minus 6V, nu imi dau seama de unde legatura asta. E ca si cum 230VAac este tot una cu plus minus 115V, este corecta afirmatia asta?

Nu e chiar asa. Definitia tensiunii este "diferenta de potential". Asta inseamna ca tensiunea unui punct are sens numai in raport cu alt punct pe care il alegi in mod conventional ca referinta. Daca schimbi referinta, masuratorile se schimba. In mod conventional, ca referinta se ia potentialul pamantului despre care spunem ca este zero. In realitate este o simpla conventie. Poate ca Pamantul are 100 de catralioane de volti fata de Marte, dar cui ii pasa?Alt exemplu. O pasare sta pe o linie de inalta tens si masoara o baterie de 1.5v. Ce va masura? Pai daca tine mana pe minus si piciorul pe linie, minusul bateriei va lua tensiunea liniei de inalta. Plusul bateriei va avea tens liniei+1.5V. Voltmetrul va masura diferenta, care este de 1.5VIn cazul unui traf cu secundarul cu prize, tensiunile masurate vor depinde de priza la care te raportezi, adica pe care o alegi ca referinta. In general se alege mediana ca referinta, dar nu e obligatoriu. Depinde de circuit.Daca nu ai priza (la infasurare), poti sa alegi ca referinta un capat sau celalalt. Tensiunile masurate in CA vor fi egale ptr ca voltmetrul nu e sensibil la faza. Dar daca masori dupa redresare, adica in CC, tensiunea va fi pozitiva sau negativa in functie de referinta aleasa.In cazul tensiunii de 230V de la retea, daca ai numai doua fire, nu poti spune ca ai +/-115 ptr ca acel punct intermediar nu exista. Dar daca cei 230V se obtin la capetele extreme ale unei infasurari cu priza mediana, daca alegi priza ca referinta, poti spune ca ai 2 tensiuni alternative de 115V in antifaza. +/- nu prea are sens in CA.E putin alambicat, dar ideea e aceeasi. Valoarea masurata a tensiunii depinde de referinta aleasa.Cirip
Link spre comentariu
In datasheet-uri, am vazut
Un link, un atasament, ar fi utile pentru clarificare.

tensiunea alternativa, Vac poate fii reprezentata in 2 feluri, spre exemplu 12Vac este tot una cu plus minus 6V, nu imi dau seama de unde legatura asta. E ca si cum 230VAac este tot una cu plus minus 115V, este corecta afirmatia asta?

[attachment=0]New Bitmap Image.JPG[/attachment]

+/- nu prea are sens in CA. - e o afirmatie care te face sa privesti problema si dintr-un unghi diferit

Mersi.

Link spre comentariu

Tensiunea de alimentare a integratului este continua, deci +/- au sens. Ceea ce ai postat este un exemplu tipic a ceea ce se numeaste pe-aici "alimentare diferentiala". Privit altfel, alimentarea vine pe 3 fire: masa sau referinta, o tensiune pozitiva si o tensiune negativa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări