Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare antena

lbestboy

Postări Recomandate

Salut,as dori o parere,vreau sa fac o antena ruseasca tip gratar sa receptioneze putin mai bine,iar cineva m-a sfatuit ca aceste antene nu au directivitate buna si ca daca vreau receptie mai buna trebuie sa acoper acel gratar cu o foita de aluminiu si sa schimb adaptorul care alimenteaza antena cu unul de pana la 18v.Ce parere aveti,sunt bune sfaturile care le-am primit?multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lbestboy

4

• cristian_draghiescu

2

• porscheg

2

• GeoMar

1

Salut,as dori o parere,vreau sa fac o antena ruseasca tip gratar sa receptioneze putin mai bine,iar cineva m-a sfatuit ca aceste antene nu au directivitate buna si ca daca vreau receptie mai buna trebuie sa acoper acel gratar cu o foita de aluminiu si sa schimb adaptorul care alimenteaza antena cu unul de pana la 18v.Ce parere aveti,sunt bune sfaturile care le-am primit?multumesc anticipat

Daca acoperi gratarul cu o foita de aluminiu, ce faci cand bate vantul? Sau cand se depune polei, iarna, pe antena?

Depinde ce vrei sa receptionezi. Un post TV slab?

Mai bine iti construiesti o antena Yagi cu 22-30 elemente, decat una gratar, are un castig in dB net superior.

Sau daca postul este destul de slab, iti construiesti un sistem de antene Yagi, din 2 sau 4 antene sinfazate.

Trebuie atentie la constructie si la sinfazarea corecta a antenelor. Eu cred ca un sistem cu 2 antene sinfazate este suficient.

Am folosit si eu cu succes, un sistem de 2 antene sinfazate, acum multi ani in urma, pana sa apara televiziunea digitala prin satelit.

Receptionam destul de bine , posturile din Bucuresti [PRO TV, Antena 1, Prima] din banda UIF [Ultra Inalta Frecventa] care erau destul de slabe la semnal, eu fiind la circa 50 km. Nu spun ca eram dezavantajat de teren, localitatea mea fiind asezata pe valea unui rau, aveam un deal destul de mare in fata, iar pe deal o padure, pe directia posturilor TV.

Cei drept, realizasem si un pilon de 22 m inaltime, din 2 tronsoane de 11 m, telescopic. Ridicarea celui de al 2-lea tronson, se putea face si de un copil de 10 ani :rade: , aveam un sistem cu ax melcat..

Nu mai spun ca nici amplificatoarele de antena nu erau asa performante si compacte ca in ziua de azi.

Deci ... spor la mesterit.

Link spre comentariu

... pro tv-ul il prinde cam puricos,si de aceea as vrea sa o modific,sa prinda cat de cat bine acel post

Incercati cu un amplificator simplu de banda larga, s-ar putea sa fie suficient,daca este doar "cam puricos" :da
Link spre comentariu

Nu am observat ca deja aveti un amplificator. Sunteti sigur ca ati respectat specificatiileacestuia (300 ohm intrare, 75 ohm iesire) ?Nu va recomand marirea tensiunii de alimentare, producatorul chinez spune clar 10 - 15 V.

Link spre comentariu
Vizitator zanfir_florin

salut colegi, sunt nou pe forum si vreau sa ma ajutati cu o problema daca puteti. din pricina faptului ca merg destul de mult cu masina si ca sa fiu "la moda", mi am achizitionat o statie cb cu antena si tot tacamul. statia este o piesa de muzeu pot spune, adica un president by uniden pc 40. antene am doua, una un sirio performer 5000 si un sirio turbo original, alaturi de o talpa magnetica cu montura aferenta de 3,5m. problema intervine la ambele antene, si anume ca nu mai sunt in banda-frecventa ca atunci cand le am cumparat. pe sirio 5000 cand leg aparatul de calibrat mi se duce acul la 5 swr, iar la sirio turbo la 2.2 si nu se pot calibra sub nici o forma .cineva mi-a spus ca ar fi devina bobinele de trecere in banda, adica cele de la baza antenei, cum ca de la socuri s-ar decalibra. am desfacut bobinele si la una din ele nu sunt spirele paralele iar la cealalta nu sunt perfect rotunde. sincer nu ma pricep deloc la treaba asta cu calibrarea acestor bobine, ma poate ajuta cineva, am inteles ca iti trebuie un aparat mai special pe care nu il are oricine.va multumesc anticipat si sper ca m-am facut inteles prin termenii populari pe care i am folosit.stima!

Link spre comentariu

N-au probleme bobinele la antena. Recomandat chiar sa nu umblati la ele. Schimbati pozitia antenei pe masina si veti vedea ca SWR poate fi si mai mic de 2.2. De altfel la un Sirio un SWR de 1.5 tinde catre perfect. Verificati si folia de la talpa a carei integritate este extrem de importanta pentru un bun SWR. Si eu am un President PC40 Uniden si un Stabo XM4012n si sunt adeptul "pieselor de muzeu" pentru CB si ca atare mi-am oprit ca statie de proba in casa un Albrecht AE4200 care este inca in productie si a ramas neschimbata (schema si aspect) din 1981 si asta pentru ca a avut si are un succes nebun la soferii de camioane. Ca antena am tot un Sirio Turbo 4000 de 2.1M si am un SWR de 1.4 (pe o masina) si 1.7 pe un cabrio cu antena pusa pe portbagaj (fiind singura parte de metal).

Link spre comentariu
Vizitator zanfir_florin

am fost la mai multe persoane cu aparatara si mi au spus ca ar fi o problema la bobina mai mult ca sigur. ma puteti ajuta cumva cu aceasta problema va rog! o zi buna

Link spre comentariu

Bobinele la Sirio sunt extrrem de bine facute. Daca nu puteti regla SWR as da vina mai degraba pe talpa decat pe ansamblul bobina antena. Ca sa va pot ajuta ar trebui sa stiu de unde sunteti ca sa pot face o masurare sau sa-mi dati mai multe detalii ca: masina, talpa, modelul exact de statie, modelul exact de antena, ce SWR aveti pe CH1 si ce SWR aveti pe CH40 etc.L.E. Am vazut acum ca sunteti din Buc. Ar fi o solutie sa puneti la posta bobina (fara spic) si talpa, dar asta numai dupa ce imi dati celelalte detalii si in functie de ele nu va pot ajuta aici.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări