Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Statie de lipit

mariandmd

Postări Recomandate

Vizitator o_catalin

.... calculeaza faptul ca tensiunea aia de alimentare a afisajului in loc sa vina pe bornele dedicate a ajuns in alta parte si nu stiu cat ii place afisajului treaba asta ....

Este posibil sa fie compromis, desi pare sa functioneze.... cand era pus inversat exista o fluctuatie in iluminatul lui. Acum sta aprins tot timpul. Sper sa nu se fi pajit. Oricum tot nu afiseaza ce ar trebui. O sa incerc sa il pun pe un alt montaj sa vedem daca acolo indica sau nu ceva.
Link spre comentariu

cred ca afisajul trebuie intaii testat ca sa nu existe batai de cap(eu am ars vre 2 la viata mea doar ca le-am pus invers 1sec). dupa care acel semireglabil trebuie sa fie de 10k din care se regleaza contrastul la display , dar daca e la maxim atunci problema este cea actuala!Mijlocul semireglabilului trebuie sa fie pe pinul 3 o parte la masa care e pinul 1 si cealalta la +5V care e pinul 2! tot ce spun e conform schemei acum trebuie sa vezi in datasheetul displayului care si cum sunt pinii si sa fii fosrte atent cum il conectezi. eu am 1 display care pinul 1 era+5V si 2 masa, si display-urile care le folosesc si-mi plac cum fucntioneaza incepe numaratoarea cu pin 15, 16, 1, 2, pina la 14....deci, inca o data, atentie mare la pinii displayului!

Link spre comentariu

Trebuie apasate simultan butoanele de UP si DOWN pentru initializare, apoi alimentezi montajul (cu butoanele apasate).

Daca spui ca apare textul de inceput, inseamna ca nu este initializata. Nu iti apare pe afisaj TEMP=250`C, SET= 0,00`C ?

Link spre comentariu

Incerc din ce prezinti sa intuiesc care ii hiba.1.Daca a aparut textul de inceput al statiei inseamna ca tensiunile de stabilizare ale celor trei integrate stabilizatoare sunt in ordine.2.Semireglabilul ce se foloseste pentru reglajul LCD are valoarea de 10k.3.Microcontrolerul ATMEGA8 este defect din ce constat eu -se impune scoaterea cu atentie cu ajutorul acului de seringa. -va trebui sa folosesti in prima faza un soclu pentru MCU4.Programarea altui MCU in exteriorul montajului5.Masurarea tensiunii de alimentare a MCU la pinii soclului(U=5V) fara sa fie montat MCU.6.Montarea MCU7.reglajul LCDAcestia ar fi pasii pe care trebuie sa-i urmezi, in aceasta ordine.LE-La LCD :Apar valori ale temperaturii? -ti-a aparut tensiunea negativa sau 0,00 grade?

Link spre comentariu
Vizitator o_catalin

Va multumesc pentru sfaturi.

Am mai avansat putin, in sensul ca acum apar caracterele pe display. Am schimbat semireglabilul cu unul de 10K si am gasit un mic scurt intre circuitele de la LCD.

Acum afiseaza valorile dar sunt alte probleme:

1. lcd-ul clipeste destul de des, lucru deranjant.

2. am impresia ca temperatura afisata nu este nici macar aproape de cea reala. pe display aparea 180 grade dar ciocanul se inrosise. am masurat cu un aparat si imi indica aproape 400 grade pe varf. Am setat temperatura minima, 90 grade, dar cu aparatul am masurat 200 grade.

3. in stand by, se pare ca totusi trimite niste impulsuri mentinand ciocanul la 120 grade (temperatura indicata de LCD). Acum nu stiu daca asa ar trebui sa functioneze dar, consider ca nu este normal sa mai tina ciocanul cald in stand by.

Aveti idee de unde ar putea fi diferenta de temperatura asa de mare intre cea indicata pe LCD si cea masurata?

Este normal sa clipeasca asa? Am atasat un link unde puteti vedea un filmulet cu manifestarile ei

Va multumesc pentru intelegere si suport.

O seara buna

Link spre comentariu

Aveti idee de unde ar putea fi diferenta de temperatura asa de mare intre cea indicata pe LCD si cea masurata?

R9 din schema (la C.I OP07) trebuie sa fie de 990k (1M), tu de cat ai pus?
Link spre comentariu
Vizitator o_catalin

R9 din schema (la C.I OP07) trebuie sa fie de 990k (1M), tu de cat ai pus?
Vad ca are 810 K. desi ceea ce comandasem era de 990k.
Link spre comentariu

Am si eu o intrebare in legatura cu aceasta statie cu Atmega8, functioneaza ok daca pun stabilizatoare de tensiune 7805 si 7905 in locul lui 7809 respectiv 7909 pentru a alimenta LM311 respectiv OP07?Multumesc.

Link spre comentariu

poti pune sa incerci dar eu zic ca nu va functiona corect! 7809 inseamna ca stabilizeaza tensiunea la 9 V...deci mai mult de 9V nu va fi si nici mai putin avand in vedere ca alternativ e 12 (vreo 15-16 dupa redresare). 7909 inveamna tensiune de -9V fata de mediana. Mai pe scurt si lasand anumite date tehnice deoparte NU VA FUNCTIONA CORECT, doar cu anumite modificari dar nu se renteaza la 1,5 RON cat este un astfel de stabilizator

Link spre comentariu

Pentru Catalin:Cum a spus Geomar ,rezistenta R9 trebuie sa fie de 990k la 1MRezistenta R10 trebuie sa fie de 10kCondensatorul ceramic de pe R9 trebuie sa fie de 100nano.Verifica atent etajul A.O. de precizie OP-07,apare o oscilatie: si neliniaritatea curbei de variatie a temperatuirii-Incearca sa maresti la 12k valoarea rezistentei R10 care ii de 10k.Felicitari, ai facut progrese tinand cont ca nu ti-a afisat initial nimica.Mai verifica odata traseele de circuit si componentele montate.

Link spre comentariu

In sfarsit aseara am reusit si eu sa finalizez aceasta statie! Pot spune caam folosit un traf toroidal de 2,5A si duce chiar si 450 de grade fara probleme stand destul de rece...desi pentru orice eventualitate am pus totul pe radiator. temperatura setata ajunge destul de repede la valoare si de topit fludorul il topeste bine chiar si cu arf de 0.8mm indiferent pe ce placa e (am vazut pe forum ca unii au probleme sa lipeasca sau sa dezlipeasca cu aceasta statie componente de calculator). Eu m-am folosit de softul polonezului si mi-am facut cateva "tweak"-uri dupa preferintele mele iar totul a iesit mai bine decat ma asteptam! Multumesc celor care au postat tot felul de informtii privint constructia acestei statii !O singura intrebare am...nu am gasit nicaieri pana, la cate grade duce letconul Pensol? Geomar si polonezul a lasat setat pe maxim 500....iar in specificatiile statiei originale Pensol sl-10 spune 450 maxim....Iata si cateva poze:

post-68080-13982958923_thumb.jpg

post-68080-139829589243_thumb.jpg

post-68080-139829589259_thumb.jpg

post-68080-139829589269_thumb.jpg

post-68080-139829589279_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator o_catalin

Pentru Catalin:Cum a spus Geomar ,rezistenta R9 trebuie sa fie de 990k la 1MRezistenta R10 trebuie sa fie de 10kCondensatorul ceramic de pe R9 trebuie sa fie de 100nano.Verifica atent etajul A.O. de precizie OP-07,apare o oscilatie: si neliniaritatea curbei de variatie a temperatuirii-Incearca sa maresti la 12k valoarea rezistentei R10 care ii de 10k.Felicitari, ai facut progrese tinand cont ca nu ti-a afisat initial nimica.Mai verifica odata traseele de circuit si componentele montate.

Am schimbat rezistenta: R9 este de un 1M, R10 este de 10K.Din pacate se pare ca nu merge.... Adica statia functioneaza foarte bine mai putin partea de indicare a temperaturii. Daca o setez e 120 grade, temperatura masurata (folosing on multimetru cu senzor de temperatura) este de 240-250 grade. De fapt pentru a o folosi, fara sa inrosesc varful letconului, am setat-o pe aceasta temperatura. A mers foarte bine. Nu imi explic de ce nu indica temeratura corespunzatoare... O sa incerc sa rescriu HEX-ul sa vad daca apare vreo diferenta.... Inca odata multumesc pentru tot suportul...
Link spre comentariu

Eu zic sa speli bine cablajul cu alcol izopropilic si sa te uiti cu o lupa la el poate ai un firicel care iti face scurt! verifica si cum cupleaza acel triac(long shot....dar....) si dupa cum spunea domnul @rosmarin...vezi OP07 ca ala are treaba cu termocupla, eventual verifica fiecare comonenta care are treaba cu OP07, undeva este gresit sigur. daca nu e gresit atunci o problema cu atmega sau softul! poate ai defect un port sau ceva, sau sascris gresit softul.... Oricum undeva trebuie sa fie o problema....Ca ultima problema poate fi din termocupla ciocanului...eventual foloseste si un alt ciocan daca ai de unde.... mai verifica electroliticii, poate ai pus invers unul din ei

Link spre comentariu

Am postat in alt topic la alta statie de lipit...din greseala, cand de fapt aici era topicul aferent...

Rog un moderator sa stearga postarea mea de aici: http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=14&t=9630&start=1815, asta daca incurca cu ceva.

Cred ca am reust sa ard un LCd si un Atmega8...

traseul de la masa lui 7805 care alimenta atmega8 si lcd-ul nu facea contact perfect, astfel a ajuns aproape 8v pe lcd si atmega, clar ced ca sa-u dus, deoarece dupa ce am remediat problema nu imi recunoaste ponyprog atmega si acum trebuie sa fac alt cablaj, deoarece aveam atmega8SMD si nu am statie de aer cald cu ce sa-l deslipesc de pe cablaj, am incercat cu letconul si la-m deslipit cu tot cu trasee.

La Atmega8TQFP32 am vazut cate 2 pini de Gnd (3 si 5) respectiv Vcc (4 si 6), acestia trebuie ambi conectati sau unul singur? eu ia-m conectat pe impreuna pe 3cu5 si 4 cu 6.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări