Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Legarea in punte a doua kit-uri FET400

Vizitator Raul

Postări Recomandate

Salutare, vreau si eu o schema de legare in punte a doua fet400, se va folosi in 8 ohi si ocazional in 4 ohmi.Transformatorul este de 2,5kw, radiatorul finalilor este mai mult decat suficient, in plus de asta are si racire fortata. Multumesc antcipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• __farad__

6

• remus68

3

• Murcielad

1

• indy666

1

Top autori în acest subiect

Eu unul nu l-as folosi pe 4ohmi.Nu mai stiu unde am citit o recomandare de genul:"chiar daca etajul final poate suporta sarcini de 2 ohmi la montajul in punte este recomandabil sa se foloseasca sarcini de minim 8 ohmi pt o siguranta sporita a etajului final".Nu da prea multe explicatii de ce dar banuiesc ca are legatura cu curentii relativ mari ce se pot atinge folosind sarcini de 2 ohmi.sau poate gresesc

Link spre comentariu

se va folosi ocazional in 4 ohmi

In acest caz transformatorul este cam mic si trebuie atentie la incalzirea finalilor. Este ca si cum ai folosi sarcini de 2 ohmi pe un etaj final!
transformator de 2,5kva cam mic ?? pentru 2 amarate de kituri de 400w :ras:
Link spre comentariu

@Murcielad la functionarea in punte puterea unui amplificator cu alimentare simetrica nu devine 2x ci 4x.Asa ca 400Wx4=1600W.Admitand un randament de 70% rezulta o putere necesara a trafului de 2300W.Si daca mai ai si vreun varf de putere de "numai" 2% fa calculul sa vezi ca esti cam la limita cu traful.Si sa nu-mi spui ca varful asta de putere il scoti din conzii de filtraj ca ma fac geamgiu :rade: Concluzie: se poate folosi traful de 2,5kW daca admitem ca amplificatorul nu va trebui sa lucreze la 100%.

Link spre comentariu

se poate folosi traful de 2,5kW daca admitem ca amplificatorul nu va trebui sa lucreze la 100%

Este bine sa functioneze pe sarccini de 8 ohmi. Daca utilizezi difuzoare cu SPL mai mare cu 3db, se va auzi LA FEL DE TARE.
Link spre comentariu
Vizitator Raul

Traful de 2,5 Kw este pe tole E+I este rebobina de mine, Primarul este bobinat la 250V iar secundarul la 2x60V cu filtrarea se duce aproapede ~84V, redresarea este facauta de doua punti de 50A si filtrajul de patru conzi de 10000 uF pe 100V. un singur Kit l-am folosit pe 2 ohmi cam 5 ore si sa comportat bine nu am avut probleme cu el.Traful dupa ce l-am probat si testat l-am sudat, din cate stiu eu trafurile sudate lucreaza la o temperatura ~60 grade. Nu traful este problema ci Kit-urile daca o sa reziste la un voluma maxim 80% mai mult nu al fortez an 4 ohmi.P.S. traful are peste 20 si de Kg :nebunrau: Postati cat mai multe scheme de legare an punte.

Link spre comentariu

Pt legarea in punte nu iti trebuie cine stie ce scheme.Realizeaza un defazor ( eu l-am testat pe cel cu un singur tranzistor, in pagina lui niq_ro este primul montaj si functioneaza impecabil).defazorul se leaga dupa preamplificare si corectii, direct la intrarile kiturilor.Potentiometrul de volum inaintea inversorului si gata.Sa curga wattii.

Dar revin cu recomandarea ca ampliful in punte sa lucreze pe 8 ohmi.Asta nu inseamna ca va crapa instantaneu daca legi o sarcina de 4 ohmi.Dar de ce sa risti?Chiar daca asiguri o racire perfecta si elimini posibilitatea ambalarii termice un varf de putere tranzitoriu poate distruge finalii.rezistenta de alimentare a defazorului are modul de calcul dat sub schema.Se foloseste doar ramura de + si masa a alimentarii.

Alta schema buna este cea cu doua operationale

http://www.niqro.3x.ro/defazor/defazor.htm

Spor la treaba.

O intrebare pt colegii de forum: stie cineva daca se mai fabrica LM387 ? Ca in C-ta nu l-am gasit.

Link spre comentariu

__farad__ de ce vrei neaparat LM387 ?

Sunt foarte multe operationale performante acum, poti incerca TL072 care e foarte comun si usor de gasit.

Dar daca vrei sa faci treaba si mai buna cauta NE5532 ca nu e mare diferenta de pret.

http://www.tme.eu/ro/katalog/index.phtm ... szukaj%3D+

LM387 nu l-am gasit la TME, deci probabil nu-l gasesti nici prin magazine

Link spre comentariu
Vizitator Raul

Multumesc mult pentru raspunsuri, schema o sa o fac cu operationale, cu un OPA2604 produs de burr brown este adus din Polonia :da Este mult mai bun ca LMxxxx sau TLxxxx :aplauze P.S. o sa al folosesc umpic si an 4 ohmi, o sa va anunt daca crapa :nebunrau:

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări