Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Subwoofer 30cm / 300W RMS

bographics

Postări Recomandate

• Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bographics

35

• ahegyes

13

• hILIE

4

• ari_panterra

2

Top autori în acest subiect

Multumesc de raspuns ahegyes.Am facut rost de o cantitate buna de bureti care au fost folositi la ambalarea unor piese fragile. Sunt destul de mari (40 x 30 cm) si au doua grosimi: 3 cm respectiv 5cm. Buretii au niste gauri taiate in ei (locul unde stateau acele piese): cel subtire are niste gauri cam mari (diametru: 6-7 cm), cel gros are gauri cam de 2 cm si sunt destul de rar distribuite. Ma gandesc sa le folosesc, intrucat am comandat burete cofrat de 3 cm de la o firma, care nu mai da nici un semn de viata.Dupa ce lipesc buretii cred ca o sa scot vatelina dintr-o perna si o sa o pun si pe ea in partea din spate a boxei.Pentru capitonarea exterioara, as vrea sa folosesc ceva gen piele sintetica in cazul in care nu fac rost de mocheta speciala.PS 1: Cineva mi-a spus ca buretii sunt prea densi pentru asa ceva.PS 2: Undele stationare nu pot fi impiedicate de buretele cofrat, la frecvente sub 100 Hz?

Link spre comentariu

1.Cu cat mai dens buretele cu ata mai bine...2. Nici nu trebuie sa absorba unde stationare sunb 100hz. La 100hz lungimea de unda este de 3.43m si creste pe masura ce scade frecventa. La 20hz avem o lungime de unda de aprox 17m. Prin urmare e exclus sa ai in cutie unde stationare sub 100hz. Undele stationare din cutia ta incep undeva la 500hz sau chiar mai sus.

Link spre comentariu

Am observat in anumite proiecte de incinte pt subwoofere ca s-a folosit burete simplu (nu cofrat) pentru capitonarea peretilor. Care ar fi diferenta?

Eu stiam ca doar buretele gofrat poate absoabe din undele stationare, pe cand cel cu suprafata neteda nu.
Link spre comentariu

Hai sa ne lamuarim.In mod curent unde stationare nu apar sub 500Hz (asta inseamna o latura interioara de 60cm). Rar sunt laturi interioare de 60cm sau mai mari. In cazul subwoofer-elor nici nu se pune problema atenuarii undelor stationare cu ajutorul buretelui, sau a melanei, etc. La o boxa full-range da, ajuta la atenuarea undelor stationare interioare.Motivul pt. care se baga melana, burete, etc. in subwoofere este acela de a marii densitatea aerului din interior (e cam fortat spus marirea densitatii aerului dar asta e efectul pe care il vede difuzorul). Astfel, difuzorul este pacalit, el se comporta ca si cum ar fi intr-o incinta mai mare. :daPrin urmare e tot una ce burete bagi - cofrat, necofrat, etc. La un full-range - hai sa zicem ca ar conta sa fie cofrat, dar nici acolo in mod special.

Link spre comentariu

Deci practic pentru un subwoofer, daca sa zicem volumul incintei ar fi ideal, adaugarea de material fonoabsorbant nu ar putea sa afecteze negativ sunetul?Nu ar fi mai bine sa capitonez peretii cu ceva foarte dens, gen bitum? :freaza:

Link spre comentariu

cel neted este o solutie de compromis cu randament f scazut (ca idee,nu degeaba se foloseste doar cofrat in studiourile de inregistrari/camera muta).o solutie cu rezultate mult mai bune decat cel neted o reprezinta lana,vatelina,....pe langa propietatile ''acustice'' slabe,cel neted nefiind conceput pt astfel de aplicatii se poate macina in timp,sub influenta diversilor factori.

Link spre comentariu

Deci practic pentru un subwoofer, daca sa zicem volumul incintei ar fi ideal, adaugarea de material fonoabsorbant nu ar putea sa afecteze negativ sunetul?Nu ar fi mai bine sa capitonez peretii cu ceva foarte dens, gen bitum? :freaza:

da, bitumul e chiar o solutie muuuult mai buna, chiar am vrut sa o sugerez.
Link spre comentariu

cel neted este o solutie de compromis cu randament f scazut (ca idee,nu degeaba se foloseste doar cofrat in studiourile de inregistrari/camera muta).o solutie cu rezultate mult mai bune decat cel neted o reprezinta lana,vatelina,....pe langa propietatile ''acustice'' slabe,cel neted nefiind conceput pt astfel de aplicatii se poate macina in timp,sub influenta diversilor factori.

Eeeeeee, in studio sau in camera surda se pune altfel problema.
Link spre comentariu

Totusi aplicarea bitumului in interior va ingreuna serios cutia, iar un strat subtire nu cred ca va ajuta prea mult. Eu vreau sa folosesc acest subwoofer si in masina si in casa... si cu amplificator montat pe el sigur va ajunge la 25kg fara bitum!Oricum imi dau seama ca acest proiect este departe de a fi perfect si in mod sigur voi mai demara inca unul pe viitor, cu un difuzor de calitate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări