Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema sursa calculator shuttle mini ITX 100W

RazvanTi

Postări Recomandate

alta noua e in jur de 3 milioane deci exclus cazul asta.problema este urmatoarea.initial sursa functiona dar cu degajari masive de fum.asa ca am desfacut-o si am gasit "transformatorul" filtru pe iesirile tensiunilor de -12V, +12v si +5 volti prajit. practic este un tor de ferita pe care sunt bobinate cele 3 filtre de iesire.l-am desfacut, l-am rebobinat, am schimbat diodele schotty cu altele identice de pe o alta sursa functionala, am schimbat si toti condensatorii electrolitici DAR problema persista in continuare :calculatorul (cu sursa asta) nu mai booteaza ( cu alta buna functioneaza deci exclus placa de baza) si din toate tensiunile, numai tensiunea de +12 volti e corecta. in rest :tensiunea de 3,3 e de 2,8-2,9 voltitensiunea de 5 volti e de 4,7-4,8 voltitensiunea de -12 volti e de -7,2 voltipe deasupra soc-ul se incinge in continuare chiar si cu sursa in gol.La aceasta sursa nu exista firul alb (tensiunea de -5V) - presupun ca tensiunea asta si-o face placa de bazatensiunile de +12, +5 si +3,3 sunt generate de acelasi transformatoram presupus ca daca tensiunea de 12 V este corecta atunci nu ar fi problema de traf. gresesc aici oare? nu as vrea sa-l desfac degeaba.as mai suspecta circuitul de corectie dar iarasi nu stiu daca poate fi de aici cu sigurantanu posed schema ei originala si nici nu e de gasit pe net ca altfel ma lamuream cu mai multe aspecte.spre exemplu tensiunea de -12 V este un circuit bobina la masa-dioda - iesire(bobina este una din cele 3 care erau prajite)in rest nu are (sau nu am gasit eu) nici o legatura cu circuitul decat cu placa de corectie printr-un rezistor SMD 6801.sursa e impartita in 2 circuite imprimate : partea de forta (inclusiv alimentarea de 220) si partea de oscilator si corectie.orice raspuns este binevenitpoze nu pot pune ca nu am camera.multam anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• RazvanTi

2

• danb1974

1

• cirip

1

Top autori în acest subiect

Intrebare idioata, torul de ferita era intreg (fara fisuri/sparturi)?Nu e filtru, e un (soi de) transformator cu rol de egalizare a tensiunilor de iesire, numerele de spire sint proportionale cu tensiunile pe care sint inseriate infasurarileDioda de redresare de pe -12V e ok?

Link spre comentariu

totul este ok inclusiv dioda pe -12Vposibil sa fi incurcat intre ele doua bobine de la "traf" m-am gandit si la asta una are 9 spire alta are 14spire si de aici diferenta de tensiuni.o sa incerc sa schimb intre ele cele 2 bobine sa vad ce ieseva tin la curent

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări