Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator pentru un amplificator SE cu GU-50...

feri.visky

Postări Recomandate

M-am gandit la un Ua 400V si un Ra de 3k5,+bobina separata pentru UL alimentat la 250V, asa am citit din catalog tensiune max. G2,stiu ca sunt si scheme cu Ug2 mai mare de 250V dar ma duc la sigur. Nu stiu cat trebuie sa fie impedanta bobonei UL in cazul asta dar cred ca o sa bobinez la 33% din cea anodica si pun vre-o 4-5 prize pentru experimentare! +ca plan de siguranta scot si niste prize din bobina principala la 22 si 33%

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 174
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

25

• mișa

21

• hpavictor

21

• feri.visky

18

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Aici trebuie analizat exact, pe grafice. E posibil, asa cu zice valderama sa nu cistigi prea multa putere marind tensiunea la mai mult de 400V. In schimb problemele cu traful, condensatorii si alte izolatii cresc enorm daca maresti tensiunea de la 400V la 600V de exemplu. Pina pe la 400V problemele sunt relativ simple...La 400V alimentare, la un SE, virful de tensiune pe traf va fi cam 700V. De obicei de pe la 1KV virf, incep sa apara probleme care nu le poate estima un incepator (spun asta cu tot respectul pentru incepatori)(in paranteza fie zis, de pe la 10KV, apar alte probleme, de data asta cu adevarat grele)

Link spre comentariu

Am refacut desenul pierdut care ilustra functionarea pentodei in regim UL... Practic ai de ales intre caracterul de pentoda su cel de trioda. Respectiv putere vs. distorsiuni... Desenul nu este la scara!

Solutia cu infasurarea separata elimina reactia negativa introdusa de g2 fiind alimenta de la tensiune constatnta!!! Dar rezolva problema tensiunilor (mari) diferite intre anod si g2 (vezi GU-50).

Aici am gasit un amplificator care are precizata si rezistenta infasurerilor pe sectiuni si prize astfel a rezultat circa 35% priza pentru g2 (Ranod-grila2=16 Ohm Ranod- Ua=45 Ohm), rar vezi scheme asa detaliate....

http://www.radiomuseum.org/r/acrosound_ ... ru_ii.html

post-11663-139829431614_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator

Solutia cu infasurarea separata elimina reactia negativa introdusa de g2 fiind alimenta de la tensiune constatnta!!! ...

Nu înţeleg , de unde aceasta tensiune constantă ???( înfăşurarea separată-g2 de care faceţi vorbire stă pe alt miez ?! , în această înfăşurare dacă se află pe acelaşi miez nu se induce nimic ?...),în regim dinamic consideraţi tensiunea g2 relativ-constantă în această situaţie(înfăşurare separata g2) ?.

Cred că trebuie să mai analizaţi situaţia(cu referire la aceasta înfăşurare separată UL).

Probabil trebuie reanalizat şi cum raportăm procentele în cazul UL

post-18717-139829431637_thumb.jpg

Link spre comentariu

În situaţia GU50(SE-UL) un optim apreciat de mine(priza-UL) ar fi pentru 27% ................

Sunteti foarte aproape de recomandarea rusilor , care recomanda fix 25 % pentru GU50 modul UL ...sau infasurare separata pentru G2 alimentata la 250V avand acelasi procent , existand posibilitatea de a alimenta anodul mult mai sus , posibil 500-750V , pentru a obtine excursie serioasa ( !!! ) . Atentie la izolatia folosita la confectionarea carcasei si cea dintre straturi .......Interzis incepatorilor ! Pericol de viata vesnica .
Link spre comentariu

Foarte corect ce spune dl. ,ca sa intaresc spusele d-lui vin si eu cu o schema si forma semnalelor in anodul finalei GU50 si in G2(GU50)...,schema este realizata si practic in patru exemplare si canta undeva acum...

schema:

Posted Image

forma semnalului in anod si in G2 pe acesta schema:

Posted Image

si semnalul pe sarcina de 8 ohmi:

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator

Ee , DA domnule Lăzăroiu factorul de umplere foarte bun şi amplitudinea(semialternanţe) aproape perfectă ,în ciuda faptului că provin dintr-un amplificator SE(gu-50-uneori hulit prin intermediul căruia se obţin 12W în sarcină sinus nelimitat în mod UL+CFB).

Da ,de data asta "cânta" foarte bine(gu-50 cred ).

Link spre comentariu

Ee , DA domnule Lăzăroiu factorul de umplere foarte bun şi amplitudinea(semialternanţe) aproape perfectă ,în ciuda faptului că provin dintr-un amplificator SE(gu-50-uneori hulit prin intermediul căruia se obţin 12W în sarcină sinus nelimitat în mod UL+CFB).

Multumesc,acest montaj functioneaza de ceva timp chiar intr-un "mediu" absolut audiofil,alaturi de cateva amplificatoare de mare firma...

Referitor la pozele cu semnalele se observa clar efectul reactiei introduse de infasurarea UL-G2,dar trebuie remarcat faptul ca procentual efectul reactiei nu este de 33% asa cum a fost ales Rul pentru infasurare ci mult mai mic.

GU50 este o lampa excelenta,dar pentru ca nu arata prea bine toata lumea o ocoleste...,cine are curaj si va trece peste anumite prejudecati sigur va fi incantat de sunetul acestei lampi.

Link spre comentariu

@valderama... multumesc ca datorita Dvs. nu se poate gresi pe acest forum... in postul meu m-am referit la tensiunea de alimentare care este constanta... in regim dinamic cazurile sunt asemanatoare.

Nu stiu daca reactia negativa este similara in cele doua cazuri... poate aveti o explicatie?

Referitor la procente am facut trimitere la schema de mai jos in care, de la plus exista o infasurare de 29 Ohm unde este conectata g2, apoi urmeaza o infasurare de 16 Ohm unde este conactat anodul... deci g2 mai aproape de anod, pentoda cu caracter de trioda... Altfel spus, partea de trioda participa cu putere dar si cu o reactia negativa aferenta... nu stiu sa spun cat la suta...

usa_acrosound_ul2_sch.pdf

Link spre comentariu

Aveti aici doua montaje simple cu GU50 SE in montaj UL alimentate la +250V,primul este cu un traf UL cu priza scoasa la 33% de la +Ua din primarul trafului,al-2-lea este cu o bobina separata pentru UL dar tot in acelasi procent ca numar de spire (33%)din bobina primara.

Pentru a fi corecta comparatia am alimentat ambele montaje la +Ua=250V,am calibrat Pda=35W la ambele,semnalul la intrare este de +/-6V,puterea de iesire este de 1W si THD=0.25%.

In cazul trei (nu am mai pus schema),am pastrat Ug2=250V si bineinteles Pda=35W, majorand Ua=500V...,rezultatul il vedeti in graficul numarul 3.Asemenea transformatoare se construiesc pentru cazul cand tensiunea anodica este mult prea mare(>250V) comparativ cu cea pentru G2,dar suntem "obligati" de configuratia ultraliniar (UL).

Se poate observa foarte clar ca efectul reactiei introduse de bobina UL este acelasi in ambele cazuri deoarece avem acelasi miez,dar in primul caz este vb de un "autotransformator",iar in cazul doi este vb. de un transformator cu inca un secundar ce reprezinta bobina pentru G2...

schema;

Posted Image

si semnale:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

P.S in cazul unei bobine separate pentru UL-G2 exista dezavantajul practic in sensul incarcarii bobinei transformatorului,adica trebuiesc calculate daca au loc toate aceste bobine: bobina primara,bobina UL si bobina secundara...

Link spre comentariu
Vizitator

Două "amendamente uşoare" ,1-in simulare trebuie folosit model tub(gu-50) g2-UL procent cunoscut(specificat procentul în modelul dat) ,2-amplitudinea în g2 prezentă acum în simulare este mai mică decât în realitate (gândiţi la situaţia cu priză în primar poftim...).

Simularea devine uşor depăşita în această situaţie(în opinia mea).

Oricum am curaj să garantez că amplificatorul gu-50-SE-UL-CFB prezentat de Lăzăroiu mai sus funcţionează super-bine din punct de vedere acustic.

Link spre comentariu

Două "amendamente uşoare" ,1-in simulare trebuie folosit model tub(gu-50) g2-UL procent cunoscut(specificat procentul în modelul dat) ,2-amplitudinea în g2 prezentă acum în simulare este mai mică decât în realitate (gândiţi la situaţia cu priză în primar poftim...).

Simularea devine uşor depăşita în această situaţie(în opinia mea).

Oricum am curaj să garantez că amplificatorul gu-50-SE-UL-CFB prezentat de Lăzăroiu mai sus funcţionează super-bine din punct de vedere acustic.

Atentia dv. este absolut utila; greseala este a mea nu a LTC,matematica este matematica si nu greseste,greselile sunt numai omenesti.Diagramele sunt foarte bune iar LTC a calculat ce i-am cerut eu;asadar am gresit procentul prizei pentru UL si l-am ales la 3.3% in loc de 33%...,trebuie vazut cu 10% mai mult ca amplitudine,dar formele si rapoartele sunt aceleasi...,imi cer scuze !!!!!

Diferentele intre cele doua tipuri de UL sunt in raspunsul in frecventa (Bode),chiar daca diferenta este mica,dar ea exista.

In schimb se poate vedea foarte clar raspunsul in frecventa la un SE GU50- pentoda fara UL si SE GU50-pentoda UL.

aici sunt pozele cu diagramele Bode pentru cele trei cazuri; UL cu priza la 33% (autotransformator!),UL cu bobina separata si SE pentoda fara UL:

Posted Image

Posted Image

in ultima imagine cele doua diagrame sunt suprapuse pentru cele doua montaje de test.

Cu aceste postari eu am vrut sa scot in evidenta diferentele (daca exista!) intre diferite tipuri de UL,daca v-am plictisit imi cer scuze.

Multumesc d-lui pentru colaborare si interes.

Link spre comentariu

Privind graficul comparativ UL autotransformator vs. UL separat ar parea ca solutia clasica (autotransformator) ar fi mai indicata. In practica mi se pare mai usor obtinerea unui cuplaj mai bun pentru bobina UL separata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări