Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator pentru un amplificator SE cu GU-50...

feri.visky

Postări Recomandate

...

De aceea nu se poate vorbi doar de inductivitate si/sau doar de capacitate ci despre un circuit LRC complex... care se comporta ca atare.

Cam asa arata sarcina in linii mari/aproximativ (ma rog ,capacitatile descarca ceva mai complex,dar mia fost lene sa le reprezint intocmai=si desenul devenea prea complicat ,am incercat o reprezentare cit mai sugestiva) din anod la un tub final(sarcina trafo-out ,Cp_s=capacitatea primar-secundar ,p=primar ,s=secundar).Tot acest complex=Ra ,daca mai luam in discutie si natura Rs am "feștelit_o" :da :rade: :

__Mai bine construim trafuri-out si vedem dupa aia ce se intimpla(cum raspund...) :rade:

...........................................................................................................................................................................

..Valderama, traful clasic e MULT mai prost decit cel decafilar...

_Desigur !(stiam,-cred ca se subintelege ,-doream sa afle si alti cum stau lucrurile comparativ)...,in schimb ai scapat know-how_ul :rade: (secretul nostru...,fier mult=sectiune mare , care mai raspunde bine la frecvente superioare dincolo de limita audio... si ca sa vezi culmea,-mai are si Cp_s=foarte mare... ,oricum ma indoiesc ca va mai aborda cineva o astfel de "lucrare"-multi_filara ,aici,-sper sa gresesc...).
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 174
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

25

• mișa

21

• hpavictor

21

• feri.visky

18

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In practica de "toate zilele" (cel putin eu asa fac si nu-mi pare rau!),atunci cand construim transformatoare de alimentare dar mai ales transformatoare din categoria transformatoarelor speciale cum sunt cele de iesire sau interstage,trebuie tinut cont de urmatoarele;

-1 Rezistenta in curent continuu(DC) a fiecarei bobine ce intra in componenta transformatorului.

-2 Pierderile in miez (calitatea tolelor ce compun miezul).

-3 Inductanta fiecarei bobine ce intra in componenta transformatorului.

-4 Inductanta de pierderi (scapari).

-5 Capacitatea totala dintre spirele ce intra in componenta unui bobinaj,capacitatea dintre fiecare strat de bobinaj in parte si capacitatea dintre toate spirele si masa (asta include si capacitatea dintre primar si secundar,secundarul fiind mai intotdeauna legat la masa).

Transformatorul ideal practic este prezentat in figura din pdf.

Acum,din desenele mele,din desenle ,din dicutiile de aici si pozele puse de ,cam ce transformator ar trebui sa-i recomandam lui pentru intrebarea din topic?????

Link spre comentariu

Personal nu_mi permit sa recomand decit Ra=3k3(in regimul dat), hai eventual Ra-3k GU50-SE (nestiind ce anodica va folosi la tub final ?! domnul feri si presupunind aceasta anodica tub final ceva mai mica 330V-350V cu toate ca nu stim tipu negativari ?! adica Uak fara semnal... ),pina acum am inteles cert 0,28mm diametru_efectiv primar si Rs=4Ω ,sectiune miez ?tip miez ? material miez ? ,UL ?,CFB? negativare fixa/automata ? ,si nu in ultimul rind puterea ca target Rs ?..., in rest totu se rezuma la "ARTA" ,cred... (greu de facut recomandari "pertinente" ,fiind o chestiune mai mult de practica...).__"Intuitia" domnului feri.visky de a merge pe un numar relativ mare de spire in primar nu_i rea deloc(SE-fiind ,functie de miezul diponibil/sectiunea sa/fereastra sa/tip/compozitie ...,ma rog , fier mult si nr. spire mare pimar -pot crea si probleme in registrul superior de frecventa redat , avind in vedere un Ra relativ mare si faptul ca discutam de un SE_totusi nu se poate diminua prea mult numarul de spire primar daca dorim sa nu creem probleme in registrul inferior de frecventa redat...).

Link spre comentariu

... un desen suberb care explica multe, mult mai multe decat orice descriere...

... citat dintr-un articol academic : Cu ajutorul acestor scheme simplificate se poate deduce cu uşurinţă comportarea transformatorului în banda de frecvenţe. Se observă că tensiunea Us de sarcină este maximă la frecvenţe medii şi că ea scade la frecvenţe joase datorită şuntării sarcinii de către inductanţa kL1, iar la frecvenţe înalte datorită reducerii curentului, ca urmare a creşterii reactanţei de scăpări. Mai simplu nu se poate...

... amplificatorul final va avea negativarea fixa reglabila intr -30 V... -50 V cam pe aici...

Link spre comentariu

Cam ce as recomanda unei persoane care nu are experienta in trafuri audio de iesire: Foloseste un traf REALIZABIL/CUMPARABIL cu efoturi si la un pret acceptabil. Fa proiectul, pune-l in functiune si regleaza-l. Ia in considerare faptul ca in viitor vei schimba traful cu unul mai performant sau vei face alt proiect. Daca stai sa alegi "traful perfect" si alte componente "perfecte" nu vei incepe niciodata lucrul efectiv. Zicea cindva, pe vremea studentiei mele un sef de-al meu: "Mai bine ceva BUN - azi, decit ceva FOARTE - miine." Daca stau sa ma gindesc (de atunci au trecut multi ani de experienta), avea dreptate. "Miine" s-ar putea sa intirzie foarte mult.Cumpara sau fa un traf cum vrei tu, cu ce impedanta crezi, (bine, nici chiar aiurea) dar sa aiba o sectiune de minim absolut 12cm2. (eu as spune de 15-16)Fa un stand de proba si fa masuratori. In urma rezultatelor, comanzi inca un traf identic sau 2 diferite de primul. In cel mai rau caz te alegi cu un traf cumparat degeaba. De fapt nu degeaba, ai invatat mult in urma masuratorilor.

Link spre comentariu

Pregatesc si eu un transformator pt GU50, sectiunea va fi de 22cm* dar pasii de proiectare vor fi precedati de masuratori foarte amanuntite ale miezului , deocamdata, pt spira medie am determinat capacitatea echivalenta in jur de 15pF, neaparat trebuie micsorata cu aprox 30% si doresc sa am minim 10 sectiuni de primar respectiv 8 secundar,

Link spre comentariu

Si eu sunt in asteptare , cu un proiect SE GU50 ..... dar un pic diferit ! Revin la ideea mea , aceea de a alimenta " mai sus " decat la majoritatea schemelor popularizate pe forum ( putin tulburat de GM70 sau 211 ! ) si m-am gandit la doua surse de 250V inseriate pentru tensiunea anodica , iar pentru G2 mediana lor......in acest fel vad eu lucrurile ! Va rog sa-mi recomandati un PSF / impedanta trafo out , si precizez ca va fi obigatoriu in regim pentoda si negativare automata .....eventual chiar si cu infasurare de catod CFB pentru maxim de performante ( probabil 12% din infasurarea anodica , ca sa miroasa putin si a McIntosh , hi !!! )! Singura mea problema , legata de alimentarea cam sus , va fi impedanta anodica mare , si nu pot evalua inca daca intra bobinajul in fereastra trafo out ......Oare se respecta totul ca pana acum si se poate obtine acel mult dorit 15W ? Daca se poate , il rog pe Dnul Vali sa reia schema etajului SRPP push pull propusa pentru GM 70 si sa o adapteze / dimensioneze pentru SE GU50 CFB cu alimentarea de mai sus , daca nu apar probleme deosebite , si considera ca se justifica o asemenea schema ....

Link spre comentariu

Domnule hpavictor in pricipiu (si nu neaparat) interesul "nostru" ar fi sa obtinem un maxim de putere sinus nelimitat in sarcina la iesire astfel incit sa nu aducem grila de comanda in regim pozitiv pentru aceasta putere ,Ra sa fie cit mai mic cu putinta si un Ua minim care sa permita acest lucru ,desigur nici gain_ul tubului final nu poate fi neglijat mai ales atunci cind discutam si de CFB ,pentru un gain mare(spre maxim posibil) de regula trebuie si un Ra ceva mai mare(modulatie mai mica a curentului anodic) , implicit un Ua ceva mai mare ,dar trebuie sa alegem compromisul optim pe care putem sa il facem in privinta trafo-out de obicei.

__De exemplu un astfel de PSF download/file.php?id=53912&mode=view permite chiar CFB_12% pentru ca pune tubul final GU50-SE intr_o situatie fericita de gain relativ mare 14x , in momentul cind vom aplica CFB desigur gain_ul va scadea aproximativ la 6x-7x ,totusi GU50-SE va fi atacabil in continuare chiar daca tensiunea de atac va creste la peste 100Vvv ,desigur ca pentru un Ua mai mare lucrurile vor sta un pic mai bine(oricum gain_ul nu va mai creste mult) dar ce facem cu Ra ?!==(relativ usor de "confectionat",-problema ferestrei este cea mai mica problema posibila...,Ra_ul mai mare poate constitui o problema in exemplul dat de dumneavoastra sau in general...,ne limitam la Ra cel mai mic cu putinta astfel incit sa NU compromitem puterea obtinuta in sarcina la iesire...)...,DA CFB va fi de "bun augur" !(daca am un etaj serios de atac finala GU50-SE).

Link spre comentariu
:limb: Sa inteleg ca totusi Ua 400V , Ug2 250V , Zanodica 3K5 , I anodic 90mA , CFB 12 % ar fi singurul caz particular pentru Pmaxima din GU50 in mod pentoda , negativare automata cu 500ohmi / 7W in catod . Este la limita bunului simt cu raportul intre P max , Ua si Za ? Nu se mai poate face nimic ? Ma gandeam la un 20W.....teoretic ! Stiu ca este de preferat constructiv ca sa fie Za cat mai mic , pentru performante cat mai bune ( gen Misa :aplauze ) dar cum dreq face ONGAKU ? ca am un fix cu astia ..... :nebunrau:
Link spre comentariu

Doriti un 20W teoretic la anod ? ,cred ca se poate probabil un 19W la anod !(clasic) si peste(NE_clasic)...,adica vreti procentul ala 50% din Pda ?!GU50-SE sa inteleg ?.

ONGAKU dupa cum bine stiti nu foloseste GU50-SE ,trebuie sa alegeti 211 sau GU50...("deplasam" si noi PSF_ul in regim dinamic ,daca putem si stim...,fara semnal/ il aducem la loc 40W disipati de anod GU50-SE,pai NU ?!),Citi watti v_ar interesa la anod pina la urma ?!.

Link spre comentariu

ONGAKU este doar o obsesie.......eu am in cap doar GU50 SE . Oare nu merge impins la extrem totul , in clasa A pura , randamentul maxim este de 50% , si daca consideram ca Pdisipata de anod pe termen foarte lung fara probleme este minim 40W , de ce nu s-ar putea obtine 20W out ? daca suntem realisti , si consideram un bun ( ca banda de frecvente , si evident cu CFB ) trafo out cu randament de minim 85% , rezultatul este foarte onorabil , daca gasim ( de fapt gasiti ) PSFul optim pentru cazul acesta , cu modulatia simetrica ....

Link spre comentariu

Spun asa cu 450V pentru Ua_k ,Ia0=94mA si un Ra=4k5 GU50-SE obtin cca 290Vef primar trafo-out sinus nelimitat fara sa aduc g1 in regim pozitiv ,practic 19,5W(clasic-pentru 42W disipati la anod fara semnal de atac g1 in prezenta semnal de atac g1 aceasta putere disipata de anod scade) aia de_i vrei la anod ,multumit ?! de raspuns.

Cam ce voiai dumneata un Ub=500V sa zicem.

Link spre comentariu
Daaaaa , este perfect , poate chiar sa mergem pe 45W disipat pe anod (10% nu este nici un abuz , rotunjit iese 45W...... in RF e vai mama ei de lampa , acolo abuzuri ....) Dar cum ramane cu calculul trafo out , cum se socoteste impedanta totala tinand cont si de infasurarea CFB si oare cat ar putea fi optim intre 8-15% ? Mai sunt si alte aspecte de care trebuie tinut cont ( etaj atac ....impedante optime ? )
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări