Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator pentru un amplificator SE cu GU-50...

feri.visky

Postări Recomandate

• Răspunsuri 174
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

25

• mișa

21

• hpavictor

21

• feri.visky

18

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cam asa e. DAR, in realitate, avem de-a face cu circuite RLC cuplate, avem de-a face cu histerezisul si pierderile miezului, deci situatia e mult mult mai complicata. Nicidecum nu cred ca poate fi analizata/merita sa fie analizata complet. Prin masuratorile care le-am facut si care o sa le continui, am incercat sa aflu care factori influienteaza cel mai mult raspunsul pentru a tine cont de ordinea in care trebuie priviti.In mod cert, daca ar fi existat o solutie universal valabila, nici nu se mai pomenea de celelalte. Sper ca asta e evident pentru toata lumea. De asemenea, mi se pare evident faptul ca pentru ca sa poti tine cont de un factor care perturba functionarea trafului trebuie sa-l cunosti si sa sti cam care e ponderea lui in situatia data. Asta nu poti numai daca experimentezi. Documentatii credibile nu cred ca exista - pentru ca nu am gasit.

Link spre comentariu

Aici http://dl.dropbox.com/u/3712780/Ultimul%20strat.JPG

Ce capacitate primar-secundar aveti ?!(consider ca destul de mare de ordinul nF_buni).Ce inductanta aveti ?(probabil destul de mica) .Ce Ra(Raa) ?(mic desigur).. Dar inductanta de scapari ?(foarte mica garantat)... cu toate astea din postul dumneavoastra(6S33S) se vede un raspuns foarte bun pentu frecvente superioare !(asa cum era normal sa fie/intimple/de asteptat).Cam ce concluzie s_ar desprinde ?!(Nu are nici o relevanta capacitatea primar-secundar ! ne_coroborat cu Ra sau Raa ,L_primar etc !).

__Prezentatine si niste date varog , legate de acest transformator ar fi mai concludent cred.

__Asadar a pus o intrebare foarte pertinenta ! (la care nu sa raspuns).

Capacitatea intr-adevar creste odata cu nr de infasurari, dar cu inductanta de scapari cum ramane?

Link spre comentariu

Capacitatea primar-secundar se apropie de 100nF!!!!! Daca mai tin minte bine de fapt nouazeci si ceva... Asta spune multe! Inductanta mica, pentru ca rezistenta anodica e mica. Citiva H nu mai stiu exact. Probabil vreo 5. Ma iei tare! OK, am sa raspund tare.Da, Kosmin a pus o intrebare. Nu am raspuns pentru ca nu stiu. Raspunde tu!

Link spre comentariu

Cum merge un transformator-out bobinat clasic doar citeva infasurari P/S (spuneti ca ati facut acest experiment),mai bine sau mai rau ?! ,mult mai bine !,mult mai rau ? (asa poate se va intelege cite ceva...),cu capacitatea primar-secundar am vazut cum stati (eu apreciez ca aceasta capacitate primar/secundar se cifreaza la 8nF-10nF ,dar se poate sa gresesc...).

@ kosmin227 ,Pai foarte simplu in astfel de situatii inductanta de scapari devine foarte mica (galeti ,multifilar) ,si raspunsul transformatorului foarte bun pentru frecvente superioare.

__Transformatorul-out a lui http://dl.dropbox.com/u/3712780/Ultimul%20strat.JPG multifilar o lucrare deosebita ! si adaptata perfect scopului !..

Link spre comentariu

Ca un invatacel ce sunt , constat ca se discuta foarte mult despre infasurari,intreteseri, proprietati rezistive si capacitive dar constat ca nu prea se zice nimic despre cum se comporta miezul(EMF, EMM, liniile Maxwell,curenti Eddy) in conditiile enumerate mai sus de catre D-l Vali si Misa.Sau este suficienta ,numai regula mainii drepte ???

Link spre comentariu

@ggg ,Deocamdata se discuta de relevanta capacitati primar-secundar trafo-out... parca ! ,stiam !,cred !,dumneavoastra doriti o extindere a discutiei...,fara sa lamurim acest aspect...

........................................................................................................................................................................

@misa bine ar fi ,sa ne spui si noua , daca doresti ,exista diferente intre bobinare trafo-out multifilar si clasic in situatia dumneata(poate ne mai luminam).Si in ce consta diferenta ?,"cine" sta mai bine in opinia dumneata si situatia data capacitate mica/clasic sau mare/multifilar primar-secundar ?(avind in vedere ca ati facut acest experiment asa cum sustineti o pagina in urma parca...).

Link spre comentariu

Pai uite cam cum stau lucrurile: Traf decafilar, 5 infasurai in serie 5 in paralel, normal primar /secundar, frecventa de trecere aprox 50KHz .Alt traf identic din punct de vedere a inductantei si al miezului, bobinat in 3 straturi, semnalul a inceput sa cada de pe la 5-6Khz. Ce vrei mai mult? Vrei sa pun poze cu bobinajul? Oricum nimeni de pe forumu' asta nu pune poze cu bobinaju'(NUMA' EU). Nu e nevoie sa fiu crezut. Eu stiu care e situatia si asta imi ajunge. Si pentru ca sunt bun la suflet, spun si pe forum. Si daca e vorba de bobinaje, pot sa va spun ca am facut chiar mai multe decit credeti, in afara de trafuri de alimentare si de iesire. Incepind de la trafuri de inalta frecventa (GHz cu sferturi de spira si contragreutati pe cablaj) pina la trafuri de inalta tensiune, mult mai spectaculoase: http://dl.dropbox.com/u/3712780/Bobinaj ... 030489.JPG , http://dl.dropbox.com/u/3712780/Bobinaj ... 030495.JPG ,

,
asa ca...putem discuta despre izolatii... de exemplu.
Link spre comentariu

Pai uite cam cum stau lucrurile: Traf decafilar, 5 infasurai in serie 5 in paralel, normal primar /secundar, frecventa de trecere aprox 50KHz .Alt traf identic din punct de vedere a inductantei si al miezului, bobinat in 3 straturi, semnalul a inceput sa cada de pe la 5-6Khz. Ce vrei mai mult? ... .

Sa intelegem asa : ca transformatorul decafilar de capacitate mare primar-secundar are banda de trecere buna in raport cu transformatorul clasic(3straturi ,probabil sectiuni bobinaj)=capacitate mica primar-secundar care inregistreze pierderi "la 5-6Khz".Am zis bine ?
Link spre comentariu

Misa, iar m-ai dat gata.... decafilar??? Asa ceva nu am vazut niciodata... te indrepti vertiginos in directia unei firme AUDIOFILIE>>>Referitor la desenul cu capacitatile parazite... e aproape asa... sau e pe aproape...-scade capacitatea daca se bobineaza un singur rand! Daca sunt randuri suprapuse capacitatile intre randuri devin semnificavtiv mai mari! De unde necesitatea bobinarii in fagure si/sau "fund de cos".... la radiofrecventa...-intr-adevar legam capacitati in paralel intre primar-secundar, dar legam capacitati in grupe cu valori mici... cu efect in recatia negativa!-capacitatile parazite din primar vor influenta frecventele (foarte) inalte...-inductivitatile de scapari vor scadea in schimb, drastic frecventele joase si singurul mod este creerea unui cuplaj cat mai strans cu primarul cu riscul cresterii valorilor capacitatii parazite Cprimar-secundar.Solutia:-trebuie sa gasim practic minimumul Cp si LpA fost cam filosofic, deci extrem de toretic....

Link spre comentariu

Acum, pe cinstit vorbind, la traful ala decafilar am stat mult sa ma gindesc...Valderama mi-a sugerat (m-a invatat) aceasta configuratie, lucru pentru care-i multumesc in public!!! :freaza:Valderama, traful clasic e MULT mai prost decit cel decafilar. Cel decafilar incepe sa cada peste 50KHz, mai exact de la 52. Cel clasic, cu 3 straturi, desi are aceeasi inductanta incepe sa cada de la 5-6KHz. Pot sa spun exact numai cind ajung la notitele din atelier, dar nu ajuta cu nimic ca spun ca incepe sa cada de exemplu de la 5,6Khz. Cam asta e ideea. Diferenta e inductanta de pierderi. Bine, nu cade brusc, mai gasesti ceva si la 20Khz. Daca stai sa analizezi diverse trafuri ale unor amplifuri cu lampi comerciale, vei observa o cadere cam tot de acolo desi in specificatiile tehnice scrie altceva. Unii recomanda niste boxe care au crestere in zona aia, pentu compensare. (dar nu zic asta, trebuie sa constati tu)Acum hai sa aduc aminte: traful e baban, are 30cm2 sectiune, deci nu e mare lucru sa cada la 5-6KHz. In schimb e MARE lucru sa treaca 50KHz prin el!Feri, unde mama supararii sa vezi? Poate la vreo fabrica la care un inconstient pune publice secretele. Normal ca ma indrept spre chestii audiofile, dar din directia mea.Inductantele parazite (de scapari) nu atenuiaza joasele ci inaltele. Joasele sunt atenuate de inductanta mica a primarului si de dimensiunea miezului.

Link spre comentariu

@ggg ,Deocamdata se discuta de relevanta capacitati primar-secundar trafo-out... parca ! ,stiam !,cred !,dumneavoastra doriti o extindere a discutiei...,fara sa lamurim acest aspect...

D-l Vali, sincer va spun , ca sunt interesat de toate aspectele si detaliile.Parerea mea (doar ca opinie, nimic mai mult) este ca in momentul abordarii unui asemenea subiect nu trebuie facuta separare/disociere de proprietatile magnetice ale tolei.Inca odata zic, "parerea mea".
Link spre comentariu

Inductantele de scapari cat si capacitatile de scapari formeaza un filtru trece jos in care inductanta este pe ramura seriala iar capacitatea parazita a infasurarilor este in paralel cu in/out...

Capacitatea dintre infasurari este serie si in paralel cu inductanta de scapari...

Ceea ce am descris mai sus este o abordare foarte simplificata a schemei echivalente a transformatorului... (nu am amintit de rezistente si de factorul de transfer...).

De aceea nu se poate vorbi doar de inductivitate si/sau doar de capacitate ci despre un circuit LRC complex... care se comporta ca atare.

Link spre comentariu

Practic orice transformator, cit de nenorocit ar fi el, poate tansfera frecvente medii. Capetele benzii trebuie tratate diferit din punct de vedere constructiv. Astfel, joasele sunt atenuate deoarece reactanta inductiva scade cu frecventa. Daca reactanta inductiva la frecventa data e prea mica, lampa va functiona pe o impedanta mult mai mica decit cea estimata. Asta va duce automat la atenuarea frecventei respective. De asemenea, daca miezul e prea mic, pe virfurile de curent el se va satura, deformind semnalul. Acest lucru e foarte usor vizibil la frecvente joase.Frecventele inalte sunt afectate de ceilalti factori pomeniti in acest topic: capacitati parazite, inductante parazite. Adica, raspunsul la inalte depinde de forma bobinajului, nr. de straturi, nr. de galeti, etc.Referitor la miez: normal, e un element esential dar din pacate nu prea avem control. Foarte greu se gasesc miezuri cu fisa de producator. La capitolul asta suntem legati de miini si de picioare. Nu ne ramine decit sa constatam calitatea unor miezuri din amplificatoare de marca, cum a facut si Lazaroiu. Daca stie cineva in loc de unde pot fi cumparate miezuri la alegere sa spuna. (FeSi, FeSi orientat, permalloy, mu metal si in diverse forme de tole) (dar sa nu fim obligati sa cumparam zeci de K bucati sau tone )

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări