THOMAS Postat Mai 10, 2012 Partajează Postat Mai 10, 2012 Privind graficul comparativ UL autotransformator vs. UL separat ar parea ca solutia clasica (autotransformator) ar fi mai indicata. In practica mi se pare mai usor obtinerea unui cuplaj mai bun pentru bobina UL separata. Corect ce spuneti dv. dar se vede si in raspunsul in frecventa ca odata folosita o alta bobina deja capacitatile parazite isi fac efectul,nu stiu,ramane de studiat dar exact cum ati remarcat si dv. randamentul autotransformatoarelor este mai bun decat al transformatoarelor cel putin in cazul aplicatiilor 220V(380V) 50Hz/60Hz.*********************************************************************************************** Mai exista o altfel de configuratie UL,mai putin folosita, ce se poate aplica in cazul pentodelor ce au Ug2 mai mic decat Ua si dorim sa obtinem puteri ceva mai mari marind Ua,este vb. de un trafo de iesire la care se scoate o priza pentru UL,G2 se va alimenta la Ug2 data de catalog iar cuplajul cu priza UL se va face prin condensator: Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 10, 2012 Partajează Postat Mai 10, 2012 Nu mi se pare bună această configuraţie http://postimage.org/image/96h5b3oth/ UL_surogat practic CR(condensatorul şi rezistenţa) apare ca sarcină suplimentară OT în AC-AF. Link spre comentariu
THOMAS Postat Mai 10, 2012 Partajează Postat Mai 10, 2012 Nu mi se pare bună această configuraţie http://postimage.org/image/96h5b3oth/ UL_surogat practic CR(condensatorul şi rezistenţa) apare ca sarcină suplimentară OT în AC-AF. Asa este,nici mie nu-mi place,dar am postat asa ca divertisment sa arat ca mai exista si astfel de "minuni",chiar daca sunt mai rar folosite...le-am gasit pe undeva pe un forum Brazilian...,acum a disparut acest forum. Link spre comentariu
THOMAS Postat Mai 10, 2012 Partajează Postat Mai 10, 2012 Pentru ca topicul se numeste ,vreau sa vin in ajutorul initiatorului sau al celor ce doresc un OT de calitate pentru GU50-SE si sa postez aici un OT care facut asa cum spun eu va avea rezultate excelente in ceea ce priveste calitatea sunetului. Mentionez ca transformatorul este REALIZAT in mai multe exemplare pentru schema postata de mine mai sus... spor la munca si sper sa va fi de folos... Schema trafo: Link spre comentariu
zbodeoc Postat Mai 10, 2012 Partajează Postat Mai 10, 2012 Fara sa-l fi incercat pot spune ca n-are de ce sa nu fie bun. Observ totusi 2 aspecte:1. Presupun ca aparenta supradimensionare a miezului vizeaza o liniaritate cit mai mare, pastrind redus numarul de spire si capacitatile parazite si2. Daca asa cum este "bate" pina-n 20kHz atunci intercalarea a inca unui secundar intre starturile "C" si "D" va extinde si mai mult limita superioara a benzii. Link spre comentariu
300B SE Postat Mai 10, 2012 Partajează Postat Mai 10, 2012 La ideea de a introduce inca un secundar subscriu si eu!Ma gandesc la ea de vreo 6 luni din considerente de impendanta.Dar daca aceasta duce la cresterea parametrilor OT-ului, respectiv a intregului amplificator atunci e minunat! Link spre comentariu
THOMAS Postat Mai 10, 2012 Partajează Postat Mai 10, 2012 Fara sa-l fi incercat pot spune ca n-are de ce sa nu fie bun. Observ totusi 2 aspecte: 1. Presupun ca aparenta supradimensionare a miezului vizeaza o liniaritate cit mai mare, pastrind redus numarul de spire si capacitatile parazite si 2. Daca asa cum este "bate" pina-n 20kHz atunci intercalarea a inca unui secundar intre starturile "C" si "D" va extinde si mai mult limita superioara a benzii. "Bate" pana la 20Khz la 0dB,dar -3dB se duce foarte mult (15Hz...70Khz),L=45H,Llk<=0.011H si Cp/s=820pF,de fapt se poate determina din datele puse de mine acolo,iar cat priveste modificarile propuse de dv. nu am nimic impotriva,face fiecare cum crede ca este mai bine..,nu?!...,eu doar am postat o schema de traf asa cum am crezut eu ca ar fi mai bine. Da,sectiunea de 18cm*2 a fost aleasa tocmai pentru o linearitate cat mai mare dar si pentru o saturatie "tarzie" la frecvente joase,avand in vedere ca este un etaj final SE cu componenta DC importanta prin bobina primara... P.S Atentie!!! la transformatoarele de iesire pentru etajele finale cu tuburi SE distributia bobinajelor se face pe baza altor criterii comparativ cu cele PP,"prietenii stiu de ce!". Link spre comentariu
zbodeoc Postat Mai 10, 2012 Partajează Postat Mai 10, 2012 Sigur, astea sint probleme cu mai multe rezolvari, nu au un raspuns unic in plaja acceptabila. De la un caz la altul nici eforturile sau cunostintele practice in vederea realizarii nu sint aceleasi. Pasionatii au loc de incercari pin' la adinci batrineti, totusi, solutiile simple pot aduce egale satisfactii... ... am tot uitat sa plasez o observatie care mi-a venit in ultimul an, sa zicem, si-anume aceea ca mare parte din stiinta executarii transformatoarelor audio a atins apogeul acum citeva (bune) decade si ca in prezent, datorita aparitiei de noi materiale si tehnologii, domeniul s-a redeschis practic pentru reinventare ☺☺☺ Link spre comentariu
hpavictor Postat Mai 10, 2012 Partajează Postat Mai 10, 2012 Da , dar mai întâi trebuie sa reinventam tot ce s-a uitat /pierdut in acest interval de timp ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 10, 2012 Partajează Postat Mai 10, 2012 Având în vedere că această schemă http://postimage.org/image/sizb9fgn1/ este realizată practic ,îl rog pe domnul Lăzăroiu să ne ajute/explice cum a rezolvat "problema filamentelor" u1-u2-u3-u4 , 6N2P respectiv 6N6P (parametrul Vkf nu face de obicei obiectul simulări/ ...,Vkf fiind în acest context diferenţa de potenţial catod-filament maxim admisă). De fapt întreb , la ce potenţial stă conectat filamentul în cazul celor două duble triode (6N2P respectiv 6N6P) din schema menţionată ?. Link spre comentariu
hpavictor Postat Mai 11, 2012 Partajează Postat Mai 11, 2012 Lampile " de sus " sunt alimentate independent fata de lampile de " jos " si vor avea o componenta continua de 100V fata de catod pentru a preintampina strapungerea între catod si filament...e simplu ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 11, 2012 Partajează Postat Mai 11, 2012 Lampile " de sus " sunt alimentate independent fata de lampile de " jos " si vor avea o componenta continua de 100V fata de catod pentru a preintampina strapungerea între catod si filament...e simplu !Lasă simplu !(pentru alţii),explică clar !Care lămpi "de sus/jos" ?!...,secţiunile triodă 6n2p sunt din acelaşi balon ? sau nu !,secţiunile triodă 6n6p sunt din acelaşi balon ? sau nu ! , catodul triodelor "de sus" se află la circa 240V-regim static în raport cu masa ,la ce potenţial se afla filamentul lor ?... Dacă secţiunile trioda 6n2p (respectiv 6n6p) nu fac parte din acelaşi balon de sticlă ! ,la ce potenţial se afla filamentul în raport cu masa pentru fiecare triodă u1-u2-u3-u4 ?(unde zici că "pui" sută aia de volţi simplă ?!...) ,secţiunile u3-u4(6n6p) se găsesc dinamic în regim de amplitudine mare... Sau dăm răspuns de dragul de a răspunde ? ,dumneata(hpavictor) ai realizat montajul în discuţie practic ? PS. Nu pun întrebări pentru chestiuni simple(cred). Link spre comentariu
hpavictor Postat Mai 11, 2012 Partajează Postat Mai 11, 2012 Este a mia oara cand se ridica la fileu aceasta falsa problema .Tot evident este si faptul ca 6n2 si 6n6 sunt in borcane diferite... este simplu de intuit ca trebuie infasurari independente pentru filamente .Numai prostii folosesc o singura infasurare pentru filamente , pentru o eventuala " economie " probabil justificabila doar in industria low cost . Dar intr-un amplificator cu pretentii este total exclus ... solutia cu secundare independente permite usor alimentarea filamentelor cu tensiune continua , pe gustul audiofililor etc .Personal , am crezut ca intrebarea Dvoastra are rol educational pentru incepatori , de aceea am raspuns , nu de dragul de a raspunde . Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 11, 2012 Partajează Postat Mai 11, 2012 Atunci poate fi înţeles aşa: Secţiuni triodă baloane distincte(U1-U2-U3-U4) ,filament U1-U3 urcat la potenţial +240V chiar +250V...,filament U2-U4 poate fi la potenţial 0V ( http://postimage.org/image/sizb9fgn1/ ). Unde se regăseşte "simplitatea" de care aţi făcut vorbire ?(sau ce ascunde "e simplu" ?! în acest caz...). PS.suta de volţi simplă nu o văd încă...(unde spuneţi că trebuie localizată ?! ,nu prea am înţeles din formularea dumneavoastră anterioară...). Link spre comentariu
THOMAS Postat Mai 11, 2012 Partajează Postat Mai 11, 2012 Este a mia oara cand se ridica la fileu aceasta falsa problema . Tot evident este si faptul ca 6n2 si 6n6 sunt in borcane diferite... este simplu de intuit ca trebuie infasurari independente pentru filamente . Numai prostii folosesc o singura infasurare pentru filamente , pentru o eventuala " economie " probabil justificabila doar in industria low cost . Dar intr-un amplificator cu pretentii este total exclus ... solutia cu secundare independente permite usor alimentarea filamentelor cu tensiune continua , pe gustul audiofililor etc . Personal , am crezut ca intrebarea Dvoastra are rol educational pentru incepatori , de aceea am raspuns , nu de dragul de a raspunde . Montajul de care am vb. mai sus intr-adevar mi-a pus probleme in ceea ce priveste alimentarea filamentelor,dl a intuit foarte bine acest aspect,bineinteles ca daca amplificatorul ar fi fost realizat pe acelasi sasiu,as fi folosit ideea lui Victor,vedeti desenul mai jos,insa fiind obligat sa realizez patru monoblocuri a trebuit sa gasesc o solutie care a dat rezultate excelente,nu exista niciun zgomot si nici izolatia filament/katod nu este pusa in pericol la niciun tub. Daca cineva va dori sa construiasca aceasta schema,cred ca dl. are dreptate,trebuie sa spun si cum am rezolvat problema alimentarii filamentelor...,solutii sunt mai multe... Schema alimentarii pentru SE GU50 -UL: Propunerea lui Victor: propunerea lui Victor este valabila NUMAI in cazul cand cele doua canale / se vor construi pe acelasi sasiu,in cazul monoblocurilor problema este ceva mai dificila (solutie realizata si propusa de mine),oricine poate incerca si veni cu alte idei... Potentialul catozilor in DC estre urmatorul: UkU1=243V UkU2=2V UkU3=252V UkU4=12V Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum