feri.visky Postat Octombrie 26, 2010 Partajează Postat Octombrie 26, 2010 Inainte de a da in lucru acest trafo, cer parerea "greilor" in domeniu: Date:Ra=2.5 kOhm L=20 H (sper...) Rs=4 Ohm (impedanta difuzor) k=22.82 raport de transformare pentru 4 Ohm m1=4000 spire, cu d=0.35 mm m2=176 spire, cu d=0.8 mm S=16 cm2 Intrefier: 0.05-0.1 mm ajustabil Bobinare: primar 800 secundar 88 primar 800 secundar 88 primar 800 secundar 88 primar 800 secundar 88 primar 800 spire... miez. Cablare: Primarele inseriate si cu priza dupa prima infasurare de 800 de spire pentru Ug2/UL (25%) Secundarele inseriate doua cate doua apoi in paralel (extremele inseriate, interioarele inseriate apoi in paralel...) Desfintati-maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! (ca asa se poarta...). Link spre comentariu
blue Postat Octombrie 26, 2010 Partajează Postat Octombrie 26, 2010 Pentoda ,trioda sau UL ? Daca toate trei vei avea nevoie de minim doua valori de Z. Lucrez la asa ceva ,dar trioda cu 400v si Ra=2,8K Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 26, 2010 Partajează Postat Octombrie 26, 2010 In conformitate cu datele prezentate transformatorul va avea Ra=2k5 primar pentru 4Ω sarcina secundar(la intrefier nu stiu cum o sa fie treaba chiar daca aveti sectiune mare miez sint totusi 4000sp/primar posibil 0,1 poate usor peste aceasta valoare) ,interesant ar fi cit estimati plaja variatie curent anodic pentru GU50 ?(Ia_min.-Ia_max. ,astfel incit dreapta de sarcina sa NU depaseasca -Ug1=0v). Link spre comentariu
feri.visky Postat Octombrie 27, 2010 Autor Partajează Postat Octombrie 27, 2010 @blue: ... pai, schema aceea care va functiona(?) in cele trei regimuri selectabile. Calculul s-a facut pe varianta pentoda...@valderama: (... poate ca am exagerat un pic) ... variatia curentului anodic: circa 100-120 mA si Ia0 de circa 40-50 mA... parca aceste valori au mai fost discutate intr-un subiect similar, anterior. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 27, 2010 Partajează Postat Octombrie 27, 2010 Prea mica "variatia curentului anodic: circa 100-120 mA ",de ce un curent anodic de repaos asa mic ?(" si Ia0 de circa 40-50 mA"). __daca consider variatia 120mA (cu toate ca nu se poate datorita "Ia0 de circa 40-50 mA" ,-sau se poate dar total asimetric ! ) insemnind circa 42mA_efectiv pe sarcin de Ra=2k5 ce rezulta Pw0=4,4W ?! cit va fi in sarcina la iesire ?!,va multumiti cu aceasta putere obtinuta din GU50 ?!. __Pai daca veti avea un curent anodic Ia0 fara semnal de 100-120mA eu as "vedea" pentru 110mA sa zic curent anodic fara semnal o variatie dinamic sinus nelimitat pt puterea maxima in sarcina de 200mA_max la 20mA_min insemnind variatie 180mA_virf la virf adica 63mA_efectiv ,cu 63mA_efectiv hai ca se mai poate obtine ceva putere la anod pe Ra=2k5 circa Pw0=10W in sarcina probabil 8W. __Mai pun un PSF-GU50-SE posibil(Pw0=15W,-in sarcina la iesire sa zicem 12W) poate se va intelege mai usor(Ra cit mai mic si toate proiectiile egale ,fara curenti g1 , gain=14,2X ,atacul g1 foarte mic doar 15,9Vef ): Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 27, 2010 Partajează Postat Octombrie 27, 2010 Un tub fantastic acest GU50 si in audio-chiar SE ! , mai ales daca se trece la o exploatare corecta a lui (in special Ra) cu un transformator de iesire pe masura. Probabil ca domnul feri.visky sustine acel Ra=prea mic , datorita configuratiei GU50-SE-UL ,dar in acest fel nu va obtine putere in sarcina la iesire...(pacat de date trafo-out=generos-zic) ,ar putea deveni un SE chiar audiofil si de ceva putere(daca ar intoarce semnal din iesire/ in catod GU50=ar fi mai bine decil UL_g2 ,ar scade gainul etajului final la 7x dar cu multe beneficii, tensiunea de atac g1_GU50 eventual s_ar dubla circa 32Vef/90Vvv nu este greu acest lucru=foarte facil in cazul dat). Constat oarecare reticienta in a alege Ra corect pentru acest tub final GU50 astfel incit sa se poata obtine ceva putere in sarcina la iesire secundar trafo-out. Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 27, 2010 Partajează Postat Octombrie 27, 2010 @blue: ... pai, schema aceea care va functiona(?) in cele trei regimuri selectabile. Calculul s-a facut pe varianta pentoda... @valderama: (... poate ca am exagerat un pic) ... variatia curentului anodic: circa 100-120 mA si Ia0 de circa 40-50 mA... parca aceste valori au mai fost discutate intr-un subiect similar, anterior. Eu l-as facea cam asa acest transformator;bineinteles am considerat strict impedanta difuzorului la 4 ohm,altfel dupa cate stim,putem sa obtinem o impedanta reflectata in primar necesara sarcinii anodului exact cat trebuie si la numarul de spire deja existent in secundar,calculand o alta sarcina (difuzor!) cu impedanta mai mare sau mai mica in functie de cat dorim sa vedem reflectat in primar.Priza pentru G2 se va calcula la procentul dorit(25%,35%,45%) din totalul spirelor pentru bobinajul primar incepand de la +Uanod,sau as renunta la montajul ultralinear,dar fiecare face cum doreste.Montajul UL mai ales pentru GU50 imi limiteza Uanod datorita tensiunii Ug2 deci imi va limita si ce se poate obtine din GU50.Daca se doreste un UL cu GU50,ar fi recomandat sa se bobineze inca o infasurare pe OT pentru Ug2 prin care sa se alimenteze de la un divizor de tensiune (sau o alta sursa) care nu va permite depasirea Pdg2,iar anodul va putea fi alimentat la o tensiune mai mare. Cu mii de scuze,mi-am spus si eu parerea fara sa fac parte din categoria "greilor" (zic ca sunt mester!) P.S sunt doua variante: varianta1 ceruta de userul si varianta 2 rezultata din recomandarile userului. Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 27, 2010 Partajează Postat Octombrie 27, 2010 Erata:in cele doua tabele din ,va rog sa inversati valorile de la Pp cu valorile de la Ps.Mii de scuze,greseala de "tipar"... Link spre comentariu
blue Postat Octombrie 27, 2010 Partajează Postat Octombrie 27, 2010 Variante de Ra pt acelasi PSF Link spre comentariu
blue Postat Octombrie 27, 2010 Partajează Postat Octombrie 27, 2010 Scuze, am omis sa postez si pt 350v... Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 27, 2010 Partajează Postat Octombrie 27, 2010 Ia sa vedem "noi" primul buchet pentru 300V/85mA @blue ,dreapla de sarcina VIOLET(Nu am ales intimplator aceasta situatie ea chipurile "potrivinduse" pentru GU50-SE-UL si Ra="2K5" ). __Pentru 2k5 (530-130)/(0,145-0,005)=400/0,140=2857 dar sa trecem peste acest aspect ce constatam: Upvv=400Vvv=141Vef adica Pw0=(141x141)/2857 Pw0=6,95W cit va fi in sarcina/secundar 5W ?! Si asta asa pentru o modulatie asimetrica(care nu prea poate exista practic=dar m_am dus in extremis-teretic cu puterea utila la anod). Sa mergem mai departe sa cautam pentru dreapta de sarcina violet o modulatie simetrica_aproximativ(figura de jos ,am lasat usor asimetric ATACUL g1 <0V,-40V ,-100V> daca il simetrizam devenea si mai rau ca putere utila la anod) Ia ,Up,atac Ug1 : ar veni (470-130)/(0,145-0,028)=340/0,117=2900 bun se observa ca sintem tot acolo aprox ca Ra asadar ce avem pt modulatie simetrica 340/2/1,41=120Vef_primar adica Pw0=(120x120)/2900= 4,96W ,daca simetrizam si atacul vom obtine circa 4W la anod ! . __Minunat acest violet(2k5) care de fapt e 2k8 si peste dar ma rog nu_i bai oricum constatati cam ce puteri la anod se obtin !(pentru aceste "date"=dreapta de sarcina VIOLET). __Va las placerea sa mergeti mai departe... __Cam asa ceva se intimpla(Pw0=puterea utila la anod=primar trafo-out) cind PSF_ul este anemic si Ra-inadecvat. Link spre comentariu
blue Postat Octombrie 27, 2010 Partajează Postat Octombrie 27, 2010 Trebuie impinsa tensiunea anodica la 400v si un Ra de 3-3,5K insa o mica problema este ca pt negativare automata se mai pierd 50-60v, deci ar trebui de fapt cam 460v/100mA, puterea disipata inca sub sub curba de disipatie Link spre comentariu
mișa Postat Octombrie 27, 2010 Partajează Postat Octombrie 27, 2010 Intotdeauna cind m-am gindit la GU50 am fost tentat sa construiesc ceva alimentat la tensiune mare, gen 600-800V. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 27, 2010 Partajează Postat Octombrie 27, 2010 Pai da domnule ,uite cum se procedeaza de obicei(...ma rog , pentru cei interesati) ,avem curba de disipatie maxima la anod(rosie/grena) ducem intr_un punct de tangenta dreapta de sarcina(verde) cu o inclinatie adecvata (care va crea proiectii egale ca modul Upimar-trafo-out Vvv ,variatie curent anodic Iavv si respecti tensiune de atac Ug1vv) alegem un punct de baza pe dreapta de sarcina(punctul in care dreapta de sarcina intersecteaza curba Ug1=0V. Al doilea punct de baza pe dreapta de sarcina este ales pentru un curent relativ minim anodic(socotit in regim dinamic=sa zic 10mA) vedem unde intersecteaza dreapta de sarcina si ce -Ug1=corespunde(-48V).Acum ca avem doua puncte de baza vedem care ar fi jumatatea -Ug1(-24V) intre cele doua puncte de baza -Ug1=0V si -Ug1=48V asadar jumatatea -Ug1=24V/aceasta va fi tensiunea de negativare (daca coincide cu punctul de tangenta dreapta curba sarcina maxima anod) .Verificam daca aceasta dreapta de sarcina dezvolta proiectii egale pe axa curent anodic si pe axa tensiune anodica daca aceste proiectii sint aprox. egale am ales un unghi bun al dreptei tangente...,daca nu modificam usor unghiul dreptei de sarcina pentru a echilibra toate proiectiile pe axe. __De abia acum trecem si vedem cit este modulaia de curent(Ia_max,Ia_min) apoi modulatia de tensiune pe sarcina(Ua_max,Ua_min) Ra , Ia0 ,Ua. aflam desigur si gain _ul tubului final in conditiile date. __Rezulta de acolo Ra=(700-40)/(0,2-0,01) = 3368=3k368 ,Ia0=105mA(105+95=200mA si/sau 105-95=10mA ,ADICA SIMETRIE CURENT MODULAT=+-95mA CORESPUNZATOARE SIMETRIE TENSIUNE DE ATAC semialternanta pozitiva/negativa +-24V la virf...) ,Uak=370V Pw0=(227x 227)/3368=15,29W sinus NE_limitat la anod ,gain ,etc ........................................................................................................................................................................... __ Domnule ,Avind in vedere cele spuse pina acum(in cadrul acestui subiect) consideri ca mai e cazul sa contest ?! puterea obtinuta in mod/conexiune trioda GU50-SE ?!(Ra=2k8) din subiectul dumneata (am fost destul de rabdator acolo,-zic/cred/consider ...). Link spre comentariu
mișa Postat Octombrie 27, 2010 Partajează Postat Octombrie 27, 2010 Eu zic sa nu discutam de jigniri, e totusi un forum tehnic.Constat ca aceasta prezentare a lui valderama e o chestie care ar trebui invatata de TOTI cei care lucreaza sau doresc sa lucreze cu lampi. Practic e un curs gratuit. Daca cineva gaseste undeva o explicatie mai clara si o pune aici, EU ii fac cadou un set de lampi pentru un amplificator cu EL84. (valabil 3 zile, din acest moment)Sunt absolut convins ca valderama va va raspunde la intrebari, asa ca puneti-le! Acum e momentul! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum