Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Impedanta boxe mai mica decat impedanta amplificator

Vizitator xti000

Postări Recomandate

n-are nimic daca ti curentul sub cel nominal..adica sub radical(P/r)

ce??? :smt017 ce vrei sa zici p'acolo..ca nu ma prind.... :smt017 daca te referi la un tranzistor..atunci ce e cu r ala ???? ca la tranzistori P=Vce*Ic , iar eu in formula asta nu vad nici un r :rolleyes:
Ziceam ca sa nu depasesti curentul de iesire care il poate debit ampliful in conditii normale.P=U*I. U ramane acelasi..aproximativ, consideram sursa ideala.=>i e cel care variza cand scadem sarcina.P=i^2*r => i=radical(P/r), asta e curentul la i max. r =r. sarciniiDaca prin ceva metode el stie cat e curentul de iesire si il tine sub val nominala atunci nu sunt probleme. Cum face asta nu ma intrebati :toimonster:
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Adi Florin

11

• VTP

7

• csl1131

5

• cristimm

5

Top autori în acest subiect

Treaba a fost rezolvata.Cum?Am ales sa nu dau amplif pre tare. Oricum nu ascult mai mult de 1/3 din volum.Se aude excelent. Singurul moment in care s-o incalzit putzin statzia o fost la melodia The Prodigy - Charly, care undeva pe la mijloc are un Bass turbat. In rest e totul OK, multumesc pentru ajutor.

Omul a inteles ca asa e cel mai simplu , fara modificari (rezistente in plus). Se va incalzi ceva mai tare la aceeasi putere fata de 6ohmi dar daca nu se depaseste puterea maxima e OK . N-au fost discutii pentru faptul ca optim amplificatorul trebuie sa fie mai puternic decat boxele ? Si acolo solutia e sa nu-l folosesti la maxim.
Link spre comentariu

Daca amplificatorul are etajul final usor supradimensionat, atunci el va putea "duce" fara griji o micsorare a impedantei sarcinii. Totul depinde de numarul de tranzistori finali, rezistenta termica a radiatorului, si eventuala ventilatie a lui. Toate astea la un loc dau temperatura la care functioneaza tranzistorii finali si implicit SOA-ul lor.

@Adi FlorinSOAR-ul este caracteristica dispozitivului, si nu depinde de circuitul in care este instalat. Circuitul trebuie proiectat in asa fel incat sa nu solicite tranzistorul in afara SOAR-ului. Cum spunea bolek mai sus si cum a ajuns si posesorul la concluzia cu pricina, daca nu dai prea tare, tranzistorii vor ramane in zona de siguranta si nu vor crapa. Exista totusi pericolul Murphy...Cirip
Link spre comentariu

Trebuie sa iei in seama faptul ca SOA nu este fixa.

SOA este o caracteristica a dispozitivului, care nu este fixa. Cea pe care o vedeti in datasheet-ul tranzistoarelor este pentru temperatuara ambianta de 25 grade Celsius.

Aceasta SOA scade (hiperbola de disipatie e cea care "scade") pe masura ce temperatura jonctiunilor creste. Daca va uitati cu atentie printr-un datasheet vedeti ca e scrisa undeva o valoare de "derail".

Temperatura maxima a jonctiunilor se estimeaza pe baza urmatoarelor rezistente termice: Rezistenta termica jonctiune-carcasa, Rez. termica carcasa-radiator si Rez termica radiator-mediu ambiant si pe baza estimarii puterii medii maxime disipata de tranzistoare in circuitul respectiv.

Deci cum spuneam SOA depinde de circuitul respectiv prin estimarea puterii maxime disipate.

Este treaba utilizatorului sa nu forteze circuitul respectiv peste limita puterii estimate si implicit peste limita SOA din acel context. (asta daca nu exista circuite de protectie U*I care sa evite aceasta depasire)

Link spre comentariu

hmm adika daca bagi in frigider amplificatoru poti sa scoti mai multi W din el ..daca faci schimbarile de rigoare.... e ca si cu racirea pt procesoare vapochill ..scazi temperatura procesorului si poti sai ridici frecventa in prostie... sa nu mai vb de racirea cu nitrogen .. ai sanse si sati dublez frecventa procesorului :supz:

Link spre comentariu

Exact. Daca poti sa faci in asa fel incat sa mentii temperatura jonctiunilor la 25 grade Celsius atunci puterea de iesire a amplificatorului e limitata de SOA din datasheet. Sub 25 grade (temperatura jonctiunilor) SOA o sa se tot mareasca pana cand ideal o sa devina un dreptunghi limitat doar de un Vce si un Ic maxime. Acum drept sa va spun nu stiu ce se intampla cu strapungerea secundara cand scade temperatura (pot sa banuiesc ca si limita impusa de ea se va micsora sau va disparea complet).Daca faci pe dos (de exemplu pui amplificatorul la soare intr-o zi de vara :smt003 ) atunci o sa "crape" la o putere mai mica decat cea nominala. Amplificatoarele obisnuite sunt proiectate sa functioneze pentru o temperatura maxima a mediului ambiant de pana la 40 gr. Celsius, iar cele auto pana la 60..65 grade Celsius (cel putin asa ar trebui, asa ca nu va bazati doar pe asta :smt003 ).

Link spre comentariu

Ziceam ca sa nu depasesti curentul de iesire care il poate debit ampliful in conditii normale.P=U*I. U ramane acelasi..aproximativ, consideram sursa ideala.=>i e cel care variza cand scadem sarcina.P=i^2*r => i=radical(P/r), asta e curentul la i max. r =r. sarciniiDaca prin ceva metode el stie cat e curentul de iesire si il tine sub val nominala atunci nu sunt probleme. Cum face asta nu ma intrebati :toimonster:

pai curentul,curentul,dar mai e o problema..tensiunea de la iesire..adica daca tu ai la iesire 2V si 2A, si alimentarea la 52V inseamva ca 50V cad pe finali, care trebuie disipat...pe cand daca ai pe iesire 50V si 2A atunci numai 2V trebuie disipati de finali, deci 4W ...e o diferenta
Link spre comentariu

Da..ai dreptate...depinde si de tensiunea de pe iesire.Eu am luat cazul in care ampliful e la max.:rolleyes: Ma gndesc sa vad exct la cat trebuie sa tine volumul ca sa nu :axe: :toimonster:

Link spre comentariu

:))

am gasit..sper sa nu fi gresit la calcule :rolleyes:

tensiunea la care se produce aceasi disipatie este data de formula

Uo'=[kUalim+-radical{k^2*Ualim^2 -4[k*Ualim*( Ualim*Uo-Uo^2 )]}]/2Ualim

:toimonster: Posted Image

k=Rnominal/Rx

Rx rez. folosita

Uo tensiunea de iesire cu sarcina nominala caare produce o disipatie "normala"

Link spre comentariu
Vizitator adrian

Salut.

Tocmai am facut un efort financiar si mi-am cumparat un amplificator DENON PMA-520

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Problema e urmatoare: pe state scrie ca impedantza e 6-16 ohm, dar boxele pe care le am eu sunt de 4 ohm. Fac o traznaie daca las combinatia asta? Am sanse sa paradesc statzia? :roll:

PS: finalii sunt tz, da' nu am vazut exact de care.

Preferabil este sa nu mergi cu puterea maxima.

Poti introduce si o rezistenta de putere, chiar daca rezistenta nu echivaleaza reactanta inductiva XL a difuzorului.

Daca doresti poti sa fac si un calcul, dar trimite datele difuzoarelor si a statiei la adresa [email protected] cu specificarea a ceea ce doresti.

Link spre comentariu
Vizitator mister_rf

...Daca doresti poti sa fac si un calcul, dar trimite datele difuzoarelor si a statiei la adresa...

LOLPoate ca daca citesti cu atentie toate ideile mentionate pana aici, o sa renunti si la ''calculele'' stiintifice... :smt003
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări