cheluakame Postat Iulie 14, 2013 Partajează Postat Iulie 14, 2013 Subscriu la acest mesaj.Daca veti verifica, majoritatea semineelor din comert, au "gura de admisie" a aerului sub ele, iar producatorii recomanda traseu separat pentru acesta, care sa nu aiba legatura cu camera. Link spre comentariu
Vizitator alex0924 Postat Octombrie 1, 2013 Partajează Postat Octombrie 1, 2013 Buna ziua,Am citit toate comentariile inainte sa postez, dar nu am gasit un raspuns exact pt nelamurirea mea.Este vorba despre o soba, constructie noua, care mi se pare ca scoate fum si/sau monoxid, acest lucru nefiind vizibil. De ce spun asta? Pt ca soba a fost construita pe locul celei vechi, care era sa ma ucida ( am ajuns la spital incosntient, probabil coma, petrecandu-mi sarbatorile de iarna de anu trecut acolo). Problema, cred eu ca vine de la etanseitatea camerei, deoarece este prevazuta cu ferestre termopan, care atunci cand sunt deschise soba trage mai bine. Din ce am citit, solutia, cred ca ar fi sa dau o gaura intr-un perete exterior. Intrebarea este, unde trebuie data aceasta gaura ( sus, jos, pe peretele din fata sobei, pe cel din stanga ei-cum te uiti la ea, deoarece cel din treapta e perete interior).? Daca aveti alte pareri despre cauza din care se produce lipsa de tiraj a sobei sau despre cum trebuie rezolvata problema, va rog, exprimati-le cu argumente. Multumesc anticipat. Link spre comentariu
cheluakame Postat Octombrie 1, 2013 Partajează Postat Octombrie 1, 2013 In primul rand, problema este datorata asa cum ati observat aerului insuficient pentru ardere. Conducta de alimentare cu aer trebuie sa vina din exterior si sa fie conectata la cenusarul sobei. Deasemenea, recomand achizitionarea unui snur din fibra pentru a realiza o inchidere etansa a usilor, astfel scapati de o grija.O alta problema ar putea fi cosul si anume nu poate asigura tirajul suficient (diametrul prea mare, prea mic, inaltime insuficienta, cos neizolat, etc). Link spre comentariu
Vizitator alex0924 Postat Octombrie 1, 2013 Partajează Postat Octombrie 1, 2013 Multumesc pt raspuns.Din pacate nu pot sa trag o conducta de aer din exterior, soba fiind amplasata in coltul camerei intre peretii interiori ai casei. As opta pt a gauri unul din peretii exteriori pt a face o priza de aer. Acum, intrebarea e daca e eficienta, tinand cont ca distanta intre ea si soba fiind de minim 2 m si unde ar fi cel mai bine sa o fac.Mentionez ca cu cosul nu am avut probleme, el fiind verificat de catre un cosar experimentat. Link spre comentariu
cheluakame Postat Octombrie 1, 2013 Partajează Postat Octombrie 1, 2013 Este eficienta, insa conteaza diametrul. De obicei pentru o soba, este suficient un diametru de 80-110 mm. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Octombrie 2, 2013 Partajează Postat Octombrie 2, 2013 La fel de bine puteti trage o teava de scurgere fi 110 verticala, spre tavan, pana in pod, de la cenusar. Acolo sus puneti o "palarie" cu sita ca sa nu intre ganganii iar capatul de jos il aduceti cat mai aproape de usa cenusarului. Principiul este ca podul nu are termopane fiind destul de neetans. Asa fluxul de aer pentru soba este tras din pod, racind intrucatva podul. Daca nu vreti teava in camera sau o masca cu acest rol, o simpla gaura deasupra sobei mascata cu o sita e suficienta. Avantajul metodei este ca evitati schimbarile de presiune in alimentarea aceasta cu aer (bufneala) cand bate vantul. Link spre comentariu
XAN77 Postat Octombrie 6, 2013 Partajează Postat Octombrie 6, 2013 Puteti cobori din pod o teava de scurgere de 110 pe un colt al camerei, care o puteti masca din tavan pana in podea cu 2 placi rigips care vor simula un stalp.Si eu am tamplarie pvc pe garnituri si la ferestre si la usi, alaturi de teracote. Ca sa nu am probleme am rupt de pe latura de jos a usii de la camera 20-30cm de garnitura cat si a usii de la baie unde e mereu geamul crapat. Cand focul e puternic stau cu usile baie+camera putin deschise iar cand focul e pe duca pot inchide linistit usile, aerul tras pe la garniturile rupte e suficient. Link spre comentariu
belasajgo Postat Octombrie 11, 2013 Partajează Postat Octombrie 11, 2013 Salutare meseriasi .Anul acesta cu toate ca e criza am reusit si eu sa pun termopane , toate bune si frumoase pana acum doua saptamani, cand am facut focul in soba cu lemne , care nu mai vrea sa functioneze ,scoate fum si nu are tiraj, pentru inceput am crezut ca e ceva pe cos, dar am verificat si totul este curat ,in cazul in care deschid usa sau fereastra merge si soba ,dar am pus termopane tohmai ca sa am o pierdere cat mai mica de caldura si acum belea ,trebuie sa le tin deschise,deci poblema provine de la termopane .Ce ma sfatuiti sa fac sa nu mai stau cu usa sau fereastra deschisa???In vara asta mi-am pus si eu termonape si deodata cu instalarea termopanelor, am facut si gauri de aerisire in pereti, atat in bucatarie (hota si plita pe gaz) cat si in camera (soba pe gaz). Astfel imi intra tot timpul cantitatea necesara de aer. Cat de mult o sa se raceasca incaperile din cauza acelor gauri de aerisire, asta este alta tema, o sa vad iarna asta... Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Octombrie 11, 2013 Partajează Postat Octombrie 11, 2013 Cu cat aveti distanta mai mare intre gaura de admisie si soba cu atat se va raci camera mai mult. Link spre comentariu
cheluakame Postat Octombrie 11, 2013 Partajează Postat Octombrie 11, 2013 Pentru bucatarie/hota se recomanda o evacuare tub-in-tub asemeni centralelor cu tiraj fortat, astfel aerul ce intra in incapere sa fie preincalzit ce cel ce iese.Pentru soba pe gaz, abductiunea de aer conectata la cenusar ramane "sfanta" .Cat despre cele spuse de Stressmaker, total adevarate. Link spre comentariu
Vizitator Alex_P Postat Octombrie 13, 2015 Partajează Postat Octombrie 13, 2015 Salutare tuturor, Am citit si recitit mesajele voastre si, din pacate nu ma regasesc decat partial in problemele incercate de unii dintre colegii de mai sus.La mine problema/nalumarirea este alta.In ultimii 3 ani, am avut o soba din aceea pe roti, cumparata gata facuta, doar am pus-o pe pozitie acasa.Nu am avut, in 3 ierni, nici un fel de problema cu ea.Tragea bine, dupa ce se aprindea mergea si cu usa la cenusar inchisa de tot.Atata doar ca era destul de mica si trebuia sa bagi destul de multe lemne in ea ca sa ramana calda si sa incalzeasca un spatiu mai mare (cca. 75 mc) asa cum este camera in care o aveam.Mai ales ca este si o usa la camera asta care da direct in camera asta si este frecvent utilizata.Astfel ca, anul asta ne-am decis sa facem una mai mare. Si am facut-o, numai ca asta nu mai functioneaza la fel ca cea veche.geamurile sunt aceleasi, cosul este acelasi, totul este la fel, mai putin soba.Trage, desi nu trage extraordinar iar atunci cand deschizi usa sa bagi lemne, da putin fum in casa.Nu mult si daca tin usa mai mult timp deschisa am vazut ca nu mai da, dar cu toate astea da atata cat sa te enerveze si sa miroasa a fum in tot spatial. Am atasat si o poza cu ea, facuta la momentul cand I-a facut sobarul proba.Daca aveti idei/pareri si/sau intrebarii, va rog. Cu stima! Link spre comentariu
Scorpion68 Postat Februarie 2, 2021 Partajează Postat Februarie 2, 2021 Buna ziua, întâmpin aceeași problema,și așa este in cazul camerelor încălzite cu soba,prevăzute cu termopane,o sa ai fum din greu dacă nu ai ceva deschis. Eu am desfăcut soba,curățat coșul și aceeași problema. Mi-am dat seama despre problema târziu când și la baie pățesc la fel,deci daca vrei ca soba sa duduie ,musai ai nevoie de tiraj,eu cred că o să dau o gaura in ușă ,care sa se închidă cu o chestie circulara prinsă într-un șurub in partea de sus a găurii. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 2, 2021 Partajează Postat Februarie 2, 2021 Se poate (şi e recomandabil chiar) să alimentezi focarul sobei cu aer preluat din exterior, făcând o tubulatură dedicată, care să preia aer de afară, preferabil prin cel mai apropiat zid cu exteriorul.Astfel soba va avea tiraj maxim şi nu vei mai avea curent rece în camera respectivă. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum