Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Soba si termopanele!!!

spyry

Postări Recomandate

Salutare meseriasi .Anul acesta cu toate ca e criza am reusit si eu sa pun termopane , toate bune si frumoase pana acum doua saptamani, cand am facut focul in soba cu lemne , care nu mai vrea sa functioneze ,scoate fum si nu are tiraj, pentru inceput am crezut ca e ceva pe cos, dar am verificat si totul este curat ,in cazul in care deschid usa sau fereastra merge si soba ,dar am pus termopane tohmai ca sa am o pierdere cat mai mica de caldura si acum belea ,trebuie sa le tin deschise,deci poblema provine de la termopane .Ce ma sfatuiti sa fac sa nu mai stau cu usa sau fereastra deschisa???

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 72
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pusu

10

• The Stressmaker

8

• gabiunu

6

• molioa

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu are nicio treaba !!!

Ce naiba, doar inainte nu erau gauri in geam de intra pisica....

Cauta topicul cu carti de pe aici ; vezi ca in spre ultimele pagini sunt indicate doua torente, unul electronica si altul electrotehnica. Vezi ca in cel de electronica este "Cartea sobarului si a cosarului". Da-o jos si uita-te putin.

LE : http://extratorrent.com/search/?search=Carti&new=1&x=0&y=0

Link spre comentariu

Eu cred ca este cat se poate de normal. In camera se creeaza un mic vacuum si soba nu are de unde sa traga aer. Pe gaura cheii intra asta iarna un frig, adica soba tragea aer pe acolo.Si eu am patit la fel(eu am geamuri si usa de lemn cu cheder si silicon) si solutia cand deschid usa sobei obligat deschid usa camerei, altfel iese fumul pe usa ca pe cos.Probabil fenomenul este simtit la camerele mai mici. La mine are cam 4x3 .O alta solutie ar fii tragerea unui tub de 7-10 cm cu aer de afara care sa intre in cenusar si cu un fel de robinet sa se poata astupa.Multi monteaza geam si usa termopan si nu au probleme, dar multe usi nu se inchid cum trebuie.

Link spre comentariu

Nu are nici o treaba cu termopanele, aveti funingine la greu in cos, trebuie sa scoateti o caramida deasupra sobei si sa curatati manual cosul, pe vara a plouat, si funinginea a curs in cotul acela, e practic dop acolo.De unde credeti ca stiu... :cry:

Link spre comentariu

Cum sa se creeze un mic vacum ? Pai inseamna ca daca stau 1 ora intr-o camera 2 oameni, mor axfisiati.Off topic : La Ploiesti, in camera in care dormn (100mc), in iarna, in cele mai friguroase zile, fara foc, au fost 6.5grade.

Link spre comentariu

Atunci cum se explica, ca daca deschid usa de la camera arde focul duduind, cum am inchis usa de la camera nici nu se mai aude.Pentru soba este mai greu ca are tiraj natural, omul are tiraj fortat.Ce se intampla cu o camera cu geam si usa etanse daca in ea sa zicem sunt 3-4 persoane in timp de o zi doua, sa zicem ca nu se deschide usa sau geamul in acest timp, nu devine aerul irespirabil?Numai ca soba este mai sensibila avand tiraj natural.

Link spre comentariu

Nu-mi sta in fire sa contrazic pe nimeni, mai ales cand nu am date concrete.Ce stiu e ca atunci cand soma e rece si vrei sa faci focul,tirajul este destul de anevoios deoarece (mecanica fluidelor), aerul rece de pe cos (normal aerul cald sta sus, iar cel rece e jos ; cu soba rece e invers) nu lasa sa urce aerul cald deoarece este mai greu si tinde sa coboare. Problema asta persista pana cand flacara ajunge sa incalzeasca aerul din soba/cos, iar cand acest lucru se intampla, tirajul devine normal.

Link spre comentariu

Absolut corect,regimul tranzitoriu e mai greu de trecut,dupa incalzirea cosului,ar trebui sa se comporte normal,si totusi si termopanele prin etansarea lor mai buna a incaperii,au partea lor din vina...nu are legatura cu cele prezentate,dar am intrat la un amic in bucatarie sa fumez o tigara,am deschis motorul de la hota,si cu totul intamplator,am observat cand s-a deschis usa de la bucatarie turatia motorului a crescut...am crezut ca e doar o impresie,am repetat si intr-adevar,cu usa inchisa hota avea o turatie mai mica,nu cu mult,dar sesizabil bine la ureche,cu usa deschisa turatia se marea...daca nu auzeam cu urechile mele si imi povestea careva asa ceva...cu greu il credeam.Cred ca solutia cu o tubulatura la intrarea de aer a sobei ar fi cea mai indicata,eventual cu o clapeta de obturare pt a putea fi dirijat aerul doar cand e nevoie,eviti in felul asta sa stai cu usa/geamul deschise la momentul initial,cand se aprinde focul si ai nevoie de tiraj bun,intra aer pt ardere din exterior,deci mediul de locuit nu e afectat...cred ca ar trebui luata in calcul la modul serios aceasta solutie...termopane,avantaje-dezavantaje :rade:

Link spre comentariu

Din moment ce pe cos iese fun (aer) e normal ca acesta sa fie tras de undeva,nu? Deci e tras din camera. Si prin toate neetansitatile e inlocuit volumul de aer care iese pe cos.De aceea si centralele termine au un tub prin care traf aer si unul pentru fum (de obicei unul in interiorul celuilalt)

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Da o gaura de 30mm jos in pereteledin fata sobei. Nu mai ai tiraj, adica curenti de aer, i-ai taiat cu termopanele si usa bine izolata. Asa se intampla cand izolezi bine camera, aer nu mai are pe unde patrunde si saoba nu mai trage.

Link spre comentariu

trebuie intr-adevar asigurat tiraj fortat prin teava de la peretele exterior cel mai apropiat de soba, astfel incat soba sa-si ia aer de afara.Astfel nici frigul nu mai intra fortat in camera prin fereastra sau pe sub usa.

Link spre comentariu

Perfect de acord! Soba nu are tiraj odata ce ai "ermetizat" camera,risti sa te axfixiezi! Musai fa in asa fel ca focul sa aiba oxigen,altfel,ardere incomplecta,degajare monoxid de carbon si consecintele de rigoare...! Desigur,si cosul de evacuare intretinut coresp. dar din cate ai spus nu cosul e problema principala!

Link spre comentariu

m-am mutat si eu la tara de 2 ani si am dat de aceeasi problema, de asta se lovesc toti ce au sobe si termopane. Eu am si usa camerei tot tamplarie pvc cu prag aluminiu jos pe care calca garnitura de cauciuc. Cu usa si geam inchise, ioc sansa rembo sa mai faci foc. De atunci procedez astfel: Gemaul la camera cu soba inchis bine, crap usa la camera, usa la baie si geamul la baie (alea tot pvc, garnituri etc). Eu am rupt din garnitura usii de la acea camera si de la usa baii cam 20cm in partea de jos. dupa ce am bagat toate lemnele si s-a cam dus din taria focului, inchid ambele aceste usi (camera-baie), focul fiind domol ii ajunge ce trage pe sub usa. La sfarsit cand mai ramane doar jar imping si geamul baii aproape complet. Cand e vremea stupida afara, se mai intampla sa nu pot aprinde focul daca nu deschid geamul in camera cu gura sobei. Da sunt cazuri rare.Apropo de hota, daca e si o soba in zona in functiune, hota va scoate fumu din soba.

Link spre comentariu

E foarte clar, cosul de fum trage aerul din soba care vine din camera. Daca ai inchis ermetic camera cu tremopane e clar ca la un moment dat acesta nu mai are ce trage ca s-a creat un vacum. Fumul e dus afara de circuitul de aer din camera la vf cosului. Este necesar oligatoriu instalat un tub, cu diametrul identic cu cel al cosului, care sa asigure circuitul de aer de afara pana sub cenusar. Daca tubul se aduce pana sub cenusar nu se simte aerul rece de afara ce vine pe acest tub. Tubul asta poate avea un shubar ptr reglajul debitului de aer

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări