Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce aparate de radio, produse dupa `90, detineti ?

doru3160

Postări Recomandate

Frumoasa scula ... s - o stapaniti sanatos ! Eu am un Satellite 400 . Am avut si bineinteles butonat si 500 si 700 ... le - am valorificat prin schimbul cu alte " ferotenii " . Sant destul de rare ... mai ales in stare buna ( cel putin estetic ) , restul ( electronica ) se mai corijeaza ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Pentru antena exterioara este necesara o mufa (pe 75 Ohmi) dar am observat ca este un pic atenuat semnalul. Am verificat pe schema si intr-adevar are un atenuator rezistiv pe intrare.

post-245180-0-55602800-1458725878_thumb.png

Semnalul este cu mult mai "curat" daca il tin alimentat pe baterii. In videoclip este alimentat de la redresorul de 12V insa este necesara o filtrare mai puternica dar chiar si asa se aude destul de fain.

Editat de Cristian74
Link spre comentariu

Am scris mai sus ca am avut ( si ) modelul 700 . Acolo nu e chiar atenuator , mai mult niste protectii ... 100 kiloohmi fata de masa e contra tensiunilor electrostatice . 56 ohmi serie cu 1 nF tot oleaca de protectie , izolare galvanica etc . Divizor 56 ohmi / 100 kiloohmi nu atenueaza aproape de loc . Spuneti ca ati observat " ca este un pic atenuat semnalul " . Fata de care situatie ? ...

P .S . - nu e problema de filtraj ( la alimentarea cu alimentatoare " chioare " de la retea ... ) , e o cale excelenta de intrare a parazitilor . Se poate remedia cu ceva masuri in alimentator ( socuri de RF pe firul cald si masa , ecranare si decuplare , infasurare de ecran intre primar si secundar , conectata la masa , condensatori de valori mici inseriati cu punctul comun la masa  intre bornele retelei , eventual socuri si pe intrare  , " suntarea " diodelor cu cond . ceramici , si ceva stabilizator cu tranzistor serie , cu baza decuplata la masa cu ceva sute de microfarazi ( multiplicator de capacitate ) .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Fir direct pe telescopica >> semnal mai puternic decat direct pe mufa.

Nu pot insa sa trag o concluzie atat timp cat folosesc o antena de CB cu semnal redus, probabil ca pe o antena de 40 m (lambda /2) altfel stau lucrurile.

Dar nu este o problema pentru ca la CB se aude impecabil. Acolo ascult cel mai mult.

Legat de redresor nu cred ca are vreo vina, mai mult este o chestie de retea. E buna si varianta cu filtru PI .

In Banda superioara SW 10MHz - 30MHz nu am paraziti ca in 80m.

Editat de Cristian74
Link spre comentariu

Desigur . Acum am inteles ... cuplati direct la antena telescopica . E solutia cea mai rapida , desi nu foarte corecta . Duce la dezadaptari etc . E o discutie mai complicata . Apropo de alimentatoare , am experimentat mult pana am obtinut ( aproape ) ce am dorit . Adica receptie tacuta , comparabila cu receptia  la baterii ( acumulatori ) . De acolo si solutiile pe care le - am mentionat , unele sant clasice , mentionate si in literatura pe tema ... Intr - adevar , benzile inferioare sant zgomotoase . Nu era asa acum 25 - 30 de ani . Explicatiile sant multe ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Stai linistit,n-o sa te deranjeze prea multa vreme...va deveni tacut ca un peste(si la fel de rece),important e sa nu pleci de acasa cand e cuplat la retea.

Link spre comentariu

De lasat in priza nu il las peste noapte i, il duc la tara il pun intr-o camera alaturata bucatariei, il voi folosi doar cat stam la masa, si eventual treburi gospodaresti prin interior...

Acolo am un dublu-casetofon Electa, care cam caraie potetometru + ca din cauza acestuia, cand se aude intr-un difuzor, cand in doua :))

P.S. La casetofon nu bazaie atat de tare transformatorul ca la micutul aparat de radio cumparat recent.

Daca s-ar arde la el transformatorul, am un  transformator cu mufa, ca cea care se alimenteaza in spatele lui la 220 V ; care scoate exact 3 V

Link spre comentariu

De lasat in priza nu il las peste noapte i, il duc la tara il pun intr-o camera alaturata bucatariei, il voi folosi doar cat stam la masa, si eventual treburi gospodaresti prin interior...

Acolo am un dublu-casetofon Electa, care cam caraie potetometru + ca din cauza acestuia, cand se aude intr-un difuzor, cand in doua :))

P.S. La casetofon nu bazaie atat de tare transformatorul ca la micutul aparat de radio cumparat recent.

Daca s-ar arde la el transformatorul, am un  transformator cu mufa, ca cea care se alimenteaza in spatele lui la 220 V ; care scoate exact 3 V

In general transformatoarele chinezesti sunt bobinate economic. Putine spire si un condensator in serie pentru a reduce tensiunea pe infasurare. Pana acum totul pare ok, dar problema apare cand in functionare traful se incalzeste...Se topeste dielectricul condensatorului si face scurt, supunând bobina economica la o tensiune mare poate sa ia foc.

Daca iese fum si se vede si o mica flacara din radio sa nu arunci cu apa pe el...Mai intai il scoti din priza si apoi arunci un prosop pe el. Asa ii iei oxigenul care intretine flacara si se va stinge. Apoi poti sa arunci cu apa pe el ca plasticul topit de la flacara sa nu se scurga pe mobila distrugad lacul.

Editat de Cristian74
Link spre comentariu

Salut

Felicitari d-le Cristian pentru aparatul prezentat...sa auziti la el numai vesti bune...

Vin sa va prezint un micut  aparat..Denmark ,Denver la purtator..l-am uns pe la potentiometru de volum sa nu mai baraie..de aceea am facut si poze.

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări