Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce aparate de radio, produse dupa `90, detineti ?

doru3160

Postări Recomandate

Si manualul pentru aparatul Grundig Satellit 500:

http://www.angelfire.com/electronic/gru ... Table.html

Cand salvezi paginile din site le schimbi extensia din .gru in .zip

Partea superioara a afisajului nu se activeaza datorita unei intreruperi din cablaj; verifica si panglica cu un ohmetru la intrare in raport cu iesirea apoi pe cablaj lipiturile. Eventual vezi daca sunt crapaturi fine care pot intrerupe continuitatea , daca sunt le faci un strap. In principiu afiasajul e functional nu am vazut in poze scurgeri interne de cristal lichid.

:aplauze

Link spre comentariu

Mama mia, ce scula v-ati tras. Felicitari. Iar faptul ca va freaca nitel e ca sa il tineti mai bine minte, nu-i asa? Victoria va fi si mai dulce..Vad ca aparatul are si banda de 80m. Diseara, azi miercuri, incercati sa il acordati pe frecventa de 3705 KHz. Dar imediat dupa ora 18 sau 19, nu stiu precis cand va incepe, depinde. Dar sigur la una dintre astea...Atunci se va transmite QTC-ul, adica secretarul Federatie Romane de Radioamatorism va transmite, de la radioclubul din Suceava, diferite noutati din domeniul radioamatoricesc.Nu atat ce va spune e important pt dta, ci faptul ca veti vedea cum se comporta radioul. Atentie mare:1) Va trebui sa alegeti LSB. Chiar, va sugerez ca dupa ce auziti perfect, sa comutati in USB, etc, ca sa vedeti cum se aud, hi, hi, diferentele.2) Sa nu va imbolnaviti de radioamatorism, ca e boala grea, care se ia usor si nu se mai pierde...In plus co$$$ta (muuuult), adica tot bagi $$ in aparatura si de scos scoti... doar din buzunar..De bagat la loc, OHA..BAFTA

Link spre comentariu

Bune instructiunile de folosire,si sfaturile de remediere a afisajului,parca am mai mult curaj sa incerc o remediere, :rade: Spre surprinderea mea am reusit sa receptionez in banda de 80m,la ora 19,se aude bine si clar cu LSB -ul,s-a vorbit mai mult de o ora,am introdus frecventa direct ,pentru ca nu vad frecventele,si cu butonul de acord am clarificat vocile,si din butonul MGC am eliminat zgomotul de fond. :101 Va multumesc,acum sant mai increzator in posibilitatea de a cerceta afisajul desi are cam 100 de picioare...!!Timp bun si auditii de calitate :40

Link spre comentariu

Va salut,Am lucrat "ceva" la satellitul 500,va prezint poze din timpul reconditionarii..A stiut d-ul Cristian ce poate duce la lipsa cifrelor de pe afisaj.a avut o panglica cu 4 legaturi rupte,dar si afisajul are si el 2 picioare lipsa...Ce a iesit dupa mestereala va las sa va uitati la poze...Va multumesc !!Au fost de mare ajutor instructiunile de folosire ,cat si incurajarea de a vedea ce s-a petrecut in interiorul aparatului..pe langa acestea am lustruit si plasticul care protejeaza displayul..si au disparut multe zgarieturi de pe "geam" :freaza: :dans: :rade:

post-49091-139829482327_thumb.jpg

post-49091-13982948235_thumb.jpg

post-49091-139829482373_thumb.jpg

post-49091-139829482394_thumb.jpg

post-49091-139829482416_thumb.jpg

Link spre comentariu

Acum pentru ca l-am desfacut, m-am uitat si la ultima placa sa vad ce contine ,si o prezint aici ,sa va dati cu parerea,daca doriti....Am vazut ca lipseste un integrat IC-702..??cand l-am conectat la casti se aude numai o casca,si daca conectez difuzorul exterior se aude parca ceva neinteligibil in casca care nu se auzea...deci??Aparatul se poate alimenta si de la baterii alcaline si de la acumulatori,iar cand se pun acuu acestia se incarca de la alimentatorul extern prin montajele pozate..cine l-a avut a folosit baterii de slaba calitate care au curs in interiorul aparatului ...avand eu ce curatii..si cauza nefunctionarii de loc la baterii...lamela de plus fiind super-oxidata si ruginita...In asteptarea comentariilor va prezint pozele ...si pentru ca am revazut pozele va mai intreb ce ar putea ascunde montajul in carcasa de metal din ..299 din dreapta sus??? se vede in alta poza ca s-a umblat la lipiturile carcasei pe placa... :nas: :dsaf :scarpin

post-49091-139829482643_thumb.jpg

post-49091-139829482667_thumb.jpg

post-49091-13982948269_thumb.jpg

post-49091-139829482713_thumb.jpg

post-49091-139829482735_thumb.jpg

Link spre comentariu

Va salut,Am reusit sa vad schema aparatului,si va multumesc pentru ajutor,pentru cei ce doresc sa vada schema de principiu am sa o arat mai jos.Integratul care lipseste este TBA 820M,este al doilea canal audio care duce la difuzorul extern si de aceea nu se auzea,Am copiat schema la imprimanta si a iesit de vreo 2m lungime ca sa o pot vedea mai bine si sant impresionat de complexitatea ei (pentru mine),si ma ajuta sa inteleg aparatul.Daca era ceva defect mai (micut) se putea face cu schema in fata..Acum m-am lamurit si ce este cu cele 2 minicomutatoare din compartimentul bateriilor,unul este pentru selectarea pasului 9 sau 10 kHz la receptia pe UM,iar altul pentru incarcarea acumulatorilor in caz ca avem,iar daca avem baterii comutam ca sa se intrerupa incarcarea...Sant foarte multumit de ajutor si va doresc numai bine...

post-49091-139829483445_thumb.jpg

post-49091-139829483467_thumb.jpg

post-49091-139829483489_thumb.jpg

post-49091-139829483512_thumb.jpg

post-49091-139829483535_thumb.jpg

Link spre comentariu

Va salut,Am gasit pana la urma integratul lipsa ,TBA 820M ,l-am montat si a inceput sa functioneze si cel de al 2-lea canal audio,am avut noroc ca nu au mai fost si alte piese defecte..Va prezint cateva paze din timpul lucrului... :101 :freaza:Aseara am receptionat in banda de 80m ,,,''drumul vinului"..E perioada de culesul strugurilor...care s-au copt mai devreme din cauza caldurii. care a fost,si vinul o sa iasa dulce,dulce..asa cum ma bucur ca am reusit sa completez aparatul

post-49091-139829484933_thumb.jpg

post-49091-139829484957_thumb.jpg

post-49091-139829484979_thumb.jpg

post-49091-139829485002_thumb.jpg

Link spre comentariu

Stimati colegi. M-am "potcovit" cu un Watson TR4310, cu un defect interesant. Nu merge pe FM. PE restul canta si chiar "misto".Aparatul este bazat pe integratul CXA1019, versiunea cu 28 pini, al carui datasheet l-am gasit. Bazandu-ma pe schema de aplicatie a integratului, am sapat nitel, adica am urmarit traseele prin comutatoare, condensatoare, etc. Inclusiv daca ii vine semnalul de comanda pt modul FM, si am 1.27V, si da, apare sau dispare, dupa cum e in FM sau nu.Sincer, cand ma uit la o bobina, recte L1?, de pe langa condul variabil, care e cam "cracanata", am senzatia ca o mana criminala si-a bagat picioarele si mi-a dezacordat circuitul...Asa ca daca cineva are sau gaseste schema, ca eu nu am avut bafta, mi-ar fi de un real ajutor..Va multumesc anticipat. PS.Nu am cablul ca sa leg telefonul la PC, asa ca pozele abia maine..PPS. Stiu ca nu aici se posteaza cererile de ajutor, dar, sper ca nu ma veti spanzura pt greseala..

Link spre comentariu

Interesante explicatiile(pentru mine) la aparatul Watson TR4310,inainte ca se traga in banda OIRT se puneau 2 conzi la condensatorul variabil,cine a facut modificarea cu bobinele stia ceva,de cum se modifica frecventele receptionate,se vede ca v-a dat ceva bataie de cap aparatul acesta...dar si fapul ca l-ati rezolvat dovedeste pricepere si tenacitate in a "face" tot ce va intra in mana..Am cautat pe net despre aparat dar nu am gasit acest model..poate cand aveti timp ne aratati cateva poze cu aparatul... :aplauze :rade: Multumesc pentru ca m-ati informat despre posibilitatile satelitului 500,probabil ca pentu mai mult e nevoie si de o antena exterioara de vreo 10m cu mufa de intrare ca pentru televizor,,,si ca sa arat ceva ..o jucarie mpman multifunctionala cu alimentare de la soare si dinam ,sau leptop ,AM si FM ..cand nu ai curent dai la manivela..si ai lumina si radio..made in PRC,are si un mic acumulator care stocheaza energia...nu se incadreaza in vintage dar nu va suparati ca imi place sa-l prezint aici...

post-49091-139829489055_thumb.jpg

post-49091-139829489078_thumb.jpg

post-49091-139829489101_thumb.jpg

post-49091-139829489124_thumb.jpg

post-49091-139829489148_thumb.jpg

Link spre comentariu

probabil ca pentu mai mult e nevoie si de o antena exterioara de vreo 10m cu mufa de intrare ca pentru televizor,

Satellit 500 nu sta prea bine la capitolul intermodulatie, asa ca pe lânga antena exterioara îi trebuie si un preselector plus atenuator reglabil. (Satellit 600 si 650 au preselector încorporat.) O varianta pe care am încercat-o cu rezultate f. bune este antena magnetica acordata (tuned loop). Este selectiva (nu necesita preselector), directiva si ofera semnal suficient. Si nu e asa sensibila la paraziti electrici (man made noise) precum o antena filiara. Are dimensiuni relativ reduse, asa ca se poate folosi drept antena de camera.
Link spre comentariu

Pun pozele care urmeaza cu speranta ca ii vor ajuta pe cei care desi au citit teoria, RTFM-ul, inca nu au experienta practica. .Suces si bafta +incredere in voi, ca nimeni nu s-a nascut invatat si toti am mai si ars, etc..radiot Hai sa facem o comparatie. Vrei sa numeri si sa ne spui cate spire au bobinele din aparatul dumitale? Evident doar cele cel din FM.PS. Pt cei care nu stiu inca, RTFM inseamna "read the fucking manual"

post-1240-139829489662_thumb.jpg

post-1240-139829489672_thumb.jpg

post-1240-139829489676_thumb.jpg

post-1240-139829489684_thumb.jpg

post-1240-139829489687_thumb.jpg

Link spre comentariu

Mda, pot atasa doar cate maxim 5 poze..Condesatorul de acord are 15pF. Hai sa calculam unde rezoneaza acest circuit paralel..Si in consecinta, ce face el cu banda de 88-108MHz?Adica, cat semnal lasa el sa sa treaca din acesta banda. Si cum daca bagi gunoi, gunoi scoti, radioul prindea doar cateva posturi.

post-1240-139829489693_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări