Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce aparate de radio, produse dupa `90, detineti ?

doru3160

Postări Recomandate

Frumos Grundig-ul, este foarte simpatic, ia placut si fiica-mii.

Pentru ca v-a placut atasez si pozele vazut din spate,ocazie in care am vazut si cum se poate desface..suportul din plastic are 2 pozitii radioul poate sta drept sau mai inclinat dupa preferinte...Curios este faptul ca are intrare de antena TV????pe langa obisnuitul fir ca antena pentru UUS... :101

Posted Image

Posted Image

Dupa indelungi cautari, am reusit sa achizitionez un Selena B216 :freaza: .

Este posibil sa fie umblat la bobine,sa fie dezacordat,v-as spune deocamdata sa mai lasa-ti condensatorii placheta,si sa va uita-ti la cablaje si vede-ti pe unde s-a mai umblat...Bune aparatele SELENA, dar e pacat ca s-a umblat in el ...sant sigur ca o sa-l aduce-ti in parametrii...Sa incerca-ti seara dupa 22,sa vede-ti daca merg toate scurtele,pe UUS ar trebui sa prinde-ti ,macar cateva posturi...Am un selena B211 si receptionez radio ZU ,magic fm,radio 21.in UUS.fiind in banda est.si la mine nu merg chiar toate scurtele,dar pe medii si lungi se aude bine de tot..Dupa ce m-am uitat bine in el l-am ascultat,iar acum sade cuminte pe un raft..va urez reconditionare cu rabdare si sa ne spune-ti ce ati gasit defect...

Link spre comentariu

Dupa indelungi cautari, am reusit sa achizitionez un Selena B216 :freaza: . Ca prima constatare: este functional, insa nu prea straluceste tocmai la unul din capitolele pentru care este apreciat in general: sensibilitate. Este posibil ca cineva sa fi umblat la reglajele circuitelor de semnal si oscilator local. Nu vad nici ceara nici vopsea pe miezurile de ferita ale bobinelor, putin probabil ca rusii sa nu le fi "sigilat" cu ceva dupa reglaj.Pe UM nu receptioneaza decat cele 2 posturi autohtone (603 si 855 kHz) in rest e liniste. Observ si o decalare frecventelor inscrise pe scala fata de frecventa reala pe care o receptioneaza. Postul A.S. de pe 153 kHz este foarte slab ca nivel de auditie.Pe US functioneaza doar 3 game din 5 si acelea destul de modest. Pe UUS, iarasi liniste - aici nimic de zis, nu e tras in banda. Voi incepe obisnuitele proceduri, schimbarea electroliticilor, curatarea contactelor de la rotactor, reglaje de aliniere. Estetica la sfarsit.Nu stiu daca sa schimb din start si condensatorii de tip placheta ceramica. La aparatele autohtone am constatat practic ca acest fel de condensatori dau multe probleme (la Gloria, in TV-uri, etc). Poate sa-mi spuna cineva daca cei sovietici erau superiori/se comportau mai bine in timp ?

Este oare posibil sa se fi umblat si la condensatorii trimeri ceramici din rotactor?Calitativ condensatori sovietici sunt net superiori celor (fosti) romanesti, problema este ca au o rezistenta mecanica scazuta si daca au crapaturi trebuie neaparat schimbati.Dezacordul bobinelor de intrare pe bara de ferita mai poate sa dea efectul decalarii posturilor fata de scala marcata si/sau sensibilitate scazuta.Si in final FI, trebuie verificata.Pe UUS se poate verifica simplu cu un microemitator cu un tranzistor cu emisie in 63-74Mhz, in prealabil reglat pe un radio functional.Tranzistorul 2N3904 se poate inlocui si cu un BC171, e foarte ok!http://www.scientia.ro/forum/index.php?action=dlattach;topic=1432.0;attach=792;image
Link spre comentariu

La Grundigul dvs.mufa aceea este pentru antena radio externa, chiar daca arata ca aceea de TV. Majoritatea blocurilor de locuit au priza pentru antena TV/radio, care era conectata la "antena colectiva", cum era pe vremuri.

Link spre comentariu
Vizitator fibonacci21

Din seria "clock radio", un Philips D3012, nu am idee in ce an a fost fabricat, presupun ~1985. Il folosesc de cativa ani ca ceas de birou, tot acest timp functionand aproape continuu, dar acum am observat ca radio mergea doar intr-o pozitie a potentiometrului de volum, asa ca a trebuit sa-l desfac pentru reparatie dar am profitat de ocazie si am facut si poze. Partea de radio pare a fi cu tranzistori cu siliciu, iar pentru ceas foloseste circuitul integrat MM5457N. Are o receptie buna in FM.

post-49514-139829447846_thumb.jpg

post-49514-139829447858_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Va salut,

Va prezint un radiocasetofon cu cd JVC,facut probabil tot acolo unde se fac de toate...Partea de radio digital si castofonul au mers din prima,dar cu cd-ul am avut probleme ,nu se invartea discul,asa ca a trebuit sa-l desfac sa vad ce are..Va prezint cateva poze..urmand ca pe viitor sa va spun si sa va arat si alte poze...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

se observa partea de radio cu antena de ferita,si unitatea de cd desfacuta pas cu pas...pana la ochiul cu laser...se vad cateva motorase (trei in total),unul pentru miscarea ochiului,unul pentru invartirea discului...si deocamdata atat..

Link spre comentariu

Este posibil sa fie umblat la bobine,sa fie dezacordat ... Bune aparatele SELENA, dar e pacat ca s-a umblat in el ...va urez reconditionare cu rabdare si sa ne spune-ti ce ati gasit defect...

Intr-adevar s-a umblat in el la greu, erau dezacordate nu doar circuitele de semnal si ale oscilatorului local ci si cele de frecventa intermediara. Am avut ceva de munca pentru a-l reacorda, insa rezultatele sunt pe masura :dans: :dans: Destul de dificil de "lucrat" acest aparat fara schema, are f multe bobine si e destul de inghesuit, injectarea semnalului de FI de la generator in punctele necesare pentru executarea alinierii e o adevarata provocare :rade: Acum doar o banda de unde scurte din cele 5 functioneaza defectuos si cauza este grupul de contacte de la rotactor, le-am curatat dar tot fac figuri in acea banda. Bune aparatele JVC, mereu am avut o admiratie pentru aceasta marca. Pacat ca nu mai am nici unul, dar mai caut prin targuri ...

Pe UUS se poate verifica simplu cu un microemitator cu un tranzistor cu emisie in 63-74Mhz, in prealabil reglat pe un radio functional.Tranzistorul 2N3904 se poate inlocui si cu un BC171, e foarte ok!

L-am verificat pe FM cu un microemitator asemenator cu cel postat de tine (e construit mai demult). Emitatorul se receptioneaza ok, doar ca in continuare nu prinde nimic din posturile enumerate. Acele posturi probabil ca nu se receptioneaza peste tot, ele emit doar in banda vest iar receptionarea lor in OIRT cred ca este posibila datorita interferentei (modulatiei) dintre frecventa de emisie si cine stie ce purtatoare, suma sau diferenta celor doua pica in banda est. In nici un caz nu este vorba de armonici ale statiilor respective, nu are cum.
Link spre comentariu

Dupa ce am scos unitatea cd din aparat l-am curatat de praf cu o pensula si apoi l-am montat la loc si am avut surpriza ca sa citeasca cd-ul.....Dar toate bune pana cand intr-o zi nu se mai iesea sertarul in care se punea cd-ul.Dupa multe incercari apasand butonul care actioneaza sertarul nu am obtinut nici un rezultat...Apasand odata butonul pentru tuner s-a deschis in sfarsit sertarul de la cd.Odata deschis am profitat de aceasta si am demontat din nou unitatea cu cd...Va prezint alte poze...

Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

M-am tot uitat si am curatat lentila cd cu alcool izopropilic,apoi am curatat patratele de circuite integrate...si apoi l-am montat la loc si apoi in aparat cu sertarul deschis...si am avut satisfactia ca sertarul sa se inchida si deschida din butonul de cd..Am mai uns cu ulei siliconic mecanismul de glisare a lentilei si totul a revenit la normal .Pot trece la orice melodie de pe cd cu UP si Down si separat si in timpul citirii unei melodii...vreau sa va arat si alte poze dar la alt post..

Link spre comentariu

Va prezint un radio de buzunar ,cu afisaj digital,care atunci cand a ajuns la mine nu afisa toate segmentele cifrelor si desi functiona nu stiai pe ce frecventa erai,ca sa nu mai vorbesc de ceas la care nu se intelegea deloc ora.Pentru ca l-am demontat il prezint si aici.A avut panglica de la afisaj rasucita si prinsa cu o hartie adeziva,pe care cand am luat-o de pe afisaj s-a rezolvat cu ecranul pe care au aparut toate segmentele de la cifre spre satisfactia mea.Am desfacut si rama metalica de la afisaj ca sa ajung la panglica respectiva.Aparatul are un design care a fost pe placul meu si de aceea l-am retinut in colectie... :101 :dans:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Va prezint un radio de buzunar ,cu afisaj digital,care atunci cand a ajuns la mine nu afisa toate segmentele cifrelor si desi functiona nu stiai pe ce frecventa erai,ca sa nu mai vorbesc de ceas la care nu se intelegea deloc ora.Pentru ca l-am demontat il prezint si aici.A avut panglica de la afisaj rasucita si prinsa cu o hartie adeziva,pe care cand am luat-o de pe afisaj s-a rezolvat cu ecranul pe care au aparut toate segmentele de la cifre spre satisfactia mea.

Salut,

Are o mica deviatie intre frecventa afisata pe LCD si cea receptionata in mod real.

Am reparat astfel de aparate cu acordul pe condensator variabil si afisare pe LCD, deviatia maxima este pe unde lungi sau pe medii in cazul aparatului prezentat de domnul profesor.Si in poza se observa ca RR Actualitati are frecventa de emisie 855khz iar pe afisaj indica 856khz.

Posted Image

Pe USS de obicei sunt aproape exacte dar am intalnit cazuri la unele chinezarii sa indice eronat cu 0.5Mhz in banda superioara UUS 105-108Mhz.

In general dintre aparatele cu sinteza de frecventa le prefer pe cele cu acord digital (in bucla PLL) fiindca sunt extrem de precise.

:reytre

Link spre comentariu

Aparatul TM electron nu are UL ,corecta observatia d-lui Cristian,dar acordul pe medii nu este critic avand toleranta de la 850 la 860 kHz pentru postul R.Actualitati.Cand l-am pozat a trecut instantaneu la 856,initial era reglat pe 855khz,fara insa sa se observe vreo schimbare la acord sau volum...

Posted Image

Posted Image

Oricum precizarile sant binevenite mai aflam cate ceva despre aceste "noi" tipuri de aparate cu afisajul frecventei pe ecran,care suna clar cu toate ca acordul se face manual,urmarind cifrele afisate.Azi am vazut ca nu mai afiseaza cifra 1,si mi-am dat seama ca, inaintea mea, cineva a mai umblat la afisaj ,mai bine zis la panglica si a intarit-o cu banda de hartie....totusi sant sensibile aceste aparate daca nu umblii cu atentie cu ele..Probabil din cauza caldurii excesive pe care am avut-o zilele trecute..Mi-am gasit iar de lucru...la aparat,insa se desface usor si simplu caci altfel nu m-as mai apuca de demontat..Multumesc d-le Cristian....

Link spre comentariu

Aparatul TM electron nu are UL ,corecta observatia d-lui Cristian,dar acordul pe medii nu este critic avand toleranta de la 850 la 860 kHz pentru postul R.Actualitati.Cand l-am pozat a trecut instantaneu la 856,initial era reglat pe 855khz,fara insa sa se observe vreo schimbare la acord sau volum...Oricum precizarile sant binevenite mai aflam cate ceva despre aceste "noi" tipuri de aparate cu afisajul frecventei pe ecran,care suna clar cu toate ca acordul se face manual,urmarind cifrele afisate.Azi am vazut ca nu mai afiseaza cifra 1,si mi-am dat seama ca, inaintea mea, cineva a mai umblat la afisaj ,mai bine zis la panglica si a intarit-o cu banda de hartie....totusi sant sensibile aceste aparate daca nu umblii cu atentie cu ele..Probabil din cauza caldurii excesive pe care am avut-o zilele trecute..Mi-am gasit iar de lucru...la aparat,insa se desface usor si simplu caci altfel nu m-as mai apuca de demontat..Multumesc d-le Cristian....

Afisajul LCD este asezat pe un suport de cauciuc cu contacte laterale extrem de sensibil, asemanator cu cele de la calculatoarele miniatura. Orice firicel de praf poate sa dea efectul pe care l-ati observat, dar acolo nu prea vad cum sa aveti acces fiind turnat in plastic :49

post-36350-13982945444_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări