Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reparatie clape orga electronica

Kinetix

Postări Recomandate

Salutare.Am cumparat de curand o orga electronica Yamaha PSR 420 si are cateva clape defecte.Defectiunea consta in faptul ca nu functioneaza "touch response" pe ele. Apesi usor si se aude tare, mai tare decat la celelalte clape cand le apesi tare. Aceasta situatie nu apare chiar de fiecare data, dar destul de des si e deranjant. Am inteles ca ar fi vorba de niste contacte cu un soi de cauciuc grafitat care trebuie schimbate.Stiti cumva de unde se pot cumpara contactele alea sau ce alta cauza ar mai putea avea manifestarea amintita mai sus?Multumesc. P.S: Daca mai exista vreun topic asemanator, va rog sa imi dati link-ul aici.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kinetix

4

• validae

4

• vasile60

1

Vizitator cosmincol

Salut!Aceiasi problema am avut-o si eu cu clapa, PSR 450 dar am rezolvato eu, am desfacut-o si am sters cu spirt butoanele respective, sunt ceva de genul ca la telecomenzile de tv doar ca ele au mai multe puncte cu grafit sau ce o fi ala pe fiecare buton in parte, m-am chinuit putin dar a meritat, chiar am desfacut-o de vreo doua ori fiindca prima data am sters cu putina vata cu spirt si a ramas firisoare de vata pe butoane si mergea mai prost ca prima data, dupa care am sters cu un servetel acele firisoare si cand am montat-o mergea perfect. Spor la treab si sper sa te descurci.

Link spre comentariu

Deci nu a trebuit inlocuit nimic?Voi incerca metoda curatarii, probabil cu alcool izopropilic. Da, e buna mentiunea ca trebuie indepartate scamele. Chiar ma gandesc la "regrafitarea" cauciucului aluia, prin "mazgalire" cu varful unui creion HB moale...Multumesc mult.

Link spre comentariu
Vizitator cosmincol

Nu cred ca trebuie sa faci "regrafitarea" , dupa cum am vazut este ceva de calitate acolo, nu ca la telecomenzile de tv, la cat de mult se apasa pe ele daca semanau ca cele de la telecomenzi pica imediat dupa o cantare.Este bine sa stergi si pe cablaj cu alcool izopropilic fiindca este posibil si acolo sa fie ceva mizerie, la mine s-a intamplat sa nu mai mearga o clapa deloc din cauza unei frimituri de paine care a ajuns unde nu trebuia (este orga lui fimiu si pe langa o cantare mai mananca si un sandvis).Dar cand nu este apasat touch se aud toate clapele la fel?

Link spre comentariu

Da, atunci cand este anulat "touch response", toate clapele suna la fel de tare.Totusi, aleator, am mai observat cate un led corespunzator unei clape sa lumineze mai slab. Nu stiu daca la modelul 450 ai functia asta...Oricum, orga e cumparata de curand, pentru fetita, si inca nu mi-am dat seama foarte bine ce e defect si ce nu. Sa rezolv intai cu clapele astea si apoi mai vom mai vedea. Multumesc de sfaturi.

Link spre comentariu

Salutare.Am rezolvat.Am demontat orga, am curatat/degresat contactele clapelor de pe placuta comuna cat si contactele din cauciuc grafitat ale fiecarei clape. Acestea din urma au fost regrafitate cu farful unui creion HB moale. A fost o munca migaloasa fiindca sunt 122 de disculete de cauciuc ce au trebuit curatate si regrafitate. La inspectie am observat ca unul din cilindrii de silicon care sustin "cursoarele" contactelor era rupt. Am mutat intregul set de contacte in asa fel incat cel rupt sa fie in dreptul primei clape din stanga. Dupa ce am remontat totul la loc si am facut proba, toate clapele functioneaza normal. Deh, am pierdut functionarea unei clape, dar macar nu e pe undeva pe la mijlocul claviaturii, ca pana acum...Multumesc mult pentru asistenta si sfaturi.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator costinmexicanu

Salutare.am o problema cu un roland ax-7.din cand in cand imi ramane unul sau mai multe tonuri blocate fiind aproape imposibil de cantat. imi apare si o eroare pe modulator ,doar daca este ci keyboardul bagat. dak schimb tonul dispare problema(doar pentru moment). daca stie cineva cum m-ar putea ajuta cu un sfat, sau daca cunoaste un electronist care se pricepe.(ori un service ceva). radu3_venom .sau 0729343139. multuesc.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
Vizitator Bujor Florin Lucian

Buna, am o Elka X 50 din 1982 si din cand in cand rotorul de Leslie rotary se aude foarte slab, aproape deloc mai ales la diferente de temperaturi. Am nevoie de ajutor. Mersi.

Link spre comentariu

Vă recomand tuturor să vă completați locațiile la profil.Nu de alta, dar eu de exemplu, mai repar ocazional și clape (sintetizatoare)și doar dacă ați fi pe aproape de locația mea ar merita efortul.Dar neștiind dacă cel cu care comunic e pe aici prin zonă sau printr-un alt colț al lumii, nici nu prea mai deschid discuția.

Link spre comentariu

Buna, am o Elka X 50 din 1982 si din cand in cand rotorul de ( rotary) pe condensatori se aude foarte slab, aproape deloc mai ales la diferente de temperaturi. Am nevoie de ajutor. 0724107262, va rog ajutor

Editat de Bujor Florin Lucian
Link spre comentariu

Fără a o desface măcar nu pot să mă pronunț.La vechimea orgii nimic nu m-ar mira. Ai schemele originale ale orgii ? Orga e o variantă italiană a unei Hammond. 

Schemele nu le am dar se gasesc pe net. Aveti orice piesa originala pentru acest model, altfel nu risc sa o deschid...

Fără a o desface măcar nu pot să mă pronunț.La vechimea orgii nimic nu m-ar mira. Ai schemele originale ale orgii ? Orga e o variantă italiană a unei Hammond. 

http://music-electronics-forum.com/t24693/

Link spre comentariu

Dacă dorești s-o repari singur, trebuie să ai curaj și s-o desfaci.Prima orgă pe care am reparat-o era o Vermona și nu știam mai nimic despre ea.Am avut noroc să găsesc caietul service original al orgii și după cîteva săptămâni de studiat (câte puțin în fiecare zi) am găsit defectul (sau lanțul de defecte, că o belea nu vine singură).Nu spun că aveam mult mai puțină experiență decât acum, dar aveam o mare curiozitate și chef de muncă.Acum am mai multă experiență, cheful de muncă s-a mai diminuat cu vârsta, dar nu a dispărut  :rade:

De la o orgă veche trebuie să te aștepți în primul rând la contacte imperfecte și potențiometre uzate.Apoi mai vedem.

Link spre comentariu
  • 9 ani mai târziu...
La 19.10.2014 la 10:17, validae a spus:

Vă recomand tuturor să vă completați locațiile la profil.Nu de alta, dar eu de exemplu, mai repar și orgi, clape sau sintetizatoare și dacă ați fi pe aproape de locația mea ar merita efortul.Dar neștiind dacă cel cu care comunic e pe aici prin zonă sau printr-un alt colț al lumii, nici nu prea mai deschid discuția.

Buna ziua.Sunt din Vrancea.Am o orga Yamaha MPK249 la care ar trebui rescrisa memoria.Am citit mai sus ca reparati si instrumente cu clape.Ce ziceti,s-ar putearezolva?.Multumesc.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Din păcate, nu vă pot ajuta, starea sănătății nu imi mai permite.Plus ca distanta mare ar pune probleme de transport in siguranță, unii curieri joacă fotbal cu coletele mici și aruncare la distanță cu cele voluminoase.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări