Vizitator Postat Octombrie 23, 2010 Partajează Postat Octombrie 23, 2010 Buna seara, Desi radioreceptorul este extrem de simplu, conceput dupa o schema clasica are o particularitate de realizare practica. Pe post de transformator de iesire am utilizat un traf de retea 220V/8V, eliminand timpul necesar pentru realizarea lui. Acest radioreceptor se preteaza foarte bine pentru a fi realizat de kinderi datorita tensiunilor reduse la care lucreaza, practic 6V (5 acumulatoare de 1,2V) pentru filament si 9 sau 12 V pentru Ua. Alimentarea anodica redusa la 9V nu influenteaza foarte mult puterea semnalului de iesire asa cum se poate vedea si in videoclipul de aici; L-am testat si la 12V utilizand o baterie foto miniatura LR23 cum se poate vedea aici. In secundarul trafului de iesire se pot cupla castile audio (2 x 32 ohmi) sau pentru o auditie confortabila in spatiul unei camere, boxele de la calculator. Pentru mai multe detalii am urcat cateva poze (inclusiv schema). Un videoclip aici Link spre comentariu
harman37arun Postat Octombrie 26, 2010 Partajează Postat Octombrie 26, 2010 Cu alimentarea filamentului e ok dar ma mir sa fie emisie electronica la 9v!!! Link spre comentariu
mila Postat Octombrie 26, 2010 Partajează Postat Octombrie 26, 2010 Bateriile fiind in serie tensiunea pe anod e intre 15 si 17V (6v-filament + 9-12V-bateria anodica) Link spre comentariu
harman37arun Postat Octombrie 26, 2010 Partajează Postat Octombrie 26, 2010 Bateriile fiind in serie tensiunea pe anod e intre 15 si 17V (6v-filament + 9-12V-bateria anodica)Atunci ce cauta un traf de 220v/8v in anodul lampii...acolo ar fi nevoie de minim 60v anodica sa existe emisie. Link spre comentariu
harman37arun Postat Octombrie 26, 2010 Partajează Postat Octombrie 26, 2010 Bunicul meu avea un aparat de radio care functiona cu 20baterii 3R12(4,5v late care se foloseau la lanterne).marca nu o mai retin dar de curios o sa caut sa vad ce marci de Radio au facut rusii sub 100v .. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 26, 2010 Partajează Postat Octombrie 26, 2010 Bateriile fiind in serie tensiunea pe anod e intre 15 si 17V (6v-filament + 9-12V-bateria anodica)Atunci ce cauta un traf de 220v/8v in anodul lampii...acolo ar fi nevoie de minim 60v anodica sa existe emisie.1.Traful din anod (220V/8V) este de fapt traful de iesire, adapteaza impedanta la casti sau difuzor.2.Tensiunea anodica a fost fix 9V!! Dupa atatea experimente stiu ce spun, insa pe schema sunt figurate doua surse in serie considerand ca una de 6V este insuficienta pentru Uanod, dar insumate sa dea minim 9v; Deci 6v+3V, de exemplu. In experiment am alimentat filamentul de la o sursa fixa de 6V iar intre masa si circuitul anodic am cuplat o baterie de 9V, iar in celalat experiment o baterie LR23 de 12V; Pentru a pune in evidenta diferenta... Este de inteles reactia celor care au lucrat cu tuburi la zeci si sute de volti... Link spre comentariu
mila Postat Octombrie 26, 2010 Partajează Postat Octombrie 26, 2010 ok ,pe prima schema nu era clar cat are a-2-a baterie si am presupus ca e una de 9-12V Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 27, 2010 Partajează Postat Octombrie 27, 2010 In continuare am adaugat schema cu doua tuburi 6AK5 alimentate la o sursa comuna de 12V atat pentru filamente (in serie) cat si pentru anozi; Un acumulator auto.Cand este gata cablajul am sa urc cateva poze... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 9, 2010 Partajează Postat Noiembrie 9, 2010 Receptorul cu doua tuburi 6AK5, este mult mai sensibil receptionand seara o serie de programe pe UM; L-am realizat practic pe o carcasa de radio-casetofon auto recuperata si care asigura un spatiu suficient pentru amplasarea componentelor mai mari (transformatorul de iesire, condensatorul variabil etc); Filamentele celor doua tuburi sunt alimentate in serie de la sursa de 12V comuna cu circuitul anodic. Pe bobina de acord am cuplat antena la spira 35. Cateva videoclipuri si poze cu acest receptor sensibil: videoclip I videoclip II Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 9, 2010 Partajează Postat Noiembrie 9, 2010 Am urcat si schema refacuta. Link spre comentariu
Mikrosha Postat Decembrie 4, 2010 Partajează Postat Decembrie 4, 2010 Apropo de pentode alimentate la tensiuni mici, am avut curiozitatea sa trasez curbele unei pentode subminiatura de tip 1Ж37Б (1J37B), alimentata cu 25V pe grila ecran, si cu tensiunile de g1 0, -0,5 -1 -1,5 -2 -2,5. Se vede ca transconductanta este foarte mica, de doar 300uA/V. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 5, 2010 Partajează Postat Decembrie 5, 2010 Salut,Este interesant de verificat transconductanta si pentru EF95 (6AK5), eventual un grafic care poate da o imagine de ansamblu a rezultatului.Cert este faptul ca poate functiona si la tensiune redusa desi a fost proiectata pentru 180V tensiune anodica. Experimentele demonstreaza acest fapt.Ultimul experiment facut recent cu PL504/PL500 m-a lasat placut impresionat deoarece pot functiona intr-un etaj final SE alimentat la 27V si culmea scot o putere de 1W.C7i1BeNqomI uGcf6942SI4 Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 8, 2010 Partajează Postat Decembrie 8, 2010 EF95 nu-i la fel cu 6J1P?de curiozitate cum au fost trasate curbele lampii aleia? treaba pare a fi fost facuta software.Da si nu.Da 6j1p este echivalenta cu EF95 daca o utilizezi in aplicatii cu tensiune anodica peste 18V;EF95 sau si mai bine 6AK5, se comporta mai bine sub 18V cu limita inferioara a tensiuni anodice undeva pe la 9V.In concluzie 6AK5(EF95) are randament mai bun la 9V decat 6j1p. :daDaca se vrea 6j1p montata in montajele de mai sus sunt necesare doua baterii de 9V inseriate pentru anodica. Link spre comentariu
Mikrosha Postat Decembrie 8, 2010 Partajează Postat Decembrie 8, 2010 de curiozitate cum au fost trasate curbele lampii aleia? treaba pare a fi fost facuta software.Software pe naiba, au fost trase manual, cu sursa de laborator (aia despre care am scris la proiectul meu), citit pe Ц4313 si bagate rezultatele in Open Office Calc. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 9, 2010 Partajează Postat Decembrie 9, 2010 In legatura cu lampa 1J37B, amintita mai sus, ai incercat-o intr-un receptor cu reactie la 12-18V? Am gasit un articol pe radiomuseum cu o aplicatie de emitator AM cu 1J37B la Ua=1.5V! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum