Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se masoara mosfeti?

ctindex

Postări Recomandate

Am un final fet400 cu tranzistori mosfet irfp240/irfp9240 si a iesit fum din rezistentele de 470ohmi de linga rezistentele de 0,22ohmi/5w.A-si dori sa masor tranzistori, am cautatpe net cum se face dar nu am inteles si va rog sa imi explicati pas cu pas cum se face.Multumesc celor care au rabdare si bunavointa sa ma ajute.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ctindex

4

• high_voltage_tm

3

• remus68

1

Top autori în acest subiect

problema e ca nu am "dioda" pe aparotul meu care e model vechi. Deci masirat cu aparatul pe ohmetru nu trebue sa am numic intre G-D, G-S cu tester "+" pe G si tot nimic cu tester "-" pe G , dar trebue da am aproximativ 510 ohmi intre D-S in unul din sensurile de masurare. te rog sa ma corectezi daca am inteles bine sau nu.

Link spre comentariu

Deci masurat cu aparatul pe ohmetru nu trebuie sa am nimic intre G-D, G-S cu tester "+" pe G si tot nimic cu tester "-" pe G

- corect

dar trebuie sa am aproximativ 510 ohmi intre D-S in unul din sensurile de masurare

- eu n-am găsit tranzistori la care să se aplice această regulă

Ia-ți un multimetru digital, nu-i o avere! Cel din poză costă 30-40 RON

Posted Image

P.S. Încearcă să nu mai pocești cuvintele, e mai dificil să te faci înțeles.

Link spre comentariu

Scuze am scris repede si nu am mai verificat. Cei 510 ohmi intre D-S i-am dedus din postul care l-ai pus tu mai sus si reprezinta dioda din tranzistorul mosfet. Urmeaza sa cumpar un aparat de masura mai performant dar a-si vrea ceva care sa pot masura si in mH-uH cu el pentru bobine si nu am gasit unul mai ieftin.

Link spre comentariu

Da, pe topicul din link cineva spune ca dioda dintre D si S se poate masura pe domeniul de 2KΩ si ar trebui sa aiba intr-un sens cam 510... :nas:

Gresit; evident, se poate masura pe domeniul de diode, asa cum a spus remus68.

Eu am vrut sa-ti indic varianta prezentata de bughy_sk8.

Link spre comentariu

Va referiti la metoda asta:Masurare MOSFET:Multe mos-feturi le poti masura si cu un multimetru (digital!) in felul urmator:1- se pozitioneaza aparatul de masura pe masurare "diode" 2- Se aseaza mosfetul pe un plan complet izolator , fara a se atinge cu mana pe toata durata operatiunilor de masurare3- se conecteaza bornele + la poarta si - la oricare din celelalte terminale pentru mosfet canal N si invers pentru cel cu canal P , si se tine o secunda 4- se conecteaza repede bornele intre cele doua terminale S si D si aparatul trebuie sa afiseze continuitate, valoarea nu are importanta5- se conecteaza aparatul invers fata de punctul 3 si apoi se repeta pct 4 , si aparatul trebuie sa afiseze intrerupere.Masurare transistor NPNExista cazuri in care metoda de mai sus te pacaleste. Ca sa vezi daca este bun tranzistorul setezi aparatul de masura pe functia "continuitate" si faci urmatoarele masuratori:plusul la baza si minusul la emitor - trebuie sa conducaplusul la emitor si minusul la baza - nu trebuie sa conducaplusul la baza si minusul la colector - trebuie sa conducaplusul la colector si minusul la baza - nu trebuie sa conducaplusul la colector si minusul la emitor, plusul la emitor si minusul la colector, cu baza in gol, nu trebuie sa conduca.Plusul la multimetru este de obicei cel rosu. Indicatiile sunt pentru tranzistoare NPN. In cazul tranzistoarelor PNP se inverseaza plusul cu minusul.Tensiunea de deschidere masurata pe jonctiunea Baza-Colector este mai mica decat tensiunea masurata pe jonctiunea Baza-Emitor

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări