Vizitator Postat Octombrie 25, 2010 Partajează Postat Octombrie 25, 2010 1_Nu putem exclude inductanta(ca NU se vrea/intentioneaza acest lucru din start in schema 6n6 ...). 2_diferenta este majora , schema gabriele nu poate asigura tensiune atac Vvv mai mare decit 2x(-Ug finala) simetric,inutila alimentarea cu 400V a acelui etaj(grila de comanda tub final poate fi dusa cel mult in 0V). 3_schema a gabriele nu poate furniza curenti de grila tub final(inutil curentul anodic relativ mare prin 6sn7). 4_la schema cu inductanta 6n6 nu este dependenta tensiunea atac de 2x(-Ug finala) poate "invinge" negativarea. 5_atacul 6n6/inductanta in cazul in care nu se cer curenti de grila comanda tub final va fi perfect simetric. 6_schema cu inductanta poate clasa 1/2 6n6 mai mult ca perfect in clasaA. 7_schema cu inductanta 6n6 poate furniza curenti de grila comanda tub final. 8_amplitudinea de atac a schemei cu inductanta este mult mai mare. 9_curentul mai mare la anod al 6n6(eventual sectiuni paralel) nu este inutil ca in cazul 6sn7(gabriele), si asa mai departe... ,singurul lucru asemanator fiind "polarizarea". Link spre comentariu
ggg Postat Octombrie 25, 2010 Partajează Postat Octombrie 25, 2010 Sa traiasca D-l Vali ,Nu doresc sa ma bag in discutii mai vechi sau mai noi dar cred ca ,totusi ,D-l Lazaroiu doreste doar sa sublinieze ca este vorba despre acelasi principiu.In rest toate cele bune. Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 25, 2010 Partajează Postat Octombrie 25, 2010 1_Nu putem exclude inductanta(ca NU se vrea/intentioneaza acest lucru in schema 6n6 ...). 2_diferenta este majora , schema gabriele nu poate asigura tensiune atac Vvv mai mare decit 2x(-Ug finala) simetric,inutila alimentarea cu 400V a acelui etaj. 3_schema a gabriele nu poate furniza curenti de grila tub final(inutil curentul anodic relativ mare prin 6sn7). 4_la schema cu inductanta nu este dependenta tensiunea atac de 2x(-Ug finala). 5_schema cu inductanta poate clasa 1/2 6n6 mai mult ca perfect in clasaA. 6_schema cu inductanta poate furniza curenti de grila. 7_amplitudinea de atac a schemei cu inductanta este mult mai mare. 8_curentul mai mare la anod al 6n6(eventual sectiuni paralel) nu este inutil ca in cazul 6SN7(gabriele), si asa mai departe... ,singurul lucru asemanator fiind "polarizarea". OK!concluzie: adaptam tot ce ati spus dv. schemei lui si "scoatem" ceva frumos si din GM70 in configuratia data de d-lui!...... ca o curiozitate:aveti sau stiti o procedura de calcul pentru acea inductanta????...banuiesc ca acea inductanta trebuie sa se comporte foarte linear in tot spectrul audio,adica sa asigure tot ce spuneti dv. pe intreaga gama audio ?! Acea inductanta este si Za pentru anodul lui 6N6P dar si secundar de atac pentru G1 al lui 6C33C.Grupul RC in serie cu inductanta nu stiu ce ar putea reprezenta dar,iar banuiesc ca "tine" curentul anodic al lui 6N6P indiferent de impedanta (variabila) a bobinei L in functie de frecventa si poate pune la masa (dinamic/referinta) celalalt pol al bobinei,dar poate dezvoltati dv. teoria acestui montaj...,este ceva interesant,cu toate ca daca observati si eu in schema proiectata de mine cu GM70 am folosit cam acelasi sistem de atac pentru G1 (GM70),deci si curenti de grila (!!!!!!)....dar la momentul respectiv nu prea a fost observat si/sau judecat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 25, 2010 Partajează Postat Octombrie 25, 2010 _Satraiasca domnul ggg !__Acelasi principiu de polarizare(cum si spun mai sus) , in rest total diferit !(tocmai si in special datorita acelei inductante ! bine plasate si unde trebuie !). Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 25, 2010 Partajează Postat Octombrie 25, 2010 Grupul RC in serie cu inductanta nu stiu ce ar putea reprezenta dar,iar banuiesc ca "tine" curentul anodic al lui 6N6P ...Nu "tine" nici un curent anodic 6n6...Pe acel grup RC paralel(dinspre masa) serie cu inductanta=serie cu consumul etajului 6n6 se formeaza -Ug finala, C_ul in regim dinamic are rol bine stabilit !=sunt (este ca si cum inductanta ar fi conectata la masa pentru regimul dinamic)...in regim dinamic(alternativ_audiofrecventa) 6n6 descarca numai pe inductanta,aceasta tensiune de audiofrecventa care apare pe inductanta este atacul grilei de comanda 6s33s(componenta continua care apare la bornele inductantei poate fi socotita ca facind parte din negativare tub final). Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 25, 2010 Partajează Postat Octombrie 25, 2010 Grupul RC in serie cu inductanta nu stiu ce ar putea reprezenta dar,iar banuiesc ca "tine" curentul anodic al lui 6N6P ...Nu "tine" nici un curent anodic 6n6...Pe acel grup RC paralel(dinspre masa) serie cu inductanta=serie cu consumul etajului 6n6 se formeaza -Ug finala, C_ul in regim dinamic are rol bine stabilit !=sunt (este ca si cum inductanta ar fi conectata la masa pentru regimul dinamic)...in regim dinamic(alternativ_audiofrecventa) 6n6 descarca numai pe inductanta. Adica,chiar nu conteaza valoarea acelei rezistente?????,eu am inteles ca stabileste -Ug pentru finala,dar nu pe acolo trece si Ianod (presupun ca rezistenta in DC a bobinei este relativ mica,de ordinul sutelor de ohmi)pentru 6N6P ???- v-am intrebat,bineinteles daca se poate spune; cum se calculeaza inductanta L ???? Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 25, 2010 Partajează Postat Octombrie 25, 2010 Adica,chiar nu conteaza valoarea acelei rezistente?????,eu am inteles ca stabileste -Ug pentru finala,dar nu pe acolo trece si Ianod (presupun ca rezistenta in DC a bobinei este relativ mica,de ordinul sutelor de ohmi)pentru 6N6P ??? - v-am intrebat,bineinteles daca se poate spune; cum se calculeaza inductanta L ???? __Nu conteaza !(-decit ca negativare GRILA COMANDA TUB FINAL !).__Acea tensiune care se formeaza pe grupul RC este excluasa din calculul alternativ-audiofrecventa este ca si cum etajul 6n6 cu inductanta-sarcina ar fi alimentat la un potential mai mic decit 250V(250V mai putin tensiunea negativare tub final) atita tot ! ce nu_i clar ?!,sau nu se intelege ?. __"cum se calculeaza inductanta L" ,nu am chef sa dezvolt acum !(la cerere). __La dumneavoastra in schema este vorba de un repetor (6L6/g807-mai jos) pe catod cu sarcina mixta/combinata inductiva/rezistiva (ce cistig are acel repetor in tensiune ?!...care_i asemanarea ?! ,sau poftim intrebare:-de ce nu ati decuplat R10 cu C_eu din acea schema ?-ce va impiedica ?,care_i ratiunea LR serie cu R nedecuplata in CAaf ?! ,uneori cind pui o inductanta conteaza unde/cum ce doresti sa obtii...). __Uite eu dintr_un amarit de 6n6 cu acea schema download/file.php?id=53785&mode=view inductanta sarcina promit peste 300Vvv atac fara grgila comanda finala cuplata ca nu am / sa_i dau virf pozitiv de atac 150V chiar daca poftim nu_mi ramine decit 180Vcc-190Vcc anod-catod 6n6. Link spre comentariu
mișa Postat Octombrie 25, 2010 Partajează Postat Octombrie 25, 2010 E posibil ca acea rezistenta sa lipseasca. Oricum e de valoare mica. Trebuie testat practic. Eu as incerca fara ea si normal, fara condensator. Mai trebuie studiata stabilitatea. Daca tinem cont ca regimul finalei e destul de dur, stabilitatea e importanta. Cea mai buna stabilitate e cind acea rezistenta e ZERO iar bobina are rezistenta cit mai mica, preferabil o bobina ideala.Referitor la aceasta bobina, important e sa aiba inductanta suficient de mare incit reactanta inductiva sa nu coboare prea mult la frecventa minima propusa, respectiv sa nu atenueze joasele. De asemenea, capacitatea parazita trebuie sa fie suficient de mica incit sa nu afecteze inaltele. La o astfel de bobina aceasta capacitate e problema... Pentru asta, mai bine facem o bobina cu inductanta mai mica si legam in paralel cele 2 triode 6n6. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 25, 2010 Partajează Postat Octombrie 25, 2010 Cum sa lipseasca si negativarea unde_i ?! grila de comanda tub final ?!(nu inteleg la ce schema te referi sau rezistenta ?). Link spre comentariu
mișa Postat Octombrie 25, 2010 Partajează Postat Octombrie 25, 2010 Ma refeream la rezistenta din anodul lui 6n6 din prima ta schema. Negativarea grilei finale e asigurata din rezistenta din catodul finalei. Din punct de vedere static, grila finalei e la masa prin bobina. (pratic nu ziceam ca reziztenta sa fie scoasa, demontata, ci sa aiba valoare zero) Curentul prin finala nu mai depinde de curentul prin 6n6, depinde doar de Rk proprie. Iti dai seama ce se intimpla daca se arde 6n6 sau o scoti din soclu? Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 25, 2010 Partajează Postat Octombrie 25, 2010 Nu misa , rezistenta din catod finala se presupune nesemnificativa si este ca punct de test Ia0_finala,acea rezistenta inpreuna cu C_ul paralel si serie cu inductanta dispusa circuit anod 6n6 asigura tensiunea de negativare(acesta este sensul dat de mine),desigur din rezistenta catod finala 6s33s se poate culege informatie CC si folosi(procesata) in catod 6n6 pentru a realiza negativarea automata !... Iti dai seama ce se intimpla daca se arde 6n6 sau o scoti din soclu?__Daca se arde 6n6 sau o scoti din soclu trebuie un control -Ug finala un comparator cu prag/fereastra(plaja -Ug permis) care sa intrerupa Ua tub final=nimic complicat ,vrei sa_l "desnez" ?!Ee,acum te multumeste ?! Link spre comentariu
mișa Postat Octombrie 25, 2010 Partajează Postat Octombrie 25, 2010 Iti dai seama ce se intimpla daca se arde 6n6 sau o scoti din soclu?Nu vreau sa-desenezi. Ma gindeam ca finala se polarizeaza automat cu Rk propriu peste care pui eventual condensator, grila ei e tinuta la masa prin bobina cu rezistenta cit mai mica iar eventualele mici fluctuatii de tensiune continua pe aceasta bobina pot fi preluate de Rk fara sa se ajunga in regim distructiv. Aceste fluctuatii pot sa apara datorita uzurii lampii prefinale sau chiar prin scoaterea ei (citiva volti) De exemplu daca bobina are 200 ohmi si prin ea trec 30mA, daca scoti prefinala tensiunea in grila creste cu 6V. In cazul 6s33s, cresterea curentului anodic nu e dramatica. Asta voiam sa explic. Functional nu se modifica nimic, atit ca nu mai reglezi curentul finalei din polarizarea prefinale. Ce-i drept, pierzi putere mare pe Rk. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 25, 2010 Partajează Postat Octombrie 25, 2010 Desigur si solutia ta (cum gindesti , este perfect valabila/functionala ! si negresita !,ma doare_n spate ca pierd tensiune/ pe negativarea automata catod finala cazul solutiei tale=suplimentez Ua cu aceasta pierdere tensiune /putere) ,am si spus ca se pot dezvolta anumite lucruri in config data.Solutia ta cu negativare automata catod finala totala/ este bine mersi practic/teoretic oricum.(inductanta poate fi si "amortizata" daca vrei de un circuit RC in regim dinamic CAaf ) , __eu am pus/postat asa cum scrie sub img. o chestie pur teoretica si nu am prezentat detalii/dezvoltarea acestei chestiuni (intentia mea nu este sa dezvolt acest lucru la acest moment) poate apartine orcui daca doreste sa dezvolte ceva ,de fapt singurul motiv pentru care am postat acest kkt este sa arat cit de simplu poate fi ,sau se poate gindi-"uneori" ,vroiam sa evidentiez ca nu intotdeauna o gindire prea stufoasa poate duce la rezultat...,Se poate constata si in exprimarea momentului: ...o solutie de doua minute ,mi_a luat mai mult sa o desenez ,bine se poate dezvolta...,nu_l sterg,-mi_asum dreptul intelectual ). Link spre comentariu
mișa Postat Octombrie 25, 2010 Partajează Postat Octombrie 25, 2010 Nu mi se pare de loc kkt. Evident, solutia trebuie dezvoltata, calculata, etc. Se vede asta dupa faptul ca n-ai pus valori. Si asta-i o chestie buna. Dupa cum ai observat, eu am privit din alt unghi solutia ta. Amortizarea de care zici e deja o chestie de finete, nu mai face parte din principiu. Poate ajuta mult daca e bine facuta sau poate strica totul. Link spre comentariu
mișa Postat Octombrie 26, 2010 Partajează Postat Octombrie 26, 2010 Hai sa dam niste valori numerice: discutam de prima schema a lu' valderama. Hai sa dimensionam bobina din anodul prefinalei: sa zicem ca "cere" 8K. Asta inseamna pentru 20Hz cam 63H. Absolut realizabil....OK dar aceasta bobina va avea 3.9MEGA ohmi la 10KHz. Asta nu e OK pentru un regim de lucru normal al lampii 6n6. Normal, bobina se chinuie sa pastreze curentul constant prin cresterea tensiunii autoinduse si va compensa ceva...Oricum trebuie sa fie o bobina foarte buna. Capacitatea bobinajului tinde sa fie dominanta...Asta e un motiv pentru care nu agreez bobinele ca sarcina. In cazul transformatoarelor situatia e alta. (cum ziceam cu citeva posturi mai sus) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum