Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aerisire automata beci


Vizitator xelanoimis

Postări Recomandate

Vizitator xelanoimis

Salut,Imi amenajez o camera la demisol cu geamuri termopan si ma gandeam ca ar fi util un sistem automatizat de aerisire, deoarece nu statu permanent acolo, incalzesc doar cand cobor (probabil cu o aeroterma) si nu pot lasa geamurile deschise din motive de securitate. Camera are 2 geamuri pe pereti alaturati.Ideea principala e sa asigur o ventilatie suficienta pentru a evita probleme de umiditate, condens, dar si pentru aerisirea incaperii. De preferat fara pierdere mare de caldura. Spre deosebire de un ventilator de baie, cred ca ar fi suficient un sistem cu debit mai mic, deoarece e vorba de o aerisire lenta.Ma gandeam sa folosesc 1 sau 2 ventilatoare mici de pc, care sa le pun pe o priza cu programare sa porneasca pe timpul noptii sau la anumite intervale.Si as avea cateva intrebari despre cum s-ar organiza acest sistem cat mai optim:1. este suficient 1 ventilator si o gaura de intrare aer proaspat? Sau e mai bine sa am un ventilator care scoate aer si unul care baga?2. este necesar ca cele 2 ventilatoare (sau 1 ventilator + gaura) sa fie fiecare pe geamul lui, sau pot sta pe acelasi geam, unul langa altul? Ma gandesc sa evit ca unul sa bage inapoi aerul care il scoate celalat, daca sunt apropiate. Dar as prefera sa fie pe acelasi geam, ca sa nu modific ambele geamuri. Geamul e inalt de 60cm si as putea sa pun unul sus si unul jos.3. sunt suficiente ventilatoare de 80 sau am nevoie de 120? Ma gandesc ca daca e gaura mai mica se pierde mai putina caldura.4. cum pot minimiza pierderea de caldura? Un capac ceva? Se poate "automatiza" asta ca sa se deschida doar cand porneste ventilatorul? Ma gandesc la ceva mecanic care se "inchide" prin propria greutate - dar atunci ar "forta" mai mult ventilatorul (sa-l tina ridicat) si probabil ar minimiza debitul de aer.5. montajul pe geamul de termopan imi pare dificil, asa ca ma gandesc sa impart fereastra in doua, si pe partea mai mica, fixa, sa pun plexigals sau ce se pune, si in el sa pun ventilatoarele. Banuiesc ca asta e ok.Va multumesc si astept cateva sfaturi. Poate cineva chiar a folosit asa ceva.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • doru3160

    2

  • costi002

    2

  • vfp_marius

    2

  • Ovidanie

    1

Top autori în acest subiect

1-e suficient un ventilator care sa scoata aerul,de intrat,nu-ti fa griji intra altul la loc,nu reusesti sa faci vid,nici macar preliminar :rade: 2-In cazul ca pui 2 ventilatoare,poti fi sigur ca odata iesit afara,nu o sa poti colecta toata cantitatea de aer evacuata si sa o trimiti inapoi...intra si aer proaspat.3-orice aerisire presupune pierdere de caldura,din 2 rele o alegem pe cea mai putin rea si ne mai aerisim din cand in cand...cel mai bun ventilator e cel care il ai deja.4-e suficienta o clapeta care inchide prin propria greutate si e actionata spre deschidere de curentul de aer evacuat,si asa spuneai ca aerisirea se face lent,ventilatorul nu se forteaza,tot cat stie el scoate.5-mai bine dai o gaura in perete,si lasi geamurile asa cum sunt(la ce bun termopan,daca inlocuiesti geamul dublu/triplu cu plexiglass...)Sincer,eu as deschide geamurile din cand in cand si as rezolva problema :rade: Solutia propusa e valabila doar cand nu ai geamuri la exterior si esti nevoit sa pui tubulatura,dar aici...in 5-10 min ai rezolvat treaba,simplu si eficient.Succes.PS-Chiar daca ti se pare ca am raspuns in gluma,la pct 5 am vorbit serios(ca si la celelalte de altfel)

Link spre comentariu

Eu folosesc un ventilator recuperat dintr-o sursa de calculator pentru a ventila o boxa de 16m patrati. Ventilatorul este alimentat la 8V si este montat pe usa camerei, in perete am fact o gaura de 60mm. Camera in discutie nu are geamuri. Ventilatorul functioneaza tot timpul.

Link spre comentariu

da interesant punctul 5 oricum chiar daca vrea sa dea gaura in geam termopan no so poate face :da , 1 geamul e din mai multe straturi de sticla poate inca nu stie asta , 2 sticla odata taiata se va sparge foarte usor , 3 nici un producator nu ii va garanta efectul termic geamului in cauza . solutzia e 2 gauri una jos si una sus pe peretzi opusi (in zid),intro gaura va monta ventilatorul iar in cealalta de preferat jos cu un gratar ,anti rozatoare ,iar ventilatorul in gaura de sus care sa scoata aerul ,preferabil la ambele gratar metalic .spor la treaba .

Link spre comentariu

da interesant punctul 5 oricum chiar daca vrea sa dea gaura in geam termopan no so poate face :da , 1 geamul e din mai multe straturi de sticla poate inca nu stie asta , 2 sticla odata taiata se va sparge foarte usor , 3 nici un producator nu ii va garanta efectul termic geamului in cauza . solutzia e 2 gauri una jos si una sus pe peretzi opusi (in zid),intro gaura va monta ventilatorul iar in cealalta de preferat jos cu un gratar ,anti rozatoare ,iar ventilatorul in gaura de sus care sa scoata aerul ,preferabil la ambele gratar metalic .spor la treaba .

:rade: nu prea cred ca se poate nici asa,fiind demisol gaura de sus o sa dea afara,dar cea de jos,mai mult ca sigur o sa fie in pamant ,de unde nu are sa vina aer,cel mult ceva rozatoare ratacite :rade: Gaura in sticla nici el nu a zis ca da,dar in schimb va monta in locul geamului,un plastic transparent,care poate fi prelucrat,dar nu va mai fi la fel de eficient termoizolator...Pana la urma si titlul e la deruta,scrie beci,dar de fapt se vrea un spatiu de lucru/locuit ocazional,cand va fi incalzit electric...si daca e asa,atunci e de preferat aerisirea clasica prin deschiderea geamurilor cat si cand e nevoie.Daca e intrebuintat f rar acest spatiu,si accesul in interior se face de cateva ori pe an,atunci se justifica o aerisire independent de geam,care poate fi automatizata sau nu.
Link spre comentariu

da domnule Doru am vazut deruta cu beci si demisol , nu am pus accent pe asta , cred ca nu are geam decat pe o singura fatzada a constructziei , a transformat beciul in demisol si are probleme cu umiditatea dar mai bine ar fi el sa nea dea toate detaliile constructziei ca sa nu ne batem capetele :da

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator xelanoimis

Merci pentru sfaturi si scuze pentru intarziere.Camera are 4x4mp la demisol, se ridica cu 60-70cm deasupra solului (inaltimea geamurilor) si are 2 pereti exteriori (alaturati). Unul spre strada, altul spre curte. Situata sub apartament, dar acesta este la et.1, nu imediat la parter.Peretii sunt din beton, approx 40cm grosime, si cred ca e dificil de gaurit, mai ales cu o gaura mai larga cat pt ventilator. De aceea intentionam sa compartimentez geamul si sa am o parte ingusta (8-12cm) din plasticul acela izolator care se pune in partea inferioara a balcoanelor termopan, si pe care il pot ingauri pt ventilator.Alta problema ar fi ca nu pot aerisi cu un ventilator la usa, pt ca usa da intru-un hol tot la demisol, unde nu e tocmai un miros placut sau aer proaspat.Caut solutia automata pentru ca e posibil sa am perioade mai lungi in care nu folosesc incaperea (probabil de la cateva zile pana la cateva saptamani). Iar cand o folosesc nu vreau sa cobor, sa aerisesc si apoi sa stau in frig 2-4 ore cat stau. Ma gandesc ca poate cu o aerisire lenta se pastreaza si din caldura facuta in ziua anterioara.Destinatia camerei nu e stabilita, dar se preteaza pt home cinema, birou, sala sport, si chiar pt dormit ocazional.Incalzirea ma gandesc sa o fac cu un convector, sau ceva care il pornesc cand cobor si care incalzeste aerul destul de repede.Daca aveti si alte sfaturi, as fi recunoscator.Multumesc!P.S. Momentan nu sunt probleme cu umiditatea, dar geamurile actuale si usa... aproape ca nu sunt :)

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Salutare,

Doresc si eu o parere pentru urmatoarea problema.

In dormitor, unde geamul este termopan si distanta de la parchet la usa este de cativa mm, iarna, umiditatea creste relativ mult pe timpul noptii, ajunge undeva la 65%.

Dezumidificatorul cu pastile, pe care il am, nu este foarte eficient.

Ma gandeam, sa dau o gura in perete, de vreo 5cm, si sa pun un mic cooler (ceva gen 4x4cm controlat pwm sa nu faca zgomot) care sa fie controlat de un pic ce citeste un senzor de umiditate si sa plece pe la 55%-58%.

Intrebarile ar fi:

- ar fi o idee buna sau sa raman la varianta aerisirii in fiecare dimineata

- teoretic, unde ar trebui data gaura, aerul umed se ridica sau coboara (nu prea le am cu fizica).

 

Ma mai gandeam si la o idee, ceva gen o clapeta care se inchide automat cand nu se face aerisirea fortata.

 

Astept pareri, idei.

Numai bine

 

 

LE: am gasit asta

În functie de gradul de umezeală, s-a constatat că aerul uscat areo densitate mai mare decât aerul umed.
.

 

 

Sa inteleg ca aerul umed este sus?

Link spre comentariu

Salutare,Doresc si eu o parere pentru urmatoarea problema.In dormitor, unde geamul este termopan si distanta de la parchet la usa este de cativa mm, iarna, umiditatea creste relativ mult pe timpul noptii, ajunge undeva la 65%.Dezumidificatorul cu pastile, pe care il am, nu este foarte eficient.Ma gandeam, sa dau o gura in perete, de vreo 5cm, si sa pun un mic cooler (ceva gen 4x4cm controlat pwm sa nu faca zgomot) care sa fie controlat de un pic ce citeste un senzor de umiditate si sa plece pe la 55%-58%.Intrebarile ar fi:- ar fi o idee buna sau sa raman la varianta aerisirii in fiecare dimineata- teoretic, unde ar trebui data gaura, aerul umed se ridica sau coboara (nu prea le am cu fizica).Ma mai gandeam si la o idee, ceva gen o clapeta care se inchide automat cand nu se face aerisirea fortata.Astept pareri, idei.Numai bineLE: am gasit asta

În functie de gradul de umezeală, s-a constatat că aerul uscat are o densitate mai mare decât aerul umed.
.Sa inteleg ca aerul umed este sus?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări