Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Multimeter DT-830B

Vizitator tictac

Postări Recomandate

Vizitator tictac

Salutare la toata lumea :da sunt novice in domeni si am o mica problema cu o alarma auto. am legat un firul care duca la contact undeva gresit, cred.. si de atunci cum alimentez alarma incepe si suna continuu, fara sa raspunda la nicio comanda, fie ea data de la telecomanda fie de la butonu Valet. si am inteles ca s ar fi ars UNL 2003. am cautat eu pe acolo acel UNL2003.. si am gasit un UNL2003AG, acum intrebarea e, cum se verifica cu un multimeter DT-830D acel UNL2003AG sa vad daca e ars sau nu.. sau ceva sa pot afla care e problema.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• blazeu

1

• emilberculescu

1

Top autori în acest subiect

ULN2003 este o arie de 7 tranzistori npn :[attachment=0]ULN2003.gif[/attachment]Cu multimetrul nu prea poti sa il masori sigur din cauza diodelor de protectie ( acestea sunt puse pentru sarcini inductive )Poti sa legi cate un led dinspre fiecare iesire la plus si pe intrare sa atingi cu o rezistenta de 1-10K tot din plus legata ( ledul trebuie sa se aprinda doar in momentul in care ai atins intrarea asociata iesirii )Alimentarea circuitului este pe pinii 8 -minus si 9 -plus.Poti sa il masori cu multimetrul si in montaj :Alimentezi montajul si verifici tensiunea pe pinii 8 si 9 ( sa zicem 12V )Masori intre pinul 9 ( + ) si fiecare iesire , pe toate ar trebui sa ai 0V ( nu are nici o comanda )Daca pe vreuna din ele are 12V , verifica si intrarea asociata ( pinul opus ) - aceasta o verifici fata de pinul 8Daca fata de masa ( repet pin 8 ) are 0V inseamna ca tranzistorul de la acea sectiune e ars 9 scurt C-E )daca tensiunea este mai mare de 0.6V inseamna ca ai comanda pe acea intrare si circuitul ( acea sectiune ) este bun(a).ULN 2003 se poate "arde partial" dar daca nu functioneaza nici o comanda e posibil sa nu fie de la el ci de la microcontroler.

Link spre comentariu
Vizitator tictac

salut, am verificat cum ai spus. pinul 8 si 9: 12.75Vpinul 9 si 10: 0.00Vpinul 9 si 11: 0.68V pinul 9 si 12: 12.12Vpinul 9 si 13: 0.00Vpinul 9 si 14: 0.46Vpinul 9 si 15: 0.00Vpinul 9 si 16: 0.00Vpinul 8 si 5: 5.36Vam gresit cumva? :d

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Pentru a fi edificator, ar trebui comparata iesirea cu intrarea (masurata fata de +12 volti, tensiunea e zero pe iesiri daca tranzistorul e blocat; deoarece un asemenea circuit se utilizeaza adesea pentru translarea nivelului (adica transformarea unui semnal din logica microcontrolerului in intervalul 0-5 volti, in nivel pentru actionarea "de forta", la 12 volti - relee, actuatoare incuiere portiere, sirena), eu as masura fata de "masa", sau "zero volti". Pe intrare e probabil sa existe o tensiune de genul 4,5-5 volti, careia sa-i corespunda 0,2-0,8 volti pe iesire (tot fata de masa!), in functionare normala.)Succes!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări