Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fumul de sacaz strica vederea?

DiCK

Postări Recomandate

Plumbul din fludor este foarte nociv.Ma intreb cum stati cu dantura.Folositi o foarfeca.Eu unul am inhalat destul fum de sacaz mai ales si fumez mult si doctorul mi-a spus ca prin combinarea lor am realizat o bomba cu ceas pt plamani(macar stiu de ce ma duc :limb: ).Deasemeni port ochelari(de mic) dar evolutia bolii(miopie) este normala desi de multe ori mi-a intrat fum in ochi.Si orice fum este nociv pt ochi din simplul motiv ca poate cauza iritatii ( depinde si de sensibilitatea specifica a fiecaruia).Iti recomand picaturi pt ochi atunci cand ii simti obositi sau lacrimeaza (eu folosesc Visine).In plus daca lucrezi multe ore asigura-ti o lumina suficienta (si daca este neon sa fie macar warm adica din aceea rosiatica cea alba "rece" oboseste mai mult ochii) si din cand in cand fa o pauza privind in zare fara sa focalizezi un punt anume.Acest exercitiu mi-a fost recomandat de un medic: relaxeaza pupila si muschii globului ocular.Atunci cand inscriptia este foarte mica pe piese ca in cazul SMD-urilor sau este mai stearsa nu-mi fortez privirea.Am o lampa de birou cu bec normal asez piesa sub ea si prin miscarea ei incerc sa fac scrisul cat mai vizibil privind dintr-o pozitie cat mai fireasca.Focalizarea unui punct de foarte aproape este obositoare pt ochi(obliga cristalinul sa se contracte la maxim).Multa sanatate.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

3

• DiCK

3

• Spitfire

2

• remus68

2

Top autori în acest subiect

• 2 săptămâni mai târziu...

Nu ştiu ce făceau oamenii primitivi, care trebuiau să întreţină focul tribului aprins permanent.

Pai, ce sa faca? De obicei mureau. Pe la 30 de ani, nu ca acum, la 70.

http://en.wikipedia.org/wiki/Life_expectancy

Cat despre aturnism, am obiceiul sa rup fludorul cu dintii...

Nu mai manca fludor! Intoxicatia cu plumb se numeste saturnism, nu aturnism.

http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar ... rnism_2214

E foarte grava si ireversibila. Printre altele inhiba activitatea celulelor nervoase, adica devii prost!

Tu crezi ca toata nebunia asta cu componentele fara plumb e doar o mare conspiratie ca sa nu ne mai iasa noua lipiturile lucioase?

Link spre comentariu

Aiurea...saturnism...pana in 1989, 90% din racorduri la orice chiuveta cu apa potabila erau fabricate din teava de plumb, chiar si acum mai exista tevi de plumb in casele vechi, nu mai vorbim ca acum 100 ani, vasele de bucatarie(cratiti, oale mai mici) erau confectionate din plumb... :nebunrau: canile si ibricile erau din cositor, dar evident, acel cositor nu era 100% pur, inevitabil continea si plumb. La ora actuala, exista ibrice si cani de "inox"-inox China-numai alimentar nu cred ca e acel inox , in conditiile in care un ibric costa 5 lei! Crom stabil in alea, doar in stomacul nostru... Plumbul e toxic doar in anumite combinatii, solubile, in general se acopera cu hidroxid de plumb la suprafata si nu mai are nici o treaba, doar daca punea gospodina de acum 100 ani, ceva aliment acid se ajungea la intoxicatie.

Link spre comentariu

Eroare: acele vase erau din tablă de fier (corect - oţel) sau aramă (corect - cupru) şi doar cositorite, de către meşteri specializaţi - ţiganii costorari.

Plumbul de la instalaţiile casnice se folosea la scurgeri (sifoanele de pardoseală şi ţevile de la căzile de baie), nu la aducţiunea apei, asta se întîmpla numai pe vremea imperiului roman, de tristă amintire şi în evul mediu pînă în vremea revoluţiei industriale, deci nu la noi, care am fost scutiţi de asta. Ptr aducerea apei s-au folosit ţevi şi conducte din fontă moale, sau fontă dură, ptr debite mari şi din alamă ptr instalaţiile mici şi mai recent din oţel moale (OLT-35).

Link spre comentariu

Nu stiu din ce erau tevile de aductiune dar sub chiuveta de la bucatarie aveam racorduri tot din teava, nu erau ca acum din furtun de cauciuc invelit in tresa metalica. Teava aia de racord intre baterie si perete arata 100% ca plumbul care se punea la echilibrat rotile auto, plombele de sigiliu, greutatatile de plumb folosite la pescuit, etc.Era foarte grea, moale de o puteai indoi cu mana desi avea pereti grosi de vreo 2-3 mm, acoperita la exterior de un strat cenusiu inchis care se zgaria usor si dedesubt ramanea metal lucios. La fiecare capat era lipita o flansa adaptoare din alt material mai dur. Flansa avea de jur imprejur o piulita care o strangea de baterie. Sunt convins ca racordul de sub chiuveta era din plumb, si se zice ca de la plumb devii prost, asta ar putea explica multe :rade:

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Imi amintesc si eu de teava de plumb. Eu am fost un caz mai fericit, aveam teava de plumb doar la bazinul de la wc. Oricum ruperea fludorului cu dinti o faceam din comoditate nu ca nu as fi stiut ca plumbul e toxic. Acum ca am deschis discutia asta si am primit atatea replay-uri de "incurajare" nu o sa o mai fac :d

Link spre comentariu

In urma cu doi ani am trecut pe ochelari.Ajunsesem sa-mi fie frica de a mai calca pedala de acceleratie noaptea :limb: . Controlul l-am facut la un prieten (bineinteles tot el m-a convins sa fac controlul).Din ce am inteles de la el e destul de nociv pentru ochi fumul degajat de pistolul de lipit,indiferent din ce e compus.Dar dereglajul la ochi a fost facut mai mult din cauza ca am holbat prea mult ochii dupa componente pe placi.Tot asa aveam dureri de cap si ameteli dupa ce stateam cateva ore cu ochii prin ele.Vad bine de aproape fara lentile,dar in departare mai mare nu prea. Cum acum port ochelarii cand lucrez la montaje,pot sa va spun ca dupa ce folosesc pistolul de lipit in combinatie cu fumul de sacaz,se depune ceva destul de opac pe lentile,si dupa aspect destul de nociv(uscat).Acum sunt protejat :ras: Oh.. si ce mult conteaza o lampa cu lumina puternica.Popii la biserica nu stau cu nasul in tamaie,ba eu am impresia ca unii chiar se feresc de fumul degajat :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări