Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fumul de sacaz strica vederea?

DiCK

Postări Recomandate

Am auzit o vorba de curand, cum ca fumul de sacaz strica vederea... Oare este adevarata? Medicul deja mi a recomandat ochelari, cu toate ca de vina par a fi SMD urile.Am zis sa va intreb si pe voi cu toate ca deja mi au confirmat 2 persoane aceasta teorie. Daca e asa atunci e clar, imi schimb meseria, ma fac sofer de autobuz :d jokeNumai bine,A D I

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

3

• DiCK

3

• Spitfire

2

• remus68

2

Top autori în acest subiect

Tot ce e posibil sa fie adevarat. Dar este inofensiv fata de fumul de la aspirina :cry: utilizat pentru indepartare emailuri sarme si alte chestiuni asemanatoare. De la fludorul cu plumb poti sa capeti aturnism daca ai obiceiul sa-l mesteci, numai meserie ecologica nu este !

Link spre comentariu
  • Administratori

in fabrici se folosesc hote si extractoare de fum de la locul lipirii tocmai pentru ca sunt destul de nocive gazele inclusiv vapori de metale

Link spre comentariu

Cam orice intra in ochi e daunator,intr-o masura mai mare sau mai mica.Si in legatura cu ochelarii ,nu intinerim,odata cu varsta scade acuitatea vizuala.Anul trecut m-am 'jucat' cu lasere fara a purta ochelari de protectie(masca de sudura-na)...vederea mi-a slabit dar acum a revenit aproape de cum a fost.Dar cine mai lucra cu sacaz in ziua de azi?

Link spre comentariu

Eu folosesc permanent, ptr că nu orice fludor are destul sacîz pe interior. Mai ales la cositoriri de terminale sau cablaje şi chiar la dezlipit piese. Depinde şi de originea sacîzului, cel mai toxic mi s-a părut în viaţă cel RDG-ist, cu miros de chiloţi arşi, cel rusesc sau românesc sînt chiar parfumate.

Link spre comentariu

Colofoniul(sacazul) are ca principiu activ acidul abietinic, nu dauneaza la nimic, doar la oxizii de pe fire... :rade: Alta legenda urbana! Cel mai bun sacâz este răşina arborelui de fistic(Pistacia Lenticus) care creşte in Insula Chio. :nebunrau:

Link spre comentariu

Nu cred ca dauneaza vederii,eu ma ocup de electronica de la 10ani si la fosta Casa Pionierilor se folosea sacaz,apoi mai tarziu am folosit numai sacaz si pe viitor la fel o sa fac.Pot citi fara probleme ce scrie pe smd-uri fara lupa sau alte instrumente optice ajutatoare si nici nu port ochelari.Cred ca depinde 98% de fiecare organism in parte,dar totusi eu cred ca fumul de la sacaz afecteaza mai degraba caile respiratorii.

Link spre comentariu

Nu cred ca dauneaza vederii,eu ma ocup de electronica de la 10ani si la fosta Casa Pionierilor se folosea sacaz,apoi mai tarziu am folosit numai sacaz si pe viitor la fel o sa fac.Pot citi fara probleme ce scrie pe smd-uri fara lupa sau alte instrumente optice ajutatoare si nici nu port ochelari.Cred ca depinde 98% de fiecare organism in parte,dar totusi eu cred ca fumul de la sacaz afecteaza mai degraba caile respiratorii.

Din cauza sacazului am facut alergie(stranut)! :da
Link spre comentariu

eu sincer dupa o zi mai intensa in atelier ma alegeam cu usoare ameteli si dureri de cap cat timp aveam obiceiul sa ma chiorasc deasupra cablajului si foarte aproape... va dati seama ca inhalam mare parte din fumuri. intre timp m-am obisnuit sa lucrez din pozitie mai fireasca sa nu ma mai aplec deasupra cablajului... si chiar imi reglez respiratia (am prins frica) astfel incat sa expir cand e fumul mai intens. tot am zis ca-mi fac un aspirator de fumuri dar am cam lasat-o moale cu electronica din lipsa cronica deja de timp pt hobby.

Link spre comentariu

cel mai toxic mi s-a părut în viaţă cel RDG-ist, cu miros de chiloţi arşi

:rade: Intr-adevar, acesta era cel mai "puturos", saciz... nu am ars niciodata chiloti sa am un element de comparatie, dar era gretos.
Link spre comentariu

Sunt sanse si la ochi sa te afecteze (depinde de organismul fiecaruia). De la o perioada incoace, eu am inceput sa lacrimez, stranut si sa mi se infunde nasul cand lucrez cu sacazul. Trebuie sa ies pe balcon la aer ca sa pot lucra. O sa incerc si cu alt tip de sacaz sa vad daca mai am aceleasi reactii.

Link spre comentariu

Sunt sanse si la ochi sa te afecteze (depinde de organismul fiecaruia). De la o perioada incoace, eu am inceput sa lacrimez, stranut si sa mi se infunde nasul cand lucrez cu sacazul. Trebuie sa ies pe balcon la aer ca sa pot lucra. O sa incerc si cu alt tip de sacaz sa vad daca mai am aceleasi reactii.

fix asa ceva patesc si eu, "boala" este capatat in urma unui accident cu sacaz (e poveste lunga si stupida)in ultima vreme, cand am mult de lipit, folosesc un ventilator + burete 120x120mm pentru a extrage fumul. nu am bani pentru o sita profi dar functioneaza foarte bine si metoda asta.
Link spre comentariu

Cand am zis sacaz, ma refeream si la fluxul din fludor, si acela face fum, pentru ca sacaz in sine nu folosesc prea des.Dupa ce aveam mai multe de lipit, seara cand ajungeam acasa ma dureau ochii, iar dimineaza cand plecam spre munca imi lacrimau. Am fost la medic si mi a recomandat ochelari de "aproape" de 0,75. Acum asta nu stiu daca este din cauza sacazului (fluxului din fludor) sau a varstei :cry:Cat despre aturnism, am obiceiul sa rup fludorul cu dintii, cand se face biluta la cap apoi vreua sa lipesc un SMD, nu o sa mai fac chestia asta!!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări