Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sudura cu electrozi bazici/aluminiu/inox

lorik199

Postări Recomandate

Cred ca am probat si asa, dar inductanta e mult prea mica, mai ales daca traful e monofazat trebe inductanta mare.Pune-l chiar daca nu izolezi.Ai sa vezi ca conteaza si un fier acolo in loc de tole.Din ce vad din poze, la exemplarul asta I-urile sunt din bucati sudate...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 222
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mariusspuneceva

45

• em2006

42

• nickrvl

17

• Ion_Bumbu

17

...Daca iti mai aduci aminte, la probe, sudorii ce impresie aveau, se amorsa bine ? cum suda in aluminiu ?

Sudorul a fost multumit, el voia pt bazici, cu asta a probat. De amorsat amorsa excelent, secretul e tens mare de mers in gol, dar fara a exagera cu curentul in primar, deci optimizarea caracteristicii.Aluminiu, sudorii mei n-au sudat niciodata in felul asta, ci numai WIG. Se mai suda cu electrozi de Al, dar personal n-am vazut, caci nu ma interesa. Cand am vazut ce poate iesi cu wig-ul n-am mai vrut sa stiu de altele.Pt WIG, le atasam la modulul trafo un modul stabilizator de arc si un pistol de sudura care se fabrica la noi, cu duze ceramice romanesti. (wig aluminiu se sudeaza in alternativ).
Link spre comentariu

....................Pt WIG, le atasam la modulul trafo un modul stabilizator de arc si un pistol de sudura care se fabrica la noi, cu duze ceramice romanesti. (wig aluminiu se sudeaza in alternativ).

Acel "modul stabilizator de arc" de fapt e un generator HF functional tot timpul?Am un traf` de HF de la o sursa Wig Esab la care e atasat un generator HF, in gol da scinteie "sanatoasa", vreu sa-l atasez la un traf` de sudura in vederea sudarii Wig aluminiu, nu am incercat niciodata asa ceva si de acea intreb..., banuiesc ca e posibil sa-mi strapunga izolatia intre spire..., daca puteti detalia putin...
Link spre comentariu

pt nickrvl:bineinteles ca acele varfuri mari de tensiune pe care le produce HF-ul va strapunge puntea redresoare si izolatia dintre spire .trebuie montat un filtru care se leaga direct pe infasurarea secundara a trafului de putere sau direct dupa puntea redresoare(daca se foloseste asa ceva).solutia se foloseste industrial.

Link spre comentariu

Stabilizarea de care vorbesc se facea fie cu HF (metoda cea mai veche), fie cu impulsuri aditionale de curent, fie combinat. E necesara, deasemenea compensarea componentei continue care e considerabila in aceste cazuri (sudare aluminiu si aliaje), arcul avand un efect pronuntat de redresare (practic se comporta ca o dioda). Este de altfel cunoscut in general efectul de redresare al arcului de sudura, dar in cazul WIG Al este mai pregnant.

...Acel "modul stabilizator de arc" de fapt e un generator HF functional tot timpul?Am un traf` de HF de la o sursa Wig Esab la care e atasat un generator HF, in gol da scinteie "sanatoasa", vreu sa-l atasez la un traf` de sudura in vederea sudarii Wig aluminiu, nu am incercat niciodata asa ceva si de acea intreb..., banuiesc ca e posibil sa-mi strapunga izolatia intre spire...

Da, se poate rezolva si cu un generator HF functional tot timpul, dar e necesara si compensarea componentei cc.In general un trafo HF destinat amorsarii la WIG DC nu se preteaza la aluminiu (AC), scanteia nu trebe sa fie asa puternica, esentiala e sincronizarea, tensiunile vehiculate pot fi mult mai mici (de ex 2kV). Se poate face ca generatorul HF sa asigure atat amorsarea initiala, cu tensiune mai mare, (cand capatul electrodului e rece), cat si stabilizarea arcului dupa ce acesta a fost aprins.Riscul de care zici cu strapungerea izolatiei poate exista, dar se poate evita complet daca cuplajul se face corect, ai vazut cum se face la invertoarele cu wig hf, se face exact la fel. Adica, pe borna calda, ce pleaca la pistol se pune o bobina cuplata inductiv cu generatorul, legarea facandu-se astfel incat capatul rece sa fie spre sursa, suntata si de un condensator (se formeaza astfel un filtru simplu).Deci daca vrei sa testezi ar fi bine sa procuri unul facut pt wig Aluminiu, si nu din cel pt amorsare in DC.PS scuze, n-am vazut ca a postat si Ciprian, ne-am suprapus...Ciprian, nu-l descuraja, riscul strapungerii se poate elimina complet.
Link spre comentariu

Am testat azi un pic, din traf , am redresat , si am inseriat secundarul unui traf de sudura ( traful a carui bobina din secundar am folosit-o e de 95 A ) fara condensatori. Cu aluminiu, amorsa greu si nu puteam decat sa dau ceva puncte, arcul era intrerupt, din cauza lipsei condensatorilor !? sau saturarii bobinei ( bobina + secundar traf despre care vorbeam ma isus) , ori ambele ?!? cu electrod bazic, se amorsa bine dar intrerupea , se comporta ca si cum sudam in curent alternativ cu bazic. Bazicul mergea mai bine , chiar binisor, doar redresat fara secundarul celuilalt traf inseriat. Condensatorii ,ce rol au, concret ?

Link spre comentariu

"em2006", "cipriyan123", Nu vorbesc de tensiune redresata, cititi-mi va rog cu atentie postul, il reproduc partial aici "...vreu sa-l atasez la un traf` de sudura in vederea sudarii Wig aluminiu...", e vorba de un traf simplu fara redresare, deocamdata e o simpla intrebare, insa am aruncat pe undeva pe la tara un vechi transformator de sudura pe care ma bate gindul sa-l "modernizez".O data mai de mult am avut de aface cu asa ceva:post-9441-13982939268_thumb.jpgla un traf clasic era adaptata o unitate WIG special pentru sudura aluminiului insa nu mai stiu detalii, ce i-mi amintesc e ca HF o dadea o bobina de inductie gen Dacia printr-o bujie, deci se poate.Cum am spus deocamdata e ca idee, o sa revin cu poze peste citeva zile cred, 1Martie, deh....

Link spre comentariu

Nu cred ca trebe sa-l recitesc mai atent, eu am inteles exact si replica mea e perfect valabila in context.Stabilizatorul de arc se ataseaza la un trafo sudura ordinar, eu am facut si cu trafo manufacturat (diy).Cu ce vad in poza postata m-ai facut curios, din pacate butoanele sunt mascate de cable si modulul acela ESAB e neclar, se recunoaste numai dupa culoarea specifica.E sigur ca modulul e pt WIG aluminiu?Pentru ca vad acolo niste borne (Texas) pe care sunt marcate semnele plus si minus, deci e vorba de DC.Iar pt aluminiu trebe AC.Apoi nu vad comenzile specifice (echilibrare, curatire, patrundere), nu ai o poza mai clara, in care sa se vada butoanele?

Link spre comentariu
Nu cred ca trebe sa-l recitesc mai atent, eu am inteles exact si replica mea e perfect valabila in context.

Aici, nu la o punte redresoare va refereati? sau poate inteleg eu gresit........

...Acel "modul stabilizator de arc" de fapt e un generator HF functional tot timpul?

Am un traf` de HF de la o sursa Wig Esab la care e atasat un generator HF, in gol da scinteie "sanatoasa", vreu sa-l atasez la un traf` de sudura in vederea sudarii Wig aluminiu, nu am incercat niciodata asa ceva si de acea intreb..., banuiesc ca e posibil sa-mi strapunga izolatia intre spire...

Da, se poate rezolva si cu un generator HF functional tot timpul, dar e necesara si compensarea componentei cc..................................................

Oricum ciprian se refera clar la o punte redresoare:

pt nickrvl:

bineinteles ca acele varfuri mari de tensiune pe care le produce HF-ul va strapunge puntea redresoare si izolatia dintre spire .............

Nu folosesc punte redresoare.......

Stabilizatorul de arc se ataseaza la un trafo sudura ordinar, eu am facut si cu trafo manufacturat (diy).

Cu ce vad in poza postata m-ai facut curios, din pacate butoanele sunt mascate de cable si modulul acela ESAB e neclar, se recunoaste numai dupa culoarea specifica.

E sigur ca modulul e pt WIG aluminiu?

Pentru ca vad acolo niste borne (Texas) pe care sunt marcate semnele plus si minus, deci e vorba de DC.

Iar pt aluminiu trebe AC.

Apoi nu vad comenzile specifice (echilibrare, curatire, patrundere), nu ai o poza mai clara, in care sa se vada butoanele?

In cea ce priveste poza mai am una insa din pacate e tot acoperita de cabluri, sint facute mai de mult:

post-9441-139829393413_thumb.jpg

dar dati cautare pe "gogu" dupa TIGAID.......

Link spre comentariu

...Aici, nu la o punte redresoare va refereati? sau poate inteleg eu gresit...

Exact, intelegi gresit. Ma refeream la componenta continua care apare inerent la sudura wig aluminiu. Una din cerintele de baza ale aparatului este sa scape de efectele nocive ale acesteia. Deci. acolo nu e nici o dioda, insusi arcul electric se comporta ca o dioda.

Deci, daca vrei sa-ti faci un aparat dintr-un trafo si un bloc HF, nu e destul, mai trebuie un circuit care sa evite efectele fenomenului mentionat.

De fapt, intr-un post anterior specificam:

Stabilizarea de care vorbesc se facea fie cu HF (metoda cea mai veche), fie cu impulsuri aditionale de curent, fie combinat. E necesara, deasemenea compensarea componentei continue care e considerabila in aceste cazuri (sudare aluminiu si aliaje), arcul avand un efect pronuntat de redresare (practic se comporta ca o dioda). Este de altfel cunoscut in general efectul de redresare al arcului de sudura, dar in cazul WIG Al este mai pregnant.

....

E vreo ambiguitate?!
Link spre comentariu

...In cea ce priveste poza mai am una insa din pacate e tot acoperita de cabluri, sint facute mai de mult:[attachment=0]DSC02857a.jpg[/attachment]dar dati cautare pe "gogu" dupa TIGAID.......

Acum chiar ca sunt si mai curios ca inainte. Pentru ca poza e mult mai clara, asa ca sunt mai lamurit, in sensul ca, desi in singurul document gasit cu TIGAID zice ceva de AC-DC, eu unul nu cred ca, cu ce se gaseste in cutia aia se poate suda aluminiu (AC). Probabil o exista vreun modul cu aceasta functie (adaptabil la un trafo sudura), dar cel din poza este numai pentru DC, iar generatorul HF este numai pt amorsare (ignition), nu si pt stabilizare.Daca mai ai ratacit pe undeva un astfel de modul, ar fi interesant de vazut interiorul, sa vedem in ce masura s-ar putea adapta la TIG-AC.In perioada de glorie a dispozitivelor din categoria celui in discutie, erau multe produse asemanatoare care includeau un generator HF astfel realizat incat sa faca un compromis intre amorsare si stabilizare, era in genul bobinei Tesla, extrem de poluant electric, impreuna cu un filtru lucra in conjunctie cu un trafo sudura si putea suda wig aluminiu. Daca traful era supradimensionat, se ignora componenta continua de care vorbeam mai sus, insa, contrar celor afirmate in diverse reclame, sudura era departe de calitatea pe care o conferea un aparat care sa tina cont de toate problemele specifice acestui procedeu de sudura. Deci in principiu se poate suda, dar calitatea lasa mult de dorit.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări