Vizitator adrian_iphon Postat Februarie 5, 2012 Partajează Postat Februarie 5, 2012 intru si eu pe aici pentru cateva detali care le gasiti pe net sau uni alti le-au experimentat,vorbesc cu o experienta de sudor satul pana peste cap de asa ceva. Sudura cu electrod se executa in curent continu,merge invertor cat si transformator cu punte si bobina dar cel mai mult conteaza energia pe care o poate debita sursa pentru a intretine arcul,electrodul de aluminiu fiind foarte pretentios in functie de fabricant si de timpul cat se utilizeaza de la deschiderea unei cuti de noi,se umezesc foarte repede in general,electrozi mai scumpi au si ceva calitate mai ridicata(dar ca si o concluzie necesita o sursa care sa genereze energie continua suficent de mare sa intretina arderea si calitatea electrodului plus daca sunt noi veti vedea ca se sudeaza bine )pentru toate astea daca in timpul procesului de sudura cu electrod se mai adauga gaz in baia de metal veti vedea o sudura mult mai calicativa la cordon si patrundere.Sudura cu electrod are rezistenta dictata de calitatea electrodului si experienta sudorului. Mig mag ,proces cu fir continu,se sudeaza in curent continu liniar sau curent continu pulsat la aparatele mai scumpe.Calitatea este foarte buna.Curentul pulsat ajuta la un reglaj mai fin al amperajului si precizie mai buna fata de mig-mag clasic. Wig merge numai in curent alternativ,reglajele apar in functie de grosimea piesei,daca piesele mari sunt preincalzite sau nu.Aparatele sunt prevazute cu reglaj frecventa ,cat sa fie pe polaritatea negativa sau pozitiva ,curentul si tensiunea,mixajul dintre ele este dictat de necesitate.Calitatea foarte buna cu un aspect exceptional daca aparatul este reglat bine Link spre comentariu
nelute8 Postat Februarie 18, 2012 Partajează Postat Februarie 18, 2012 Si pana la urma, cum facem cu profesorul Italian? Cum puteti sa spuneti ca, sudura electrica cu electrod de aluminiu, e mai mult o lipitura, cand cele trei materiale (doua piese si electrodul) se topesc si se aliaza ca la sudura in otel? Am in curte o lada de TIR, la care-i sudez (dupa o lovitura laterala) si completez cu tabla de aluminiu, partile lipsa, plus tabla de 0,5 prinsa de tevile si alte profile de aluminiu, din care e facut scheletul. Am sa fac poze. Totusi sunt tentat sa cred, ca multi vreti sa dezinformati.E la moda. Am fost contrazis si cu sudura in otel, cu GPL, de multi ingineri. Unul, foarte "istet" sustinea ca, se poate suda in otel, dar nu se poate alami. Chiar un inginer , de la "mama otelului" de la Galati, incerca sa ma convinga, ca ceea ce eu am realizat, nu-i decat o spoiala. Am facut un film si dat pe Youtube, cu proba, demonstratie, si e tacut si acum.Daca eu sudez tablele, tevile, cutii de viteza, bai, carcase de electromotoare (care-s destul de solicitate), cum sa fie doar lipitura? Iertati-mi va rog "tonul" , dar si eu sunt trecut prin destule, si e greu sa mai cred orice teorie, fara sa fie palpabila. Link spre comentariu
mariusspuneceva Postat Februarie 19, 2012 Partajează Postat Februarie 19, 2012 NU incearca nimeni sa dezinformeze, e posibil ca unii " ingineri " sa nu fie suficient de bine pregatiti, insa tre sa intelegi ca totusi ceea ce faci tu, adica sudura , cu materialele si tehnicile pe care le folosesti tot de oameni ca ei au fost inventate si perfectionate . Probabil ei uita sa precizeze ca daca ar folosi intr-o fabrica, pe linia de productie in serie, aceste metode utilizate de tine atunci timpul de fabricatie si costurile ar creste, iar calitatea produselor ar putea fi mai greu de controlat. Gandeste ca lazi , sau carcase de electromotoare, ce spuneai ca mai sudezi, pleaca de la producatori cu preturi muuuult mai mici fata de pretul lor de pe raftul din magazine. Preturi care sunt foarte mici tocmai datorita metodelor foarte economice si precise calitativ, folosite de producatori. la fel ca si tine sunt si eu maestru al improvizatiilor de orice fel, si de cele mai multe ori functioneaza chiar foarte bine insa asta cere timp si risipa de materiale, 2 elemente pe care producatorii vor sa le economiseasca pentru a produce ceva cat mai ieftin posibil fara a face rabat , in unele cazuri, de la calitatea minima ceruta. E mai rapid sa sudezi aluminiu ( si nu numai ) cu MIG-ul decat cu electrodul , nu mai pui ca esti sigur ca sudura MIG are cele mai multe sanse sa iasa identica ca aspect si rezistenta, mentinand totusi un ritm de productie foarte rapid si economic . Re venind la ingineri, multi , poate foarte multi isi finalizeaza studiile cu master etc tot tacamul cu note impresionante dar in realitate eforturile lor sunt indreptate catre note mari si nu catre partea pragmatica a lucrurilor pe care le invata. Din cauza asta am renuntat la facultate in anul 2, ceea ce invatam nu era util decat ca antrenament pentru memorie. In Italia ca tot ai pomenit iar despre asta, profii de la scolile respective sunt de fapt oameni intreprinzatori care provin din campul muncii, nu sunt oameni care invart doar carti si stilouri pe la scoli, urmarind sa termine facultatea cu note cat mai mari in deprimentul pragmatismului a ceea ce invata. Spre exemplu tipul care preda sudura in scoala respectiva are propria lui firma de constructii metalice prin urmare stie cu ce se confrunta in acest domeniu, stie pe pielea lui nu numai din carti . Link spre comentariu
nelute8 Postat Februarie 19, 2012 Partajează Postat Februarie 19, 2012 Te apreciez pentru cele spuse, dar uiti, sau eu nu realizez corect, ca aici era vorba de ceva, care sa fie util acasa, un aparat care sa poti agata doua piese la nevoie, si daca se poate sa fie si gratis aparatul. Eu asta am vrut sa prezint. Nu ma intereseaza randamentul, ci utilitatea lui. Eu nu cred ca, electrozii au fost facuti aiure, doar sa se castige bani (cum se procedeaza azi la noi), de indata ce aveam acesti electrozi si pana-n '90 . Eu sunt printre ei, din 80, dar acum de curand ii folosesc si acasa, dupa ce am adaugat aparatului, cele descrise. Nu se cade sa cumperi aparate performante, MIG-uri sau alte avioane scumpe (care nu-si justifica pretul), pentru una sau doua suduri la o luna, sau an. Referitor la improvizatii, eu le-as numi realizari sau chiar inventii, pentru ca nici eu nu duc lipsa de ele, si stiu cata munca e , sa faci ceva util.Multumesc pentru cele prezentate mai sus, dar nu suport ca cineva, mai ales daca nu stie, sa bage bete-n roate, cuiva care vrea sa faca, sa stie, sa aiba. Link spre comentariu
mariusspuneceva Postat Februarie 23, 2012 Partajează Postat Februarie 23, 2012 uitasem sa te intreb , nu merg folositi condensatori de valoare mai mare si inlaturarea bobinei ? in aparate profesionale cu traf si punte am vazut ca au doar condensatori fara bobina de inductie . Link spre comentariu
em2006 Postat Februarie 23, 2012 Partajează Postat Februarie 23, 2012 Nu cred, ar trebui condensatoare care sa admita viteze de variatie a curentului foarte mari.Redresoare profesionale pt sud MMA, care sa n-aiba drossel de filtraj, eu n-am vazut.Daca un aparat compus din trafo si punte redresoare poate fi numit profesional. Link spre comentariu
mariusspuneceva Postat Februarie 24, 2012 Partajează Postat Februarie 24, 2012 E vorba de niste aparate MIG MAG, o sa pun ceva poze mai tarziu daca am timp, asta despre care vorbesc are drosel , e ceva foarte asemanator cu schema lui Nelute 8 insa fara rezistente si prizele din primar, condensatorii sunt de 12000 micro la 63 Volti, in numar de 3 buc conectati in paralel, iar bobina este inseriata pe minus . Link spre comentariu
em2006 Postat Februarie 24, 2012 Partajează Postat Februarie 24, 2012 E vorba de niste aparate MIG MAG...Altă gâscă-n altă traistă... Originalitatea aparatului descris de @nelute8 constă in adaugarea rezistentelor care schimba esential caracteristica externă: din rigidă devine căzătoare, asa cum se cere la sudura MMA. Astfel, cu pretul unor pierderi importante de putere (disipată pe rezistente, si nu in arc) se rezolvă apropierea de caracteristica necesară procesului de sudare. Aparatele MIG MAG la care te referi au caracteristica rigidă, acolo nu mai merge sa pui rezistente. ...asta despre care vorbesc are drosel ...Păi, vezi? Atunci de ce afirmai că "in aparate profesionale cu traf si punte am vazut că au doar condensatori fără bobină". Asta sunt curios sa vad si eu, dar nu cred ca e in regulă să pui condensatoare mari direct pe iesire, decât dacă vrei cratere in materialul sudat... ...condensatorii sunt de 12000 micro la 63 Volti, in numar de 3 buc conectati in paralel, iar bobina este inseriata pe minus... Asta-i altceva, condensatoarele nu se descarca direct in arc, mai e si o bobina pe-acolo.Acum că veni vorba de MIG MAG, la aceste masini inductanta e foarte importantă dpv sudura, o să intâlnesti si masini care au mai multe iesiri, ce diferă doar prin inductanta bobinelor inseriate pe traseu. Link spre comentariu
mariusspuneceva Postat Februarie 24, 2012 Partajează Postat Februarie 24, 2012 vazusem tot intr-un mig mag nu mai retin marca si modelul, a trecut ceva vreme de atunci , dar imi aduc aminte ca lipsea bobina Link spre comentariu
mariusspuneceva Postat Februarie 25, 2012 Partajează Postat Februarie 25, 2012 Puntea redresoare este pozitionata sus , aerul cald din ea este evacuat de ventilator afara, din punte masa pleaca in bobina de inductie si din bobina la clestele de masa iar + ul la pistolet . Are conectati in paralel condensatorii in numar de 3 cu valoarea de 12 000 micro si 63 V ( 36 000 micro ! ) aici am facut o schita a bobinei de inductie, sunt curios cati mhr are. e bobinata cu sarma de 4,5 mm diametru care are aprox 14,5 mm patrati aria sectiunii . sunt curios cum arata bobina de inductie a lui Nelute8 . Link spre comentariu
mariusspuneceva Postat Februarie 25, 2012 Partajează Postat Februarie 25, 2012 Acum că veni vorba de MIG MAG, la aceste masini inductanta e foarte importantă dpv sudura, o să intâlnesti si masini care au mai multe iesiri, ce diferă doar prin inductanta bobinelor inseriate pe traseu. Nu am vazut pana acum , dar pentru a regla valoarea inductantei bobinelor nu poate fi folosit un sistem de modificare al miezului bobinelor ? Link spre comentariu
em2006 Postat Februarie 25, 2012 Partajează Postat Februarie 25, 2012 Ba da, in instalatiile vechi se aplica si solutia asta.In instalatiile mai noi se pune un singur drossel, prevazut cu prize mediane, majoritatea instalatiilor au doua sau maxim 3 trepte de inductanta, sunt suficiente.PSAm vazut in posturile anterioare ca folosesti frecvent denumirea de "bobina de inductie".Nu e corect, bobina de inductie e cu totul altceva, denumirea corecta este bobina de filtrare, dar se mai foloseste si termenul de "DROSSEL" preluat din terminologia germana.PPSDaca e interes pt subiect, as putea detalia rolul inductantei la sudarea MIG/MAG, si de ce aceasta in mod normal nu poate lipsi de la o instalatie mai buna, nu vorbesc de sculele hobby. Link spre comentariu
mariusspuneceva Postat Februarie 25, 2012 Partajează Postat Februarie 25, 2012 Ba da, in instalatiile vechi se aplica si solutia asta.In instalatiile mai noi se pune un singur drossel, prevazut cu prize mediane, majoritatea instalatiilor au doua sau maxim 3 trepte de inductanta, sunt suficiente.PSAm vazut in posturile anterioare ca folosesti frecvent denumirea de "bobina de inductie".Nu e corect, bobina de inductie e cu totul altceva, denumirea corecta este bobina de filtrare, dar se mai foloseste si termenul de "DROSSEL" preluat din terminologia germana.ai dreptate in priviinta denumirii, eram neatent, prea concentrat la subiect ( bobina de inductie .. e frecvent folosita la motoarele cu aprindere prin scanteie, pentru ridicarea tensiunii ) . Cum ( formula, etc ) calculez inductanta acestei bobine de filtrare . Pe cele fara miez stiu cum, dar cele cu miez ? macar aproximativ . Link spre comentariu
em2006 Postat Februarie 25, 2012 Partajează Postat Februarie 25, 2012 Cred ca am postat simultan (edit PPS)... :smt091 Link spre comentariu
mariusspuneceva Postat Februarie 25, 2012 Partajează Postat Februarie 25, 2012 Interes este cu siguranta, cel putin din partea mea, nu ma multumesc cu un lucru daca merge, vreau sa stiu de ce merge si cum l-as putea imbunatati . Stiu ca , ce si cum, dar nu stiu de ce ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum