Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sudura cu electrozi bazici/aluminiu/inox

lorik199

Postări Recomandate

Pentru inductanta cat mai mare trebe intrefier cat mai mic.Iese mai economic cu o bobina in loc de trei, inductanta iese mai mare facand un singur miez cu materialul (tolele) de la toate trei.PSCu ce ai masurat inductanta?La ce frecventa?Frecventa pe care o filtrezi aci e 100Hz, atat iese dupa redresare cu punte.

Am masurat inductanta cu un aparat profesional, UNI-T ( nu am masurat sub tensiune etc !!? ). Stiu ca obtin o inductanta mai mare doar cu un singur miez, dar nu am gasit miez cu fereastra suficient de mare pentru ca sa imi incapa mai multe spire si randuri pentru a obtine o inductanta corespunzatoare . Sunt curios cat de mult conteaza intrefierul, deoarece la MIG -MAG-ul despre care vorbeam cateva pagini in urma bobina nu are intrefier, tolele sunt E + I montate ca la un transformator obisnuit. Nelute 8 spunea ca a facut o bobina pe un tor, nu a precizat nimic de intrefier concluzionez ca nu e neaparat necesar intrefierul din moment ce lui nelute ii functioneaza , si la MIG - MAG la fel . Astazi mai cumpar niste electrozi de aluminiu si caut un traf de sudura sa ii folosesc secundarul ca si bobina drossel .
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 222
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mariusspuneceva

45

• em2006

42

• nickrvl

17

• Ion_Bumbu

17

In urma testelor facute astazi concluzionez ca intrefierul nu e necesar, am prins tolele E de I-uri cu sarma neagra , deci tolele fac contact , si nu s-a intamplat nimic rau , ba chiar merge excelent. Condensatorii nu conteaza daca sunt sau nu nepolarizati, ci doar tensiunea lor de lucru sa fie minim 60 si ceva de volti , la fel si valoarea lor , merge si cu 5000 micro , merge si cu 50 000 micro numai sa fie un echilibru intre valoarea inducantei bobinei si valoarea condensatorului . mainemai cumpar cativa electrozi de aluminiu sa definitivez " cercetarile " . PS: am schimbat cateva trafuri de sudura , din astea cu miez reglabil de le-am folosit ca bobine drossel si toate sunt bobinate cu sarma de aluminiu, indiferent de pret etc , cred eu ca miezul difera calitativ .

Link spre comentariu
Vizitator Costel Stefanica

Daca a mai intrebat cineva, imi cer scuze. Pentru bobina de filtraj daca folosesc tole tip I, e bine, e rau, cum e ?Va multumesc.

Link spre comentariu

Nu conteaza, important e sa obtii inductanta necesara si sa nu se satureze la curentul de scurtcircuit. Daca ai tole I, cel mai simplu e sa-l faci U+I, adica sa faci un pachet U din I-uri, si separat alt pachet I-uri.Intre pachetul U si pachetul I, in mod normal se pune intrefier, astfel ca droselul sa nu se satureze la curentul de scurtcircuit al redresorului.Asa se face industrial si asa se face corect.Punct.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am sudat zilele astea en-gross cum se zice, cu rutilic de 3.25, cam la 120 - 130 amperi niste tevi pline de rugina si vopsea pentru un gard si merge excelent in schimb s-au incalzit bobinele, condensatorii si radiatoarele de la diode. Nu temperaturi mari, in jurul la 50 grade celsius masurat cu aparatul de masura. Cutia in care le-am pus nu avea gauri de aerisire, era etansa, ulterior am facut niste gauri de aerisire si parca s-au incalzit mai putin . Dintre toate componentele, condensatorii aveau cu ~ 5 grade C mai mult decat restul .

Link spre comentariu

nu vad nici o veriga slaba, merge struna , mai ales tinand cont ca am " tocat " electrod dupa electrod timp de vreo 2-3 ore incontinuu si la curentul ala cu electrod de 3.25 . La urma urmei 50 grade nu e o temperaura mare, la mana mi se parea mare temperatura , dar cand am masurat m-am linistit .

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Nu inteleg de ce ti se incalzesc diodele, chiar si condensatorii. Nu cumva depasesti tensiunea pentru condensatori? Eu am diode de 350A si nu sunt pe radiatoare cine stie ce, pe niste tablite de aluminiu de 1mm grosime (7/7 cm), prin care se face si conectarea lor in punte, si nu se incalzesc chiar si la superbaz de 3,25. Condensatorii sunt de 6000 de micro/400Vcc, doua bucati in paralel. Zilele astea am construit un elevator auto, si am sudat continuu cu superbaz de 2,5 si 3,25. Mi-a traznit cablul de alimentare, dar in partea de secundar nimic rau. Eu ma laud atat, dar am omis ceva foarte important; nu stiu din ce e miezul meu (am mai facut multe altele care merg "brici"), dar e un tor care e bobinat de fabrica o parte de primar. Spun parte, pentru ca am mai adaugat eu vre-o 100 de spire, pentru a micsora curentul, desi el era pentru 220 bobinat. Sectiunea doar am putut s-o apreciez,ca fiind de 30 cm2. La un calcul pentru secundar, cu aceasta sectiune, tensiunea a iesit dubla fata de calcul. Din ce e miezul, permaloi? La toate miezurile din stator, eu am taiat ferestrele din interior, si asa iese perfect aparatul . Deci nu va descurajati, stiind acum ca al meu e de alta natura. Si celelalte merg la fel, la calcul au iesit identic, fata de al meu, care iese dublu fata de ce stie formula.

Link spre comentariu

Cu ce se decupeaza ferestrele din interiorul statorului ca sa nu aibe bavuri?Statorul se sectioneaza sa aiba intrefier sau ramine intreg pentru constructia transformatorului de sudura

Link spre comentariu

Cu ce se decupeaza ferestrele din interiorul statorului ca sa nu aibe bavuri?

Nu ,ca sa creasca spatiul de bobinat si ca sa fie mai usor,si la bobinare sa fie mai comod.
Link spre comentariu

Nu inteleg de ce ti se incalzesc diodele, chiar si condensatorii. Nu cumva depasesti tensiunea pentru condensatori? Eu am diode de 350A si nu sunt pe radiatoare cine stie ce, pe niste tablite de aluminiu de 1mm grosime (7/7 cm), prin care se face si conectarea lor in punte, si nu se incalzesc chiar si la superbaz de 3,25. Condensatorii sunt de 6000 de micro/400Vcc, doua bucati in paralel. Zilele astea am construit un elevator auto, si am sudat continuu cu superbaz de 2,5 si 3,25. Mi-a traznit cablul de alimentare, dar in partea de secundar nimic rau. Eu ma laud atat, dar am omis ceva foarte important; nu stiu din ce e miezul meu (am mai facut multe altele care merg "brici"), dar e un tor care e bobinat de fabrica o parte de primar. Spun parte, pentru ca am mai adaugat eu vre-o 100 de spire, pentru a micsora curentul, desi el era pentru 220 bobinat. Sectiunea doar am putut s-o apreciez,ca fiind de 30 cm2. La un calcul pentru secundar, cu aceasta sectiune, tensiunea a iesit dubla fata de calcul. Din ce e miezul, permaloi? La toate miezurile din stator, eu am taiat ferestrele din interior, si asa iese perfect aparatul . Deci nu va descurajati, stiind acum ca al meu e de alta natura. Si celelalte merg la fel, la calcul au iesit identic, fata de al meu, care iese dublu fata de ce stie formula.

Sudat continuu e subiectiv, eu le-am montat intr-o cutie care acum are cateva gauri de aerisire, si a suda continuu la care m-am referit eu inseamna ca am sudat pe o suta si ceva de tevi cate 2 placute cu gauri si mustati, tevile erau pentru un gard, au fost destule plus ca tevile erau fie galvanizate , fie vopsite cu vopsea groasa de mai multe culori si ca sa mearga mai repede ,sa arda vopseaua si cromul de pe tevi, am dat aparatul la maxim ( 160 A ) si am " fumat " electrozi de 3.25, timp de cateva ore . cu pauze foarte mici, doar cat schimbam tevile .
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări