Vizitator lemnarm Postat Octombrie 20, 2010 Partajează Postat Octombrie 20, 2010 salutari, Am cumparat de curand un ventilator pentru baie , acesta este montat pe tubulatura , si este prezentat in linku: http://www.hidroponica.ro/extractoare/1 ... iteze.html daca cineva este interesat. acesta are 2 viteze , 2400rpm si 2500rpm ... in momentul de fata l-am pus pe 2400 , dar cu toate astea este deranjant pentru ca este prea zgomotos si vreau sa ii reduc turatia, insa nu stiu cum ... nu vreau neaparat ceva variator , ci vreau doar sa-l pun la 1000-1200 rpm , ideea ii sa-l fac mai silentios , ca ceva debit oricum va avea .... Are cineva idee cum as putea face lucrul asta ?? Merci, Mircea Link spre comentariu
marinescug Postat Octombrie 20, 2010 Partajează Postat Octombrie 20, 2010 Cu un variator pentru becuri cu incandescenta nu ai incercat ? Lasi ventilaorul cablat pe 2500 RPM s-l gadili cu variatorul. Nu-l lasa la turatii prea mici (sub 500 daca mai poate ) ca se incalzeste. Link spre comentariu
Vizitator lemnarm Postat Octombrie 21, 2010 Partajează Postat Octombrie 21, 2010 nu prea am la dispozitie un asemenea variator si costa in jur de 90 ron unul ... si este prea mult doar pentru a incerca :( ...alte idei pe care le-as putea testa ? merci fain ...mircea Link spre comentariu
sorinpavel Postat Octombrie 21, 2010 Partajează Postat Octombrie 21, 2010 Incearca sa inseriezi o dioda.Succes Link spre comentariu
emilberculescu Postat Octombrie 22, 2010 Partajează Postat Octombrie 22, 2010 Incearca sa inseriezi o dioda.SuccesFiind un motor de curent alternativ nu merge cu dioda ( chiar una si tot redreseaza o alternanta )Solutia ideala ar fi un variator ( unul bun este adevarat , cam scump ! )O solutie ieftina ar fi inserierea cu ventilatorul a unui bec cu incandescenta de 60W sau 75W ori 100W incercate pe rand pana ajungi la turatia ( zgomotul ) pe care il doresti.( Becul il poti pune intr-un loc unde sa iti fie si de folos )Oricum consumul este acelasi si cu bec si fara el - curentul in circuit este acelasi. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Octombrie 22, 2010 Partajează Postat Octombrie 22, 2010 Cu un variator de becuri nu merge.Dupa cum l-am vazut e fara perii.Foloseste becuri. Link spre comentariu
Vizitator lemnarm Postat Octombrie 22, 2010 Partajează Postat Octombrie 22, 2010 Interesanta chestie ... deci daca pun in serie cu ventilatorul un bec , scade turatia acestuia ... rusinea mea ca nu prea inteleg de ce ...Deci ar trebui sa pun in felul urmator: ------- bec ------ ventilator ---- sau --- ventilator --- bec--- sau nu are importanta ??Merci,Mircea Link spre comentariu
emilberculescu Postat Octombrie 22, 2010 Partajează Postat Octombrie 22, 2010 Nu conteaza ordinea in care le legi .La circuitele serie curentul ramane acelasi prin cei doi consumatori ( ventilatorul si becul ) se modifica tensiunea ( caderea de tensiune pe fiecare consumator ) in functie de impedanta acestuia , de asta am zis sa incerci pe rand cu becuri de diferite puteri.De exemplu daca ai doi consumatori identici ce se alimenteaza la 220V si ii inseriezi pe fiecare din ei o sa ai o cadere de tensiune de 110V. Link spre comentariu
miron1947 Postat Octombrie 22, 2010 Partajează Postat Octombrie 22, 2010 daca pun in serie cu ventilatorul un becDaca este motor de AC fara perii, nu puteti reduce turatia cu mai mult de cca.5%, indiferent de metoda de reducere a curentului. O solutie, dar mai laborioasa, ar fi un montaj care sa blocheze din alternante(2 da doua nu, etc.). Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 22, 2010 Partajează Postat Octombrie 22, 2010 Cel mai simplu e cu un condensator în serie, trebuie testat în funcţie de consumul motorului, aşa din ochi, de la 4uF în sus, la minim 250Vca, preferabil de tipul cu cose sau şuruburi ca terminale. Link spre comentariu
Vizitator lemnarm Postat Octombrie 25, 2010 Partajează Postat Octombrie 25, 2010 Nu conteaza ordinea in care le legi .La circuitele serie curentul ramane acelasi prin cei doi consumatori ( ventilatorul si becul ) se modifica tensiunea ( caderea de tensiune pe fiecare consumator ) in functie de impedanta acestuia , de asta am zis sa incerci pe rand cu becuri de diferite puteri.De exemplu daca ai doi consumatori identici ce se alimenteaza la 220V si ii inseriezi pe fiecare din ei o sa ai o cadere de tensiune de 110V.Am incercat varianta cu becul si am legat un bec de 60w in serie cu ventilatorul ,dar vreau sa zic ca de abia se aprinde becul si ventilatorul intr-adevar isi reduce turatia. Dar nu prea ii o varianta asta , ca eu becul asta vroiam sa-l plasez in baie , dar nu este utilizabil la intensitatea aia. hmmmO sa incerc si cu condensatorul in serie , sa vad daca are vreun efect ...merciMircea Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 25, 2010 Partajează Postat Octombrie 25, 2010 ...ventilatorul intr-adevar isi reduce turatia. Dar nu prea ii o varianta asta , ca eu becul asta vroiam sa-l plasez in baie , dar nu este utilizabil la intensitatea aia. hmmm Vrei si cu varza unsa si cu slanina in pod(asta ca sa nu amintesc de cea cu sufletul in rai)...cam greu...lasa lumina in baie asa cum e,si becul asta il montezi undeva unde nu ai treaba cat si cum se aprinde,pana la urma problema ta era sa reduci turatia la motor,nu sa citesti ziarul in baie,la lumina produsa de becul ce reduce turatia motorului Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum