Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinte pentru difuzoare auto

Vizitator werty76xxl

Postări Recomandate

Vizitator werty76xxl

Am doua difuzoare auto (4ohmi, 25W rms, 3 cai) de 13 cm la care vreau sa le fac incinte.Parametrii T/S inca nu ii stiu, sper sa reusesc sa-i masor, insa am facut simulari cu ceva aproximativ.Imi rezulta Vb a in jur de 12 litri pt o incinta cu bass reflex.La ce frecventa trebuie sa acordez portul pentru a suna "bine"?Presupun Fs pe la 55 Hz. Asa ca am incercat acordajul in lurul acestei frecvente. Am folosit WinISD si UniBox.Sunt nou dar dispus sa invat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Optiplex

3

• baga

1

• CBI

1

• mircea888

1

Top autori în acest subiect

subiectul asta m-ar interesa si pe mine , am si eu 2 difuri de 30w 2 cai 10 cm la care vreau sa le fac cutie , am ceva pal de 15mm ( daca era mai gros si mai mult le folosesm pt celalalt proiect ) , ma poate ajuta cienva si pe mine cu dimensiuni ? ... apropos , daca nu ai parametrii t/s cum ai simulat in WinISD ? Cutie inchisa / tub bass reflex ... tubu ce dimensiuni etc ...

Link spre comentariu
Vizitator werty76xxl

pt simularea in winisd am luat parametrii de la difuzoarele existente in baza de date (0.4 beta). Am facut o filtrare dupa 4 ohm, diam 0.12-13 m, Pe 25-50W, qts > 0.5, etc.

Link spre comentariu

Nu ai de unde sa stii ce parametri au difuzoarele alea, nu exista nicio sansa sa-i aproximezi fara sa-i masori.Am sa dau un raspuns pentru ambii posesori de difuzoare:Difuzoarele voastre sunt de diametru mic si de performante slabe, nu va chinuiti sa masurati sau sa calculati cutiile (mai ales pt difuri de 10cm) faceti niste cutii la plezneala, stabiliti niste dimensiuni placute ca design comparativ cu difuzorul (sa nu faceti cutii caraghios de mari).As opta pentru cutii inchise dar neaparat sa puneti vatelina in ele.Nu trebuie PAL mai gros de 15mm, merge si PFL de 10mm, nu conteaza foarte mult ca oricum nu o sa fie prea mult bass. Finisajul ati putea sa-l faceti cu folie autoadeziva pentru mobila.

Link spre comentariu

daca e asa atunci e simplu ... am masurat o pereche de sateliti de 20w .. maresc unpic cutiile ca sa arate frumos si voila masuri : inalte de 25 late de 15 si adanci de 20 :limb: imi da un volum de aprox 7 litri jumate :nas: :rade: folosesc pal pt ca sta degeaba la sat ... la fel si difurile . Cutiile sunt inchise si biensur ca vor avea vatelina . App ... nu scrie ce firma sunt ale tale ?

Link spre comentariu

Am doua difuzoare auto (4ohmi, 25W rms, 3 cai) de 13 cm la care vreau sa le fac incinte.Parametrii T/S inca nu ii stiu, sper sa reusesc sa-i masor, insa am facut simulari cu ceva aproximativ.Imi rezulta Vb a in jur de 12 litri pt o incinta cu bass reflex.La ce frecventa trebuie sa acordez portul pentru a suna "bine"?Presupun Fs pe la 55 Hz. Asa ca am incercat acordajul in lurul acestei frecvente. Am folosit WinISD si UniBox.Sunt nou dar dispus sa invat.

nu se merita sa faci incinte de casa cu difuri auto de calitate indoielnicacu atat mai putin sa calculezi incinte nu ai cum sa scoti bas din asa ceva,dar ca sa muncesti de plicitiseala... le poti face o cutie inchisa sa arate bine la ochi de maxim 4-5 litrii si o umplii cu vatelina fara sa o indesidaca inca iti mai plac cum suna apoi,le poti face niste incinte care sa redea si basValabil pt toate cojile astea auto de la taraba
Link spre comentariu
Vizitator werty76xxl

Din cate stiu, umplerea amortizeaza vibratia cutiei. Daca cutia e bine legata, la frecventa de rezonanta se creeaza un efect de bass boost. Umputa, va amortiza puternic aceasta amplificare, crescand si f3. Gresesc?PS. la ce tip de magazine pot cumpara vatelina?

Link spre comentariu

Din cate stiu, umplerea amortizeaza vibratia cutiei. Daca cutia e bine legata, la frecventa de rezonanta se creeaza un efect de bass boost. Umputa, va amortiza puternic aceasta amplificare, crescand si f3. Gresesc?PS. la ce tip de magazine pot cumpara vatelina?

da, gresesti !!!
Link spre comentariu

din ce mi-au explicat cei de pe forum ( daca imi amintesc bine ) vatelina previne formarea ecourilor din interiorul cutiei ... undele sonore se lovesc de pereti si fac ecou , si se reflecta din peretele din spate inapoi in difuzor distrugand membrana ( biensur nu instant) ... am inteles bine ? :jytuiyu .... vatelina gasesti si al farmacii ... le ceri vata precum cea care ti-o pune dupa ce ti-a luat sange

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări