Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema detector spire in scurtcircuit.

Postări Recomandate

• Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bobo

4

• ionel sm

4

• gaby

3

• Windows

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ei, ar fi fost bun chiar si asa, macar gaseam toate cele necesare la un loc; cu lipiturile n-ar fi fost o problema, chiar daca demult nu (mai) fac asta in mod frecvent.Dar din pacate nu l-am gasit pe nicaieri, nici ready-made, nici sub forma de kit DIY, asa ca de-aia am zis sa intreb si pe-aici, poate mai are cineva unul de care se poate lipsi.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Am realizat si eu testerul asta cu 8 LED-uri, am respectat intocmai valorile componentelor din schema si am o nelamurire si o intrebare pentru cei ce l-au facut:Primul LED e aprins permanent, masor primarul unui transformator cu miez de ferita ( ala mare )dintr-o sursa PC si se aprind toate LED-urile ( deci ai alea verzi care zic OK ). Masor in secundar, intre diverse infasurari si se aprind alea rosii, se sting toate, se aprind 3 rosii si unul galben, in functie de ce infasurare masor. Asa functioneaza? Eu ma asteptam la ceva de genul: intrerupt - stinse toate, spire scurt ( sau putine infasurari ) aprinse rosii, stare incerta infasurare - numai alea galbene, infasurare OK, numai alea verzi.

Link spre comentariu
Vizitator filcorad
Am realizat si eu testerul asta cu 8 LED-uri, am respectat intocmai valorile componentelor din schema si am o nelamurire si o intrebare pentru cei ce l-au facut:

Primul LED e aprins permanent, masor primarul unui transformator cu miez de ferita ( ala mare )dintr-o sursa PC si se aprind toate LED-urile ( deci ai alea verzi care zic OK ). Masor in secundar, intre diverse infasurari si se aprind alea rosii, se sting toate, se aprind 3 rosii si unul galben, in functie de ce infasurare masor. Asa functioneaza?

vezi aici:

"Principiul este unul deosebit de simplu , montajul injecteaza la bornele transformatorului un puls , apoi un numarator numara impulsurile ce "se sting" pe transformatorul in cauza . Daca transformatorul e bun , numaratorul numara minim 5-8 cicluri ale oscilatiei ce se diminueaza treptat in circuit . Daca transformatorul prezinta o spira in circuit , numaratorul numara doar o oscilatie sau maxim doua, spira in scurtcircuit absoarbe rapid toata energia necesara oscilatiei ."

in concluzie daca ai mai mult de 3-4 leduri aprinse, cu siguranta nu exista spire in scurt in infasurarea testata

Link spre comentariu

Am inteles cum functioneaza, merge masurat numai primarul, imi indica daca am scurt si in secundar.Singura nelamurire, primul led rosu aprins permanent. O sa mai fac un montaj si o sa vad, daca nu stie nimeni sigur.

Link spre comentariu

Am inteles cum functioneaza, merge masurat numai primarul, imi indica daca am scurt si in secundar.Singura nelamurire, primul led rosu aprins permanent. O sa mai fac un montaj si o sa vad, daca nu stie nimeni sigur.

:da primul led rosu sta permanent aprins cu bornele in aer.asa functioneaza si al meu si l-am testat deja pe mai multe bobine de deflexie si primare de trafo linii.deci nu mai construi altul ca este ok acesta.
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

deoarece am fost solicitat pe privat de userul " ionel 1959" am sa vin cu cateva informatii-completari pt cei care folosesc varianta de cablaj pe care o realizeaza wally_gater.

aceasta varianta de cablaj realizata de wally are piesele din dreapta lui lm393 dispuse in alta ordine decat cele din cablajul atasat pe pagina anterioara de pe forum.

tot la acest cablaj s-au mai omis si doua trasee fara de care montajul nu functioneaza corect.

in rest cablajul este identic cu cel de pe pagina k7205.

iata ce strapuri trebuiesc facute:

-din catodul diodelor d2 si d3(sunt comune) se face un strap la masa montajului(gnd);

- din pinul 4 lm393 se face un strap la masa(gnd).

am atasat si cateva poze care sper sa va ajute la realizarea rapida a montajului fara prea mari batai de cap cum am avut eu pana sa elucidez misterul. :rade:

http://www.99poze.ro/tester_trafo_linii/

schema si cablajul original aici:

http://www.flippers.com/pdfs/k7205.pdf

ps: sa nu se inteleaga gresit ca ii reprosez ceva lui wally care realizeaza niste montaje impecabile ci doar raspund la solicitari.

Link spre comentariu

Multumesc mult pt.corectiile facute.Acum am o nelamurire.,,,cum se masoara un chooper,trafo linii si o bobina de deflexie in circuit si in afara cicuitului si cate leduri ar trebui ar trebui sa se aprinda pt. fiecare caz in parte? Eu am pus - minusul la masa si borna libera am pus-o pe colector bu (rezultat 5 leduri aprinse...cei drept trafo cam urla in acest tv) iar la bobina de deflexie s-au aprins 2leduri rosii. Cu bornele in aer am un led rosu aprins.Va rog un raspuns adecvat daca se poate.

Link spre comentariu

Nu stiu daca e cazul sa ma bag in seama si eu in acest topic...Dar detin un astfel de kit, luat de la ade..., si pe vremea cand lucram relativ frecvent cu reparatii tv si-a facut treaba cu succes!(Bineinteles ca nu se compara cu un tester de traf linii de la HR)Acum, se pune la vanzare.A fost adaptat intr-o cutie de luxmetru "meid in germania", cutia contine si un aparat de masura analogic(desigur, nefolosit in aceasta aplicatie). Are adaptat si un modul din r-cass chinezesc, am zis ca e nealcos sa aiba buton on/off :da PS: nu pot pune acest anunt la vanzari, n-am cu ce face poze, deci as incalca regulamentul!Sau...de ce nu? Il donez cuiva care e interesat!

Link spre comentariu

Astazi am reusit sa fac si eu un detector din acela cu leduri si merge perfect. Ce vreau eu acum e sa construiesc un alt aparat cu ajutorul caruia sa pot masura spire in scurtcircuit la motoarele asincrone, sincrone(50 hz) si de curent continuu (cele uzuale) si la transformatoarele de retea(50 hz).....motiv: in momentul in care cumpar cate ceva din targul de vechituri sa am o oarecare certitudine ca ceea ce cumpar este functional. daca are cineva vreo schema il rog sa o publice aici. multumesc

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Am construit si eu un astfel de tester.Masoara bine ..insa nu ne putem baza pe el in situatia in care avem diode scurt la un trafo linii.Am vazut undeva de vanzare un detector-,,TV-01 simulator de STVDST" la care se introduce si luleaua de inalta la pret de peste 300ron.Daca il are cineva as dori o parere despre el.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

post-201519-0-66467300-1466779610_thumb.jpg Sant curios daca  a copiat cineva schema la acest tester.As vrea sa-l construiesc.De cumparat se gaseste pe ebay peste 100euro si alte taxe.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări