Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Difuzor 2,5W si 18cm diametru

Ovidanie

Postări Recomandate

• Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kripton

5

• Ovidanie

3

• doru3160

2

• Dj_Dog

1

Top autori în acest subiect

Salut ,Difuzorul este sigur romanesc . A aparut prima data la radioreceptorul " Victoria " S - 571 A . deci in 1957 . Nu pot preciza exact unde s-a fabricat . A nu se confunda cu un alt tip de difuzoare ( tot romanesti ) care au 4 suruburi in magnet si 4 gauri de prindere , de acelasi diametru . putere si impedanta ( la 1000 Hz ) dar care au o membrana auxiliara rigida , centrala ( ca o palnie ) pentru redarea frecventelor inalte . Difuzorul prezentat s-a utilizat la mai multe tipuri de aparate romanesti pana la primele variante ale aparatelor " Darclee ". Mai adaug ca si difuzoarele de radioficare ( primele tipuri ) au acelasi diametru ( 18 cm ) insa magnetul acestora este mult mai mic ( in diametru ) iar puterea este de 0,25 W .

Link spre comentariu

am avut si eu 2 difuzoare d-astea , sunau incredibil si inghiteau putere peste cat aveau nominal!mi le-a stricat un copil razgaiat la care mama lui (o cretina) a zis " e si ce daca oricum erau vechi" - imi venea sa le rup capu la amandoi

Link spre comentariu

Da asa este , cred ca au fost cele mai reusite difuzoare circulare fabricate la noi in tara ,evident ca ma refer la cele care au echipat radioreceptoarele . ( s-au fabricat si cele de 12W pentru amplificatoare )

Link spre comentariu

Nu-mi dau seama prea bine din poza de marime,dar inclin sa cred ca sunt difuzoarele de inalte care au echipat RR.Modern(difuzoare de 4W/4 ohmi eliptice pt joase-medii),si din cate retin aveau 1W/4 ohmi(parca asa scrie si pe cel prezentat),acelasi difuzor l-am mai vazut si intr-un tip de Darclee,tot pt inalte,nu stiu tipul de Darclee,pt ca atat carcasa cat si scala nu mai erau in conditiile care sa permita o identificare(difuzoare rotunde,asemanator cu cel de mai inainte prezentat,pt joase-medii),dar pt ca blocul de UUS era tot modelul din tabla cuprata sau chiar de cupru(nu am fost curios sa vad in profunzime ce material e),cred ca au fost fabricate la intervale de timp destul de scurte intre ele,si probabil au folosit acelasi tip de difuzor pt inalte.

Link spre comentariu

Salut,Intr-adevar sunt difuzoare de 1 VA /4 Ohmi si au echipat majoritatea receptoarelor stationare , romanesti , de mici dimensiuni atat cu tuburi ( " Carmen " 1 , 2 si 3 si o varianta " Istria ") cat si cu trazistoare ( "Miorita ") cit si in aparatele de mari dimensiuni ,ca difuzoare pentru frecventele "medii-inalte " Au aparut la inceputul anilor ' 60 . (posibil 1961) Un mare dezavantaj a fost sistemul de centrare al magnetului care , fiind din material plastic , dupa un timp crapa , facand difuzorul inutilizabil .

Link spre comentariu

Cel de sus e de la receptorul Miorita , receptoarele Initim , Tomis , Bucuresti , Victoria , mai sint si altele echipate cu difuzoare de 2,5 W de diametru de 18 cm. ...sint difuzoare foarte bune cu magnet puternic si un sunet placut , au fost piese foarte reusite....pacat ca nu se mai fac ...

Link spre comentariu

Da , s-a folosit si acest tip , atat la aparatele tranzistorizate stationare cat si la cele cu tuburi de mici dimensiuni ca si in cele mari ,(pentru frecvente medii-inalte) ambele tipuri de difuzoare au fost ( aproximativ) contemporane gasindu-se uneori chiar la acelasi tip de aparat .Sunt de departe mai trainice decat cele cu plastic mai ales in aparatura cu tuburi unde temperatura din aparat nu este indicata pentru cele cu plastic .Acest tip de difuzor mai are o varianta la care magnetul este acoperit cu o cutie circulara de aluminiu . si acestea au fost prezente in aparatura cu tuburi de mici dimensiuni . are sistemul magnetic mai mic . Cred ca si difuzorul de radioficare eliptic de o,25 VA / 4 Ohmi a fost asa . De asemena a mai existat un difuzor circular romanesc , cel de 15 cm diametru care a echipat radioreceptorul "Select 2" .Si acesta are doua variante . Prima este cu sistemul magnetic fixat cu suruburi ( un difuzor excelent ) si a doua varianta este cu plastic .La radioreceptorul " Istria " s-a uilizat atat varianta cu aluminiu ( la o varianta a aparatului ) cat si un difuzor eliptic dar mai alungit decat cele doua prezentate , model care s-a folosit uneori si la receptoarele " Darclee " S 643 A .Ar fi fost foarte frumos un topic cu difuzoare fabricate la noi in tara . Sper sa reusesc curand o poza cu primul tip de difuzor fabricat la noi ( sau daca cineva are ) . Este difuzorul circular tot de 18 cm. diametrul la care cosele de conectare sunt fixate pe o banda metalica subtire , langa magnetul care este fixat cu 3 suruburi (din metal diamagnetic ) prin intermediul unei piese triunghiulare cu un orificiu circular in centru ( cam de 20-25 mm ) . A echipat mai multe aparate , amintesc ; "Bucuresti" 543 U , " "Carpati " , "Bucegi " etc.

Link spre comentariu

Ce cutii se pot face pentru astfel de difuzoare....ma refer la cele de pe aparate cu lampi de diferite dimensiuni....Am si eu unul elicoidal sau eliptic(cum se spune corect???) destul de mare dintr-un Orion unguresc...am langa el si unul de inalte.....asr iesi o boxa????

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări