Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila


BoGdI

Postări Recomandate

Buna,as dori sa fac o sursa reglabila in intensitate si curent.Scheme am gasit o gramada dar nu pentru transformatorul meu care imi ofera o tensiune de 45vca(62vcc) si un curent de peste 10A(sarma secundar de 3.5).Oricum mai mult de 7A nu as scoate din ea.Mai am o intrebare,doua module de surse se pot conecta in paralel?,pentru a putea mari curentul?Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • BoGdI

    9

  • bogdan_

    3

  • cristian_draghiescu

    3

  • __farad__

    2

Ar fi bine sa postezi si schema pe care vrei sa o faci.In principiu poti conecta doua module in paralel dar trebuie ca reglajul de tensiune/curent sa coincida.Probabil ca vrei sa faci un regulator serie, solutia in cazul asta ar fi sa pui un tranzistor de putere mai mare sau mai multi in paralel, in acelasi timp trebuie sa ai si o racire corespunzatoare. Daca vrei sa pui mai multi tranzistori in paralel trebui sa inseriezi un rezistor de 0.1 - 0.3 ohmi cu fiecare emitor (ca la amplificatoarele audio)Vei avea o problema cu caldura disipata, de exemplu daca la intrare ai 60V si la iesirea din regulator ai 5V si un curent de 5A atunci tranzistorul de putere din sursa trebuie sa disipe cam 275W :nebunrau: La tensiuni de iesire mici regulatoarele serie au randament foarte scazut.PS: curentul este acelasi lucru cu intensitatea.

Link spre comentariu

Cea mai corecta (si normala) solutie ar fi sa mai reduci tensiunea din secundarul

acelui transformator, micsorand numarul de spire.

Asa cum ti-a spus si mircea calin, la tensiuni de iesire mici si curenti mari de sarcina vei avea o putere disipata enorma pe elementul serie... dar, daca tii cu tot dinadinsul sa folosesti transformatorul asa cum este, poti sa incerci

(se spune ca din greseli se invata...)

 

O prima schema :

 

http://www.eleccircuit.com/power-supply ... by-2n3055/

 

Si cea de-a doua :

Link spre comentariu

Buna, m-am hotarat,vreau sa imi fac alceva din traful ala dar tot am nevoie de ajutor.Ma gandeam ca din acel traf sa fac o sursa dubla,dar deoarece nu are numai 1 secundar trebuie sa ii fac un punct de masa flotanta.Pot sa ii fac prin inserierea a 2 condensatore de 10k u? Ce scheme imi recomandati?Multumesc.

Link spre comentariu

Daca inseriezi doua condensatoare si folosesti punctul deintre ele ca masa o sa masori tensiune diferentiala dar la curenti mari sursa ta o va lua razna.Desfa acel transformator si numara spirele din secundar(o sa ai ceva de lucru) din nr respectiv scade 1 si imparte la 2 dupa care rebobineaza secundarul cu atentie (vezi sa strangi bine spirele si sa nu le pui la gramada ca nu vor mai incapea tolele-daca este cu tole) iar cand ai ajuns la jumatate scoate priza mediana(de aia tre sa scazi 1) si continua sa bobinezi pana termini sarma si ai obtinut un traf cu 2 tensiuni identice numa' bun pt o alimentare diferentiala( va avea un volt doi mai putin dar nu e sfarsitul lumii)

Link spre comentariu

Prin inserierea condensatorilor cred ca el s-a gandit la un dublor de tensiune.

Ce vrei sa faci cu un redresor monoalternata de la care obtii +/- 63 V

(sau 126 V) la un curent nu prea mare si cu nivel mare de brum ?

Desfa transformatorul si rebobineaza-l, sau foloseste-l pentru alimentarea

unui amplificator asimetric, sau vinde-l.

Link spre comentariu

Prin inserierea condensatorilor cred ca el s-a gandit la un dublor de tensiune.

Intr-adevar am uitat de varianta asta.Oricum un redresor monoalternanta nu este tocmai potrivit pt un amplificator.Si nici pt o sursa decat daca accepta scaderea puterii utile la jumatate.
Link spre comentariu

Buna seara din nou :rade: M-am hotarat,din traful ala nu merge facut sursa in stadiul in care ii, si am facut azi rost de alt traf:26vac si sarma de aprx 1mm.Ce schema mi-ati recomanda pt noul traf? Dar tot sa pot regla voltajul si amperaju.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări