Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Caut prospect sau carte tehnica Electronica S631T

Vizitator electrofriciu

Postări Recomandate

• Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ywar2

5

• kripton

3

• Selena

3

• feri.visky

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator electrofriciu

si ce , numerotarea paginilor cartii e alta ?

I-a si tu de pe forum cartea asta si vezi ca am dreptate.La pagina cu pricina e altceva. Ori poate titlul nu corespunde cu continutul cartii.
Link spre comentariu

Salut,Intr-adevar, "S-631 T" a fost o bijuterie . In primul rand , a fost primul aparat la care toate componentele au fost miniaturizate , majoritatea de provenienta nipona ( cu exceptia rezistentelor , tranzistoarelor si tot ce apartine de caseta inclusiv suportul bateriilor ) . O data cu aparitia acestui aparat au aparut si bateriile de tip R6 care constituiau sursa de alimentare a acestui aparat . ( inainte existand 3R12 adica bateria lata de lanterna , R 20 , 2R10 de 3V si elementul de 1,5V folosit atat la telefoane cat si la alimentarea filamentelor la aparatele cu tuburi ( cred ca R3 ) Pe langa aspectul elegant , aparatul avea husa din piele iar pe manerul acesteia se gasea un mic "portofel" in care se tine casca pentru auditie individuala . A fost si varianta cu manerul lung ( prin adaugarea unei alte fasii din piele ) in asa fel incat aparatul sa fie purtat pe umar . ( in drumetii existand posibilitatea ca ambele maini ale posesorului sa fie libere ).La inceput a fost privit cu reticenta ( fiind asa mic si scump ) pretul unui aparat fiind in jur de 600 lei . ( suma echivalenta cu salariu unui muncitor calificat ). Treptat insa ,datorita unei bune fiabilitati ,a devenit destul de raspandit , mai ales ca ca majoritatea posesorilor ( ca tot romani erau si ei ) au folosit ca sursa de alimentare bateria de 4,5 V ( 3R12 ) introdusa fortat in husa, la spatele aparatului , fiind mai ieftina ( 3,30 lei fata de 8 lei , pretul a 4 baterii R6 ) si avand o durata mai mare de functionare.Replica ''total romaneasca" a acestui aparat a fost "Zefir" S-631 TN2 , asemanator la aspectul exterior ( comutatorul a fost montat la spate ) si avand schema electrica mult diferita mai ales in AAF , fiind primul aparat romanesc cu etaj final complementar ( un tranzistor PNP si unul NPN ).Se pare ca acesta (S-631TN2) a fost si primul tip de aparat de radio fabricat de "Tehnoton"-Iasi .

Link spre comentariu

Salut,Intr-adevar, "S-631 T" a fost o bijuterie . Pe langa aspectul elegant , aparatul avea husa din piele iar pe manerul acesteia se gasea un mic "portofel" in care se tine casca pentru auditie individuala . A fost si varianta cu manerul lung ( prin adaugarea unei alte fasii din piele ) in asa fel incat aparatul sa fie purtat pe umar . ( in drumetii existand posibilitatea ca ambele maini ale posesorului sa fie libere ).La inceput a fost privit cu reticenta ( fiind asa mic si scump ) pretul unui aparat fiind de 600 lei . ( suma echivalenta cu salariu unui muncitor calificat ). Treptat insa ,datorita unei bune fiabilitati ,a devenit destul de raspandut , mai ales ca ca majoritatea posesorilor ( ca tot romani erau si ei ) au folosit ca sursa de alimentare bateria de 4,5 V ( 3R12 ) introdusa fortat in husa, la spatele aparatului , fiind mai ieftina ( 3,30 lei fata de 8 lei , pretul a 4 baterii R6 ) si avand o durata mai mare de functionare.

Salut Kripton si merci fain de info. Nu stiam foarte multe legate de acest aparat dar ptr mine personal care am crescut cu el, a fost o mare bijuterie. Inca mai am casca si acel portmoneu din piele si cred eu ca si cureaua lunga cu care era insotit aparatul. Ai perfecta dreptate vis a vis de folosirea bateriilor de 4.5V in spatele radioului, care au facut in mod vadit sa se deformeze husa de piele, care era una de mare calitate si cu un miros specific. Pe curind!!!
Link spre comentariu

Exemplarul meu, cumparat in 1964 (notat prin zgariere pe carcasa: VD\V\1964), cu gaurile din spate (si zgarieturile + -), pe unde ieseau firele spre bateria plata de 4.5 V. In imaginea din interior, se remarca zona din carton dur, unde sunt grupati cei patru condensatori semireglabili. Pe carton sunt stantate inscriptiile ANT UL UM, respectiv OSC UL UM. Ulterior, la Zefir, acesti condensatori sunt bobinati si cositoriti, mai dificil de reglat cu finete. In plus, dispar cuplajele prin transformator in etajul audio, aparand un tranzistor in plus.Casca era cu membrana simpla din fier, bobina centrala fixa, si producea un sunet subtirel, fara basi - mai mare dragul sa asculti (nu te obosea sunetul, nu-ti facea creierii toba).Imediat langa semireglabili, se observa bobinele (fagure!) de oscilator, neecranate si usor de reglat din miezuri.

Link spre comentariu

Salut. Am vorbit cu tatal meu si zicea ca el l-a cumparat de la Dragasani si pe atunci a dat 920 lei, undeva intre anii '64..66, nu-si aduce cu bine aminte. Eu m-am nascut cu el si cu "Aici Radio Oltenia, Craiova", HI!!! Am invatat electronica pe el si primele mele antene din lita de cupru de 0.5 erau ptr a prinde si asculta Radiovacanta. Citiva anii de zile a fost tras pe dreapta din vina mea, iar cind am ajuns sa cunosc bine electronica l-am reparat si l-am redat casei ptr auditie. Asa arata azi batrinul dupa cca 45 de ani de functionare si nefunctionare.

Link spre comentariu

Salut. Am vorbit cu tatal meu si zicea ca el l-a cumparat de la Dragasani si pe atunci a dat 920 lei, undeva intre anii '64..66, nu-si aduce cu bine aminte. Eu m-am nascut cu el si cu "Aici Radio Oltenia, Craiova", HI!!! Am invatat electronica pe el si primele mele antene din lita de cupru de 0.5 erau ptr a prinde si asculta Radiovacanta. Citiva anii de zile a fost tras pe dreapta din vina mea, iar cind am ajuns sa cunosc bine electronica l-am reparat si l-am redat casei ptr auditie. Asa arata azi batrinul dupa cca 45 de ani de functionare si nefunctionare.

Link spre comentariu

Credeam ca numai parintii mei i-au ,,adaptat'' bateria 3R12 :rade: .A fost si aparatul copilariei mele,s-a pierdut cand ai mei au luat Select 2.Ulterior am achizitionat altul.Se pare ca sunt cateva variante constructive:culoarea inscriptiilor,lungimea surubului de prindere a capacului etc.Zefirul nu m-a atras... :bataie

Link spre comentariu
Vizitator electrofriciu

Vad ca am atras aici persoane interesante si interesate de acest tip de radio, si pentru mine acest tip de radio a fost cel cu care am crescut.Nu stiu de cate ori l-m scapat pe jos si nu s-a distrus, iar la reparat a fost dat de cateva ori si a functionat...Era o relicva prin beciul parintilor , nefolosit de ani si acum ma bucur ca l-am repus in functiune si ma pot bucura de el la fel ca in copilarie.

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

In familia mea s-a achizitionat un receptor portabil ceva mai tarziu; S631T nu se mai fabrica, insa aveam un coleg de scoala in familia caruia exista un asemenea aparat.Imi amintesc ca spre deosebire de Zefirul nostru, care avea capac peste compartimentul bateriilor, La S631T trebuia scos tot capacul din spate; ceea ce mi-a permis sa observ ca montajul comutatorului de game pe fata insemna si instalarea unui mare numar de fire spre el, chestie care disparuse la Zefir, unde comutatorul era lipit direct pe cablaj. Mult mai tarziu am ajuns sa apreciez solutia amplificatorului audio cu trafo defazor si de iesire ca fiind imbatabila ca economicitate (din pacate, constructorii au abandonat-o, din motive de greutate, gabarit si cost, si unii sustin ca si ca urmare a limitarii benzii audio (ca si cum un receptor portabil ar avea un difuzor HI-FI).Si apropo de difuzor, cred ca peste 80% din deficientele de auditie a unor receptoare provin din calitatea acestui dispozitiv....De multi ani nu prea s-a mai apelat la receptia AM (adica pe unde medii), in familia subsemnatului, asa incat Zefirul s-a pierdut. Din experienta proprie, majoritatea aparaturii vechi sufera de uscarea si devalorizarea condensatoarelor electrolitice; inlocuirea lor....ramane un subiect de discutie...Toate cele bune!

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Buna ziua,Ma puteti ajuta cu un sfat si anume de unde as putea sa fac rost de o casca audio care se gasea in acel "portofel" la radioreceptorul S 631 T.Va multumesc,Cu stima

Link spre comentariu

Casca respectiva avea urmatoarea structura: magnet inelar, coaxial un stift din fier cu o bobina fixa izolatie din matase verde, membrana din otel pusa pe magnet. Plasticul era prevazut cu o prelungire care intra in canalul auditiv. Nu reda basii, dar pe vremea aceea nu era moda cu basii, melodiile se bazau pe armonie, instrumentele erau discrete... Puteai asculta ore in sir fara sa te saturezi - programele erau diversificate, alegeai din ele, pe baza programului radio-Tv care se tiparea zilnic si saptamanal.

Link spre comentariu

RIC nu am avut pe mana, nu stiu. Eu am trei modele de astfel de casca, dintre care cea din dreapta cred ca a apartinut unui Zefir din anul 1971. pe spate este un fel de sinusoida scurta si scrie "10 ohmi".Cea din mijloc este recenta, am primit-o ca bonus la un mic radio, iar cea neagra este de firma , Panasonic, un digital montat in Japan, din 1990.Toate au aceeasi caracteristica: bobina fixa si membrana de fier, impedanta mica - spre deosebire de castile actuale (bobina mobila lipita pe membrana de plastic, impedanta mai mare).

post-28085-139829671284_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări