criss Postat Octombrie 17, 2010 Partajează Postat Octombrie 17, 2010 Buna,Doresc sa realizez o sonerie controlata de un microcontroler atmel care sa controleze 4 difuzoare legate in paralel.Aceste difuzoare provin din diferite surse: casetofoane 'universale', placa baza pc(pcurile vechi aveau difuzoare separate si nu buzzer). Am masurat una din ele si are 8 ohmi dar nu stiu ce putere...(ma gandesc ca au cam 1w.)Pt proiect dispun de 2 tensiuni de alimentare: 12V(general) si 5V(micronontroler).Microcontrolerul va controla difuzoarele prin intermediul unui mosfet.Alimentarea acestor difuzoare ma preocupa, cum pot calcula valoarea tensiuni sau eventual daca este cazul sa limitez curentul prin difuzoare? Inca nu stiu ce frecventa voi folosi(ceva inalte fara a fi deranjator) dar vor fi alimentate prin PWM la o frecventa prestabilita si variez factorul de umplere.Nu ma intereseaza valoarea tensiuni de alimentare, dar sa nu fie mai mare de 12V si mai mic de 1.25V voi utiliza un stabilizator variabil de tensiune (LM317). Ele vor fi alimentate doar la apasarea butonului de sonerie iar dupa eliberare vor continua sa funtioneze aprox. 8...10 secunde.Am gasit ceva:P = V^2 / RP= 6v^2/8 => 4.5W(cred ca este cam mare ... desi este puterea instanta, care mai intotdeauna il voi atinge) Multumesc anticipat. Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 17, 2010 Partajează Postat Octombrie 17, 2010 nu conteaza care e tensiunea sursei, tensiunea efectiva vazuta de difuzor va fi data de factorul de umplere.Din partea mea sa le alimentezi si la 300V ca tot aia e atata timp cat ti pwm-ul la un factor de umplere mic.Difuzorul va trebui sa il legi printr-un condensator de cuplare, nu direct ca nu agreaza curentul continuu.PWM-ul cum vrei sa il obtii? Ce algoritm? Link spre comentariu
criss Postat Octombrie 17, 2010 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2010 Multumesc pt raspuns.Ce valoare/lori poate sa aiba condensatorul de cuplare?PWMul il optin prin intermediul Timerului uC-ului. Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 17, 2010 Partajează Postat Octombrie 17, 2010 C=1/(2*pi*R*f), in farazi. Daca iei f=100Hz sigur e ok. Condensatorul il iei electrolitic polarizat. Despre pwm ma interesa in mare ce ai de gand. Pui in memorie un sir de valori care sunt de fapt melodia si pui timerul sa numere cu fr fixa pana la valoarea x din sir dupa care il resetezi si il pui iar sa numere pana la x[i+1]? Adica fast pwm ? Link spre comentariu
criss Postat Octombrie 17, 2010 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2010 despre 'melodia' ce il va genera inca nu m-am hotarat. momentan doresc sa imi genereze bipuri.uite cu ajutorul acestui utilitar calculez frecventa si factorul de umplere.[attachment=0]AvrPwm.zip[/attachment]ce factor de umplere pot sa aplic? .... eu doresc sa-l variez de la x% pana la 100% si tot asa osciland. voi folosi ambi Timeri incorporati in uC, unul pt a temporiza iar celalalt pt a genera semnal. Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 17, 2010 Partajează Postat Octombrie 17, 2010 asta e principiul de functionare daca vrei sa redai ceva. http://users.ece.gatech.edu/mleach/ece4 ... lassD2.pdf Triunghiul ala va fi un timer/timere si iesirea e data de comparator intre timer si valoarea memorata in "melodie". Factorul de umplere o sa fie cat o sa fie in functie de acest algoritm. ASta ar fi o varianta, dar cere ceva memorie. Daca nu fa pe acolo niste bucle repetitive care sa tot creasca si sa scada factorul de umplere iar alta sa modifice viteza de variatie. Ceva grohaituri tot o sa se auda. Link spre comentariu
criss Postat Noiembrie 1, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 1, 2010 nu ma complic asa de mult, imi trebuie ceva sa chiuie.am facut primele teste dar nu am fost prea incantat, la 5V abia se audea iar la 12V nu era destul(m-am plimbat de la 0..100% cu factorul de umplere, vrecventa era intre 100hz ... 500hz).am inseriat cu difuzorul un condensator de 220uF. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum