Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sistem de incalzire cu boiler electric


Vizitator ovidiu0902

Postări Recomandate

Vizitator ovidiu0902

salutare,povestea mea incepe asa : stau intr-un bloc intr-o garsoniera,administratorul a fugit cu un miliard de lei vechi si ne-a lasat fara caldura,de anul trecut,am mers cu aerul conditionat pe caldura toata iarna,asa cum a mers,ca de stiti ca peste -5 C nu mai prea fuctioneaza,am stat si m-am gandit sa fac eu o instalatie sa functioneze ptr. un calorifer de 600 - 1400 si cum,un boiler de 10 sau 50 l nu stiu de care gasesc cu o pompa de circulatia a apei sa incalzesc acest calorifer cu circuit inchis,dupa mine ar trebui sa mearga,sau mai bine zis nu ar avea de ce sa nu functioneze,stiu o sa incepeti sa ziceti ca de ce nu folosesc radiatoare sau nu stiu ce alt ceva,dar eu consider ca la ce am gandit eu este mai sigur sa poata function nesupravegeat.acum va intreb si pe voi de aceasta ideie ce parere aveti,sau daca a aplicato cineva ???? :jytuiyu va multumesc ptr. rabdarea cu care ati citit si astept sa ma indrumati intr-un fel,va mai precizez ca toata afacerea costa 7 milioane vechi cu tote acesoriile noi.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • vfp_marius

    10

  • doru3160

    6

  • boederyakumo

    2

  • rasputin

    1

Mai sigur decat un calorifer electric nu ve-ti putea face instalatia dv artizanala.Daca tot doriti sa o face-ti atunci legati un calorifer si o pompa de recirculare in circuitul boilerului si alimentare si gata instalatia, nu mai ramane decat sa aerisiti caloriferul si sa dati drumul la boiler. mai puteti sa puneti si un termostat pentru actionarea pompeila temperatura la care vreti.Boilerul are termostatul lui pentru temperatura , termostatul ce se adauga este pentru temperatura din calorifer si se pune pe teava de retur, am gresit in desen.Normal ar trebuii sa functioneze normal, dar nu se stie niciodata ce se poate intampla, asa ca nu luati treaba ca fiind 100% sigura.

Link spre comentariu

Mai sigur decat un calorifer electric nu ve-ti putea face instalatia dv artizanala.Daca tot doriti sa o face-ti atunci legati un calorifer si o pompa de recirculare in circuitul boilerului si alimentare si gata instalatia, nu mai ramane decat sa aerisiti caloriferul si sa dati drumul la boiler. mai puteti sa puneti si un termostat pentru actionarea pompeila temperatura la care vreti.Boilerul are termostatul lui pentru temperatura , termostatul ce se adauga este pentru temperatura din calorifer si se pune pe teava de retur, am gresit in desen.Normal ar trebuii sa functioneze normal, dar nu se stie niciodata ce se poate intampla, asa ca nu luati treaba ca fiind 100% sigura.

Mai trebuie adaugate doua elemente:un mic vas de expansiune inchis(de 6L) si o supapa de siguranta de 2,5Bari,altfel instalatia o sa faca poc... :ras:aceste elemente sunt OBLIGATORII ptr. siguranta dvs.,o arsura cu apa la 80-90grade va asigur ca este groaznica.Apoi ptr. o siguranta suplimentara mai puteti adauga si un presostat de apa care sub 0,3-0,4bari intrerupe alimentarea boilerului ptr. a proteja rezistenta electrica in cazul cand este prea putina apa in instalatie.Totusi cred ca e prea mare complicatia si costul ca sa incalzesti un calorifer,care pana la urma functioneaza cu curent electric.Mai simplu si mai sigur ar fi unul pe ulei si cu asta rezolvati problema.
Link spre comentariu

Colegu ovidiu0902, principial ideea este funcţională, în fapt o centrală electrică la asta se reduce. Acum, la modul practic,ar fi bine de ştiut :

- de cîtă căldură are nevoie camera în care montaţi caloriferul;

- ce putere electrică are boilerul (de 10 sau 50 de litri).

La modul practic, puterea electrică a boilerului trebuie să fie cel puţin egală cu necesarul termic al camerei, altfel totul se reduce la bani cheltuiţi fără rost şi sigur veţi tremura gospodăreşte.

Un radiator de oţel (calorifer) tip 22/600/1400 are în jur de 3000W, dacă este de tip 11/600/1400, are cam 1500W, presupunînd că radiatorul în cauză corespunde necesarului termic al camerei, rezultă că boilerul trebuie să aibă o putere de minim 1500, respectiv 3000W.

Deci dacă vă temeţi de corpurile electrice de încălzire de gen: radiator, aerotermă, calorifer, atunci asta ar fi o soluţie, nu la fel de comodă şi ieftină ca cele enumarate.

 

PS.Dat fiind faptul că temperatura apei, în cazul unui boiler,este limitată la 60 de grade celsius, la alegerea radiatorului de oţel, trebuie ţinut cont de acest aspect.

Link spre comentariu

e mult mai sigur si mai util un calorifer electric pe ulei , vara cand nu ai nevoie de calorifer ce faci scotzi instalatzia , si plus de asta boilerul e conceput pentru alte utilitatzi , nu zic ca nar merge , dar un boiler de 60l LA 3000W nu prea sunt , si spatiu intro garsoniera e deja mic , daca mai ocupi din el cu diferite traznai o sa ai probleme cu sotia, ,iar din punct de vedere al sigurantei in functionare e destul de riscant daca nu echipezi sistemul su vas expansiune si supape sigurantza .mai trebuie si pompa care papa si aia curent de pomana .sincer eu am un calorifer de 2000w de la ufesa in 3 trepte de reglajsi il folosesc de 3 ani fara probleme e foarte sigur si usor de reglat temperatura dorita , eu pe asta asi merge si ca pretz nu sare de 220 ron . cu banii pe care ii investesti in boiler si calorifere etc va sari de 700ron te asigur doar un calorifer de 60 pe 100 e cam 200ron ,plus tzeava150 , pompa cam 350 , boiler (? nu stiu dar aprox 400 ) si tot curent vei consuma ,daca faceai cu un boiler pe lemne era alta treaba . 

Link spre comentariu

Eu am o alta idee.Intr-un calorifer normal (tabla) de lungime 80-100 cm se insereaza in partea de jos o rezistenta de 1500-2000 W , din acelea de la masinile de spalat automate sau de la boilere, doar ca va trebui indreptata cu atentie astfel incat sa nu se rupa izolatia si apoi in calorifer introducem ULEI ( sau APA) ca elemente de acumulare temporara a caldurii. In partea de sus in calorifer sa ramana un pic de spatiu - aer pentru a avea loc sa se dilate uleiul ( sau apa). Sa se mai foloseasca si un termostat de contact pentru a selecta temperatura la care sa se decupleze alimentarea rezistentei electrice. Avantaj - incalzeste exact spatiul care dorim sa fie incalzit. - cu putina atentei poate fi facut bine si cu costuri mici. - dimensiune mai mare fata de radiatoarele cu ulei din comert (desi nu stiu ce lungime au cele mai mari).Dezavantaje - limitarea lungimii caloriferului la lungime rezistente electrice. - trebuie avuta foarte mare atentie la modul de realizare/inserare a rezistentei electrice pentru a nu ne electrocuta.

Link spre comentariu

grifonule , tot la calorifer ajungem , tot curent consuma ,si solutzia expusa e destul de periculoasa daca avem si copii prin zona ,de ce sa nu umblam cu un mai sigur cu un calorifer comertz , am luat unul pentru tata anu trecut la 2,2kw cu 120 ron , crezi ca e mai ieftin cel expus , o fi ,da nu e mai sigur . de consumat tot consuma .pa si spor la treaba

Link spre comentariu

O camera normala de 4mx5mx2,5m necesita o putere de 3000W(in cazul unei camere cu pierderi medii,fara tranzit,calculul facut cu un necesar de 60w/mc)Un lucru e clar,solutia pe curent,e o solutie de avarie,nu asigura confort termic prea bun(nimeni nu-si permite un consum de 4-5kw,cat ar trebui sa aiba o centrala electrica in cazul de fata,ci se rezuma la un calorifer care in cel mai bun caz are 2500w,uzual intre 1500-1800w),dar in schimb produce un disconfort financiar...care sigur te face sa uiti de temperatura exterioara :rade: Daca boilerul e deja pe pozitie(adica investitia e deja facuta),se poate improviza un circuit pt un calorifer,cu toate anexele pt buna functionare si siguranta,numai sa nu uitam ca acel boiler e proiectat sa incalzeasca intr-un anumit timp acea cantitate de apa,timp in care se considera ca nu are pierdere de caldura,de asta are si izolatia corespunzatoare,ori daca in circuitul lui bagi un calorifer,tot timpul vei avea transfer termic(pierderi)si nu cred ca va reusi sa mai ajunga nici la acel 60 grade la care a fost proiectat sa mearga,si care intre noi fie vorba,poate fi modificat f usor,considerand incinta/camera de incalzit, o sursa de pierderi,si atat timp cat transferul termic cu exteriorul e relativ constant-functie de temperatura exterioara- si mai ales continuu...Am mai spus,si raman la parerea mea,un calorifer electric,desi nu e solutia cea mai economicoasa,e cea mai sigura,si chiar daca te scoate din necaz/frig,nu e inca pt buzunarele noastre,ca solutie permanenta...cine nu crede,poate incerca.In 99 procedura de debransare era destul de greoaie,nereglementata de acte normative,si pana apucai s-o faci aveai de trecut numeroase piedici birocratice sau de rea vointa,asa era la inceput,cand fenomenul a luat amploare,au constatat ca nu mai au cum sa-l stopeze,si a devenit mai usor o sursa de bani la bugetul de stat...la acea vreme am facut un calcul,pt ca eram hotarat oricum sa renunt la "serviciile"lor,si pt aceeasi suprafata de 100mp(cu acelasi calcul reiese un necesar de min 15kw),imi trebuiau de 3,5-4 ori mai multi bani decat la varianta pe gaz,chiar daca investitia initiala era cu 50% mai mica...(o factura la gaz in acele vremuri se ducea pe la 150-200 lei,in conditiile cele mai vitrege,iarna trecuta,pe la 600-700 lei :rade: )Acum nu am mai calculat,desi pretul gazului a crescut spectaculos,dar inclin sa cred ca tot nu e mai avantajos curentul pt incalzire-producere ACM.Dar cum la vreme de seceta e buna si o grindina,caloriferul electric ramane ca o alternativa viabila,mai ales pt suprafete mici de incalzit...si se anunta o iarna...meserie :rade:

Link spre comentariu

Vine frigul,ca sa nu spun ca a venit deja...mai astepti pareri care sa confirme solutia propusa de tine sau care sa combata ceea ce am scris impreuna,mai multi, pe aici... :rade: Vrei nu vrei,caloriferul electric iti va tine companie,si de la primavara,asa ciufulit ca mai toata lumea,o sa iesi din frig si o sa te apuci de ceva mai economicos,daca nu,la toamna viitoare o sa vii cam cu aceeasi tema....acum e cam tarziu pt alternative :rade: Succes.

Link spre comentariu
Vizitator ovidiu0902

ma-ti convins,m-am apucat sa caut aeroterme si am gasit doua,acum va rog sa imi spuneti care ar fii mai buna ptr.garsoniera mea si m-am oprit la aceste doua produse de mai jos la care am dat ptr. fiecare specificatiile si pretul.va multumesc inca odata ptr. timpul acordat.

Link spre comentariu

De aici incolo decizia iti apartine,ce pot sa spun e ca un calorifer incalzeste mai greu spatiul util,trebuie mentinut cam mereu in priza,dar caldura e mai placuta,pe cand o aeroterma,circula aerul fortat,incalzeste mai repede spatiul util,dar (cel putin personal) nu agreez aceasta metoda de incalzire.Un motiv in plus pt asta, este ca are elemente in miscare,deci uzura si posibilitate de blocare(ipotetic vorbind)si daca se intampla asa ceva,pana la incendiu te mai separa doar un termostat de siguranta...deci nu m-as incumeta sa incui si sa plec de acasa,lasand-o in priza.Un aspect cu nimic mai putin important e zgomotul produs in functionare,avand in vedere ca e spatiu de locuit.Ca si consum/randament,tot pe acolo iesi,sunt sensibil egale,deci de acum e chestiune de gust,preferinta...Am avut ocazia sa folosesc calorifer electric,cu 10 elementi,intr-un spatiu de 5x3,5m si de pe o zi pe alta,il lasam in priza pe treapta de 600W,iar cand foloseam acel spatiu,cuplam si treapta de 900W,a functionat cateva ierni,fara probleme(24h din 24h),aveam baza sa-l las nesupravegheat,la 600W orice priza cat de proasta rezista,ca sa nu zic si despre asta,ca trebuie mare atentie,priza am ales-o cu contacte bune,ca sa nu fie probleme in timp(poate genera mari necazuri o priza prost aleasa).In rest,succes si ne auzim in primavara cu impresii despre consum...unde am folosit eu caloriferul,nu am avut posibilitatea sa monitorizez consumul,era pe instalatie comuna cu alte agregate,si nici nu m-a prea interesat,era un spatiu de lucru la o firma(nu aveau alta posibilitate de incalzire) si ei se ocupau de partea financiara....convenabil :rade:

Link spre comentariu

pentru mine e caloriferul cu ulei cel de departe mai bun , aeroterma scoate si mult zgomot ea este folosita mai mult pentru magazine la intrare , iar caloriferul circula aerul natural in spatziu de incalzit pe cand aeroterma il fortzeaza , caloriferul ca si doru il lasi nesupravegheat la prima treapta are termostat ca la fierul de calcat ,isi face treaba singur fara sa stai cu ochii pe el .toate cele bune ,mai vb cand vine frigul

Link spre comentariu

Am avut ocazia sa folosesc calorifer electric,cu 10 elementi,intr-un spatiu de 5x3,5m si de pe o zi pe alta,il lasam in priza pe treapta de 600W,iar cand foloseam acel spatiu,cuplam si treapta de 900W,a functionat cateva ierni,fara probleme(24h din 24h),aveam baza sa-l las nesupravegheat,la 600W orice priza cat de proasta rezista,ca sa nu zic si despre asta,ca trebuie mare atentie,priza am ales-o cu contacte bune,ca sa nu fie probleme in timp(poate genera mari necazuri o priza prost aleasa)Daca va satisface cerindele (spatiul) si (instalatie) cum precizeaza userul,- Doru 3160 -, atunci e mai bun de 100 de ori decat o instalatie rudimentara facuta home made, probabil cu acea comanda electronica puteti sa face-ti un program de incalzire pe placul Dv.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări