Vizitator roby18 Postat Octombrie 16, 2010 Partajează Postat Octombrie 16, 2010 Sunt incepator in electronica , de ceva timp mam apucat sa studiez, stiu una alta , dar mai am mult de invatzat!Azi studiam capacitatea condensatorului, si numa nu inteleg un lucru. Stiu ca condensatorul inmaganizeaza energie electrica prin cele doua armaturi ale sale!Ceea ce nu inteleg eu e urmatorul lucru:Capacitatea Condensatorului notata in F (farad)Ce nu inteleg eu:un ex:- un circuit un un condensator de 100uF si un alt circuit cu un condensator de 1000uF!- tensiunea cu care sunt alimentate circutele este de 12 V , 1 A (sa zicem)- dupa condensator am in acel circuit un Multimetru( A , V )Vreau sa ajung la concluzia ca, capacitatea condenatorului (F) ce modifica in circuit!!! Link spre comentariu
lorik199 Postat Octombrie 16, 2010 Partajează Postat Octombrie 16, 2010 Sunt incepator in electronica , de ceva timp mam apucat sa studiez, stiu una alta , dar mai am mult de invatzat!Azi studiam capacitatea condensatorului, si numa nu inteleg un lucru. Stiu ca condensatorul inmaganizeaza energie electrica prin cele doua armaturi ale sale!Ceea ce nu inteleg eu e urmatorul lucru:Capacitatea Condensatorului notata in F (farad)Ce nu inteleg eu:un ex:- un circuit un un condensator de 100uF si un alt circuit cu un condensator de 1000uF!- tensiunea cu care sunt alimentate circutele este de 12 V , 1 A (sa zicem)- dupa condensator am in acel circuit un Multimetru( A , V )Vreau sa ajung la concluzia ca, capacitatea condenatorului (F) ce modifica in circuit!!!Capacitorul pus in paralel pe-o sursa de curent continuu nu face nimic, adica consuma putina energie, dar este o energie total NEGLIJABILAEl poate ajuta atunci cand apare un consum mare pe- o perioada scurta de timp(amplifurile auto au un condensator pus langa ele care atunci cand se consuma mai mult curent ajuta ca o baterie)Condensatorul pus dupa o punte redresoare la un transformator ridica tensiunea, mai exact filtreaza curentul continuu pulsatoriu si-l face continuu Link spre comentariu
Vizitator roby18 Postat Octombrie 16, 2010 Partajează Postat Octombrie 16, 2010 inca incerc sa inteleg:( nu inteleg diferenta dinre un condensator de 100uF si unul de 1000uF :(am citit putin mai sus, paginile ce au fost postate, sa inteleg ca capacitatea (farad) e cat electroni poate inmagazina nu? asta ar duce la modificarea amperajului / ora Link spre comentariu
lorik199 Postat Octombrie 16, 2010 Partajează Postat Octombrie 16, 2010 diferenta fizica exterioara este dimensiunea si intern suprafata dintre armaturi care e mai mare in caul celui de 1000uFdiferenta electrica este capacitatea.de exemplu sa zicem ca au un led + rezistenta si cele 2 condensatoare incarcate la 12 V, cu cel de 100uF v-a lumina 1 secunda si cu cel de 1000uF 10 secunde babeste, ala mai mare inmagazineaza mai multa energie in el Link spre comentariu
Vizitator roby18 Postat Octombrie 16, 2010 Partajează Postat Octombrie 16, 2010 Va multumesc foarte mult:X am inteles akuma la ce foloseste condensatorul Link spre comentariu
remus68 Postat Octombrie 16, 2010 Partajează Postat Octombrie 16, 2010 un circuit un un condensator de 100uF si un alt circuit cu un condensator de 1000uFDaca le alimentezi (sa zicem timp de 10 secunde) pe amindoua la aceeasi tensiune si dupa aceea le deconectezi de la sursa, vei putea alimenta un mic consumator din ele - ia un led inseriat cu o rezistenta si conecteaza-l pe rind la bornele celor doua condensatoare. Ele se vor comporta ca niste acumulatori, cel de 1000uF va tine pentru mai mult timp aprins ledul decit condensatorul de 100uF.Tensiunea scrisa pe condensator indica tensiunea maxima la care poate lucra - poti folosi la 12V un condensator pe care scrie 100V, dar invers, niciodata (este chiar periculos !).Pentru mai multe detalii, citeste aici viewtopic.php?f=66&t=48955&p=430649#p430649 Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Octombrie 16, 2010 Partajează Postat Octombrie 16, 2010 Hai sa gandim putin altfel. Avem un transformator de 220V / 12V si o punte redresoare pe partea de 12V. Valoarea capacitatii condesatorului este diferenta dintre functionarea corecta a aparatului si nefunctionarea lui. Sa zicem ca acel aparat functioneaza intre 10V si 12V si sub 10V nu functioneaza. Tinand cont ca frecventa tensiunii este de 50Hz, dupa redresare avem pulsatii de la 0V la 12V cu frecventa de 100Hz (sau de 100 de ori pe secunda, prin redresarea ambelor alternante de catre puntea redresoare). Asta ar insemna ca aparatul va functiona doar in partea in care tensiunea pulsatiei depaseste 10V adica aproximativ 20% din timp. Cand adaugam un condesator dupa punte, acesta, in momentul in care tensiunea creste, acumuleaza energie pe care o cedeaza in momentul in care tensiunea scade (las la o parte faptul ca dupa redresare am aproape 16V valoare de varf, consider 12V pentru a usura intelegerea ideii). Tinand cont ca incarcarea condesatorului se face de 100 de ori pe secunda (cu tot atatea descarcari), scopul este ca sa existe o capacitate de acumulare suficienta ca, la consumul aparatului, tensiunea sa nu scada sub 10V. Astfel pulsatia se reduce de la 0-12V la 10-12V, aparatul functionand normal toata perioada (aici condesatorul seamana cu volanta de la un motor pe combustibil).Un aparat de radio, de exemplu, va functiona si cu un condesator de 100uF dar se va auzi un bazait continuu in difuzor din cauza acestei oscilatii a tensiunii de alimentare. Pentru a imbunatatii calitatea sunetului vom inlocui acest condesator cu unul de 1000uF imbunatatind redresarea, folosind exemplul precedent, daca pulsatia este de la 10V la 12V, adica 2V pulsatie, cu un condesator de 100uF, atunci, la inlocuirea cu unul de 1000uF, pulsatia va fi de la 11.8V la 12V, adica 0,2V pulsatie (de 10 ori mai mica, am luat comparativ pentru intelegerea ideii, calculele le las altora), in aceasta situatie reducandu-se bazaitul de 10 ori.Am incercat sa explic "babeste" rolul unui condesator intr-un sistem de redresare, fara calcule, si cat mai simplu, chiar daca am introdus inexactitati pentru intelegerea mai usoara a ideii (vezi rapoartele de 1:10). Link spre comentariu
Vizitator roby18 Postat Octombrie 16, 2010 Partajează Postat Octombrie 16, 2010 Stressmaker o super explicatie! Tot respectul Link spre comentariu
remus68 Postat Octombrie 16, 2010 Partajează Postat Octombrie 16, 2010 Intr-adevar! Era imposibil sa nu intelegi asa cum ti-a explicat TheStressmaker. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Octombrie 18, 2010 Partajează Postat Octombrie 18, 2010 Multumesc pentru aprecieri. Spor la invatat si sa depasesti statutul de incepator cat mai repede. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum