Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PA IRF 530

yo8rqp

Postări Recomandate

Am rasfoit arhiva revistei de specialitate si am dat peste un PA care poate furniza 75W,in 80m,excitat cu 1 W.Ce-i drept,alimentarea este undeva la 35v,2A.Va rog sa consultati nr.7\95 al revistei,il gasiti pe hamradio.ro,sectiunea "revista".Fata de ce preturi se practica prin piete de profil,din dezmembrari,mi se pare o oferta de incercat...Tranzistorul este un IRF530,la un pret modic,problema este sa-l gasiti"curat",de la firma mama...Sa bagi 1 w dintr-un BD135 si sa scoti 80w,fara mari batai de cap,e o chestie.Haideti sa discutam putin schema aici,si,sunt sigur ca in polemica noastra se alatura vechii constructori care ne pot da un imbold si o idee..

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo6pir

4

• Yo4You

3

• yo8rqp

3

• SirRoger

2

Top autori în acest subiect

Eu am incercat cu 4 bucati de IRF840 si am reusit sa scot undeva la 80wati timp de 2 minute dupa care s-a strapuns, am dat excitatie in goarna 12wati prostia mea deh.Acuma ma gandesc sa cumpar un GI7B si sa inlocuiesc GU50 ca nu merita sa mai iau IRF-uri.

Link spre comentariu

Si eu am incercat etaje finale cu IRF-uri. Cu 2xIRF510 am scos 50W curat la 31V alimentare. Acuma am in lucru un etaj final cu 4xIRF840 cu care am scos 80W dar nu prea urca in frecventa mai sus de 3,5MHz. Vreau sa inlocuiesc tranzistoarele cu IRF510 ca astea urca si in frecventa si am sa vad ce iese. Schema este una consacrata si testata. Este vorba de BOOSTER 747 sau Midland HF747, este una si aceeasi schema de final CB. La 13,8V alimentare din bateria de masina se comporta chiar frumos. Merita incercata. 73!

Link spre comentariu

Da, eu am un astfel de amplif cu 4XIRF510, chiar postasem niste poze la un moment dat aici pe forum, foarte simpla schema si foarte eficienta, ampliful scoate fara taine 100W la 13,8V (da' trebuie sursa de 20A).

Link spre comentariu

IRF510 urca destul de bine in frecventa, insa toate mos-urile astea nu sunt liniare, de aceea nu sunt asa practice in benzile de scurte.Cu o configuratie PP, desi pot ajunge la 100w, aceasta nu se pastreaza pentru fiecare banda de frecventa.Un amplificator dedicat doar pentru o singura banda se poate obtine usor, de aceea su fost utilizate intensiv la amplificatoarele de CB.

Link spre comentariu

Multumesc mult de schemele atasate Ovidiu sunt foarte ok eu am cumparat 4 IRF520 de la RET ca IRF510 numai dau astia la pret rezonabil a ajuns sa coste 8lei un tranzistor teribil de mult pentru un prapadit de mosfet.Faina schema am de gand sa o realizez exact cum este acolo.

Link spre comentariu

La mine functioneaza bine si inca nu am schimbat tranzistoarele de la IRF840 la IRF510. Cu IRF840 am scos 60W in 7MHz si 75W in 3,5 MHz. Mai sus nu urca. Sper sa urce mai sus cu IRF510. Am facut si un cablaj imprimat destul de compact, daca vrei proiectul da-mi un PM.73!

Link spre comentariu

Salut eu am incercat cu IRF840 alimentat la 40V i-am dat in goarna de i-am prajit am scos undeva la 80wati pe sarcina de 50ohmi in banda de 80m, totul s-a petrecut cateva minute dupa care au murit tranzistorii.Asta totul din cauza halosirii am excitat cu 12wati cat da transceiverul dar acuma nu am sa mai fac asa pun atenuator de 10db cu rezistente.Eu am o alta varianta de cablaj imprimat dupa varianta lui oz1pif, tot ce ma omoara pe ine era traful de intrare care are un raport 9:1 si nu stiam cum se executa.Se pare ca trebuie ceva ferite alese pentru 50ohmi in cam 3 spire si pentru impedanta de 5.5ohmi undeva la 1 spira sau mai putin.Asta mi-a reiesit mie din experimentari, totusi tranzistorii IRF840 au limita cam pana in 7Mhz mai sus nu urca deci e de incercat si altceva.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Azi am incercat schema postata de mine mai sus, aceea cu 4 mosfeturi de data asta cu 4xIRF510, Booster 747. E super-OK! Scoate lejer 100W in 80m si 40m. Am masurat la varf de modulatie 135W pe antena acordata la SWR=1,02. Eu sunt foarte multumit de rezultatele obtinute, si astea de la bateria de masina de 13,8V (cu redresorul in tampon!). Merita incercata. Cat de curand am sa-l pun in cutie cu filtrele de iesire si SWR-metru, apoi voi posta la mine pe site toata realizarea. Pana atunci toate bune si spor la construit!Ovidiu.

Link spre comentariu

Azi am incercat schema postata de mine mai sus, aceea cu 4 mosfeturi de data asta cu 4xIRF510, Booster 747. E super-OK! Scoate lejer 100W in 80m si 40m. Am masurat la varf de modulatie 135W pe antena acordata la SWR=1,02. Eu sunt foarte multumit de rezultatele obtinute, si astea de la bateria de masina de 13,8V (cu redresorul in tampon!). Merita incercata. Cat de curand am sa-l pun in cutie cu filtrele de iesire si SWR-metru, apoi voi posta la mine pe site toata realizarea. Pana atunci toate bune si spor la construit!Ovidiu.

In 10m cat scoate? E foarte important!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări