Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Osciloscop home made (pc based)


mitidj2008

Postări Recomandate

un osciloscop facut in casa de la 10Hz la 20kHz + generaotor de fragventa WaveformGenerator :da

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

disotrisiuni cat cuprinde ca era la maxim statia

 

Posted Image

 

Posted Image

 

folosand o plcada de sunet si un soft Visual Analizer cu Generator(sine,square,sweep(sine),white nosie,pink noise,etc,etc..)

aces soft foloseste intrarea de sunet de la placa sonora si arata frafice pe ecran ca pe un ociloscop. un sciloscop virtual.

el de regula ar functiona cum trebue cu placa lui speciala. dar merge si asa.

am folosit 2 rezistetne

+(statie)__REZISTENTA(1.2MΩ)__+(placa de sunet)semnal mic__REZISTENTA(10MΩ)__-(minus-ground).

la 100V dupa rezistenza de 1.2MΩ am 0.9V-1.0V, si placa acepta pana la 2V-2.5V.

si cu testr la iesire ca acolo nu arat volti.

acum astept rezistetle mari de putere pentru a face teste, ca a le lui Leco.

ce ziceti macar pentru inceput pana imi achizitionez un oscliloscop adevarat.

pentru acum ma joc sa il dau la maxim in gol.

am un traf de 230V(primar)-90V(secundar) pun sectiunea de 230V pe stati si cea lata in scurt. stiu nu rezolv nimic da macar asa. sa vad cum lucreaza programu. :rade:

ziua da testez pe un difuzor de 18" si acolo in tradevar cand distorsioneaza se vede si in program.

dar nu stiu o chestie acel program arata si THD (in poza THD 37%) o fii adevarat. cum se vede in ultima poza in ecanu de jos unde sant acele linii peste 1Khz distosiona. cand nu disotsioneaza arata numa fregvenza in iesire in acel caz era 1Khz cu disotrsiuni.

Ce ziceti nui cine stie ce dar macar de cat nimik.

 

link direct iesire>intrare placa audio:

Semnal muzical (audio)

Posted Image

Cu generator 1kHz

Posted Image

 

P.S.= scuse pentru cum scriu dar nu am rabdare si nu stau in romania ca sa cunosc limba romana cu lux de amanunt.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • mitidj2008

    12

  • wally_gatter

    4

  • Sharky

    3

  • mikella

    3

Top autori în acest subiect

pai da dar o fii adevarat ce zice ala acolo cu thd lui?? cred ca da pentru ca atunci cand intra in clip creste thd deci o fii cum se spune calibrat

mai mult ca sigur e adevarat..
Link spre comentariu

INTERESANT NU PROGRAMU??

da e fte interesant , doar ca trebuie calibrat in functie de placa de sunet , sau interfata audio pe care o detii.. asa iti poti vedea si ce calitate are placa de sunet.. :da
Link spre comentariu

salut am o cateva intrebari pentru voi , se poate folosi orice placa de sunet ? intrarea semnalului se pune pe intrarea de microfon, sau in *line in* mai bine , si asi vrea sa stiu pana la ce frecventa maxima se poate vedea bine forma undei , vreau sa verific niste surse in comutatie , si nu am osciloscop ,am incercat ceva tot cu calculatorul da cred ca am bagat prea mare curentul in placa si so ars , acum am alta placa de sunet si nu asi vrea so ard si pe asta cam pana la ce valoare se poate introduce pe ea , am vazut mai sus ca permite pana la 2,5 v , asi putea sa pun o dioda zener de 2,5 v sa taie din curent cand este depasit?

Link spre comentariu

ca sa vezi binisor o forma de unda tipica(sinus, dreptunghi, triunghi) e bine sa ai macar 10 puncte pe perioada. Daca placa de sunet se duce la 48KHz, atunci 4,8KHz e max. Daca poate 96Khz, intelegi tu...Oricum, e prea putin pentru surse in comutatie...

Link spre comentariu

am incercat ceva tot cu calculatorul da cred ca am bagat prea mare curentul in placa si so ars

Puteai aplica semnalul printr-un potentiometru (eventual capatul cald inseriat cu o rezistenta cu valoarea cam 50% ca cea a potentiometrului) si dozai semnalul la intrarea PC-ului, incepind de la minim, bineinteles...
Link spre comentariu

am incercat ceva tot cu calculatorul da cred ca am bagat prea mare curentul in placa si so ars

pai nu vezi ca eu am pus 2 rezistenze una ce reduce tensiunea de la 100V la 1V de de 100 de ori aia in tre plus statie si plus intrare placa audio si una in tre minus si plus placa audio ca sa protejez. sa nu intreaca o anumita valoare.

apoi eu folosesc un computer pentru generator si unu pentru a citi pentru ca daca eu duc semnal de la placa la statie are un minus iar la reintoarce stati are alt minus. placi audio au in singur minus in comun deci arsi statia. daca folosesti o singura placa sa generazi si sa analizezi. apoi am scoos inpamantarea ca tot as sar intampla sar pune in comun munisurile. ba chiar eu am folosit un traf cu o intrare de 220 si 2 iesi de 110 (oricum sursele de pc mer de la 100 la 240) si pe o infasurare on pc cu generator si alta pc cu osciloscopu. pentru ca si alimantatoarele switching produc curenti mici ce pot afecta si in masura.

placi de sunte noromale acepta 1V-1.5V maxim. aia a mea ese externa si balansata de aia poate acpeta mai mult ca e facuta sa o pui pe o iesiri de la un mixer diverse. cea ce placa computerului nu.

osciloscopurile au interfata ce citeste fregventa si intrare pe borna bnc izolate galvanic. deci gnd sondei si inpamantarea aparatului nu sant inpreuna. sau sursa ori e pe transofrmator si izoleaza 220 cu aparatu ori are alimentare switching isolata.

ca si cum ai avea un multimetru cu baterii. de asta se fac majoritatea aparatelor de masura pe baterii pentru ca daca eu alimentez aparatu pun masa(inpamnatare) pe - de la tester cum ma duc sa masor pe aceas linie de alimentare fac scurt. cum sant testerele de laborator cu alimenatre pe 220. au transoformator bine izolat cutie din plastic, nu metal sa nu atiga ceva, etc.

FACETI MARE ATENZIE CU ASTFEL DE MASURATI PROBE. PE TENSIUNI MARI CUM FACEA ACEL BAIAT CU ALIMENTATORUL SWITCHINGU ACOO SANT TENSIUNI DE PE 300V SI MAI ALES PE COMPUTERE. POATE SA NU SE ARSA PLACA SONORA SA SE DUCA IN CURENT MAI DEPARTE SI ARDE ALTE CHESTII C SI NORTHBRIDGE CE INTERFACEASA PERIFERICELE PLACA VIDEO,LAN,IDE,PCI SI ALE PROCESORULI IN CAZU ALA TREBUE ARUNCATA PLACA DE BAZA COMPLET

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări