Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Potentiometru aeroterma (ventilator)

Vizitator six

Postări Recomandate

SalutareAm montat zilele trecute o incalzire stationara pe masina (webasto) si din instalatia ei trebuie sa conectez 2 fire la ventilatorul (pentru caldura) pe care vin 12V. Toate bune si frumoase, problema e ca la cei 12v pe care ii primeste aeroterma merge la putere maxima. Am masurat treptele masinii, vin 4v, 6v si 8v si 10v spre aeroterma. Bun, ce as vrea eu, e sa montez un al 2-lea potentiometru daca e posibil sau un comutator cu niste rezistente inseriate pe cele 2 fire care vin de la webasto sa pot ajusta tensiunea de alim. a ventilatorului.Pe la magazinele de electronice n-am gasit potetiometru mai mare de 4W, aveti idee unde gasesc un potetionmetru de putere sau ce rezistente trebuie sa folosesc daca pun un comutator cu mai multe trepte?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• remus68

4

• fratello

2

• lorik199

1

• marinescug

1

Top autori în acest subiect

In masina nu ai potentiometru, ai un reostat dimensionat pe consumulventilatorului instalat din fabrica. Nu se aplica in cazuriel fericite cu aeroterma cu comanda total electronica.Schema de sus e numai buna, nu uita de sigurantze !

Link spre comentariu

Atentie la tensiunea minima care vrei sa o aplici aerotermei! La turatii prea mici ale motorului ventilatorului, s-ar putea ca flacara sa nu mai fie stabila si sa se stinga, cu consecinte destul de gave (acumulare de combustibil in interiorul camerei de ardere, urmata de ardere violenta in momentul reaprinderii si infundarea pulverizatorului, ca urmare a arderii unui amestec prea bogat).

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

"The motor current can be as high as 37A if you allow the MOSFET to rise its case temperature to 100 C"Parerea mea este ca trebuie acordata atentie marita racirii corespunzatoare (radiator mare) MOS-FET-ului...Mi-e o frica de incediu in masina :( ...

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări